Golf igrališta u Hrvatskoj

Aktivni odmor uz golf

Kada pomislimo na aktivni odmor, samostalno nam se nameću vožnja bicikla, plivanje, pa čak i adrenalinski sportovi, no rijetko tko se sjeti golfa. Donosimo sve o aktivnom odmoru uz golf.

Volite li svoj godišnji odmor provesti i u sportskim aktivnostima, osim u odmaranju i razgledavanju spomenika, zašto ne biste razmislili i o golfu? Godišnji odmor je ionako namijenjen zabavi i stvaranju novih uspomena, pa i ukoliko ni jednu lopticu ne dovedete do rupe, barem ćete se dobro nasmijati, zar ne?

GOLF ZA POČETNIKE

I ako smo laici u golfu, uz malo teorijskog znanja, pokojeg usvojenog termina i prakse tijekom godišnjeg odmora, vjerujemo da bi golf mogla biti vaša nova strast i hobi.

Golf je kompleksniji sport no što se na prvu ponekima doima. Naime, samo u jednom zamahu (golf – swingu) sudjeluje čak 72 mišića, a imajte na umu da su pritom aktivne i moždane aktivnosti jer morate štošta memorirati.

Golf je idealna igra za sve koji vole aktivnosti u prirodi, na svježem zraku, a najbolja je stvar da u golfu mogu uživati sve generacije obitelji i osim zdravog okruženja, razvijaju se i funkcionalno – motoričke aktivnosti. Kako biste u golfu mogli u potpunosti uživati tijekom godišnjeg odmora, bilo bi dobro da prethodno pohađate školu golfa jer stručnjaci smatraju da je potrebno 15ak sati vježbanja kako bi se mogla započeti prava igra.

Pravila u golfu

Iako postoje standardna pravila u golfu, ona se dorađuju svake četiri godine. Standardna igra bazira se na 18 rupa u nizovima različite dužine, pri čemu se golferskom palicom lopta treba dovesti od početnog područja (teeing ground) do drugog priređenog područja (putting green) . Dva su osnovna oblika natjecanja match play I stroke play. U match playju pobjedu odnosi onaj koji ima više osvojenih polja – rupa, dok u stroke playju pobjednik biva onaj koji rundu završi s manjim brojem udaraca, tj. dovede lopticu u rupe s što manjim brojem udaraca palicom.

S obzirom na činjenicu da se pravila u golfu dorađuju svake 4 godine, relativno mali broj igrača pozna u srž sva pravila. Stoga ne brinite, iako ste početnici, svaki I iskusniji igrač golfa u svojoj torbi ima knjižicu s pravilima.

TERMINI U GOLFU

Kako biste makar zvučali kao vrsni znalci golfa, potrebno je usvojiti poneki termin:

SHAFT – dio štapa između gripa i glave štapa

SWING – svi pokreti pri izvođenju golf udaraca

TEE OFF – početno područje za ispucavanje loptice

TEE – drveni stalak na koji se postavlja golf loptica na Tee Off-u

CUP – uložak u rupi za postavljanje štapa sa zastavicom

DRIVING RANGE – vježbalište

FAIRWAY – pokošeni dio igrališta između Tee Off-a i Greena

GREEN – područje oko rupe označene zastavicom na kraju Fairwaya

HAZARD – prepreke raspoređene po terenu koje služe da otežaju igru

HANDICAP – oznaka ranga pojedinog igrača, označava se brojevima od 0 do 36

PAR – norma udaraca za jednu rupu ili za svih 18 na igralištu

Terminologija golfa

OPREMA ZA GOLF

Kako biste u potpunosti uživali u ovom vidu aktivnog odmora, bit će vam potrebna I oprema. U mnogim golf klubovima moguće je unajmiti istu, no ono što će vam svakako trebati su:

– košulja ili majica s ovratnikom (tzv. polo majica)

– duge hlače ili kratke (poželjno da nisu kraće od iznad koljena)

– golferske rukavice

– golf cipele s mekanim ili čeličnim šiljcima

– set palica

– loptice za golf

– torba

– tee

– vilice za popravak trave

– markeri

Oprema za golf

ZAMASI U GOLFU

Nakon što ste savladali osnovne pokrete u školi golfa ili uz pomoć drugih znalaca, određeni golferi smatraju da bi bilo poželjno napraviti 100 zamaha bez lopte dnevno kako biste poboljšali tehniku.

Golf igralište Brijuni

GOLF TERENI U HRVATSKOJ

Unatoč fantastičnom potencijalu, Hrvatska je još relativno slabije razvijena u vidu golf turizma. Jedna od glavnih destinacija za potpuno uživanje u golfu, kako amaterskom, tako i profesionalnom je golf igralište na Brijunima koje ima 18 rupa i duljinu od 5.531 metra. Pročitajte više o golf terenima na Brijunima.

Drugo igralište s 18 polja, dužine 6360 m s 5 teejeva je Golf Adriatic u Savudriji gdje ćete moći uživati u mediteranskim krajolicima.

U Istri možete i usavršavati svoje golferske tehnike na sljedećim vježbalištima: Poreč – Golf Range Molindrio, Tar – Vabriga – Golf Range Valamar Club Tamaris, Pula – Golf Range Pula i Verudela.

Od ostalih golf igrališta u Hrvatskoj valja istaknuti golf terene u Zagrebu, Nove Dvore u Zaprešiću gdje je golf moguće igrati i tijekom noći, Dolina Kardinala u Krašiću te međimursko igralište Sv. Martin.