GASTRONOMSKA PONUDA OTOKA BRAČA

GASTRONOMSKA PONUDA OTOKA BRAČA

Otok Brač je drugi otok Lijepe naše čija je gastronomska ponuda 2013. godine uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine!

Poznata je činjenica da otok Brač treba proglasiti povijesno-kulturnim parkom zbog svoje posebnosti i tolike raznolikosti na malom prostoru, a njegovu važnost osim u prirodnim ljepotama, baštini sve više vidimo u gastronomskoj ponudi, što je prepoznao i UNESCO.

SPECIJALITET S OTOKA BRAČA

TRADICIONALNA JELA

Zanima Vas koji su to specijaliteti od kojih rastu zazubice?! Na otoku Braču možete uživati u idućim tradicionalnim specijalitetima:

  • procip – mladi kozji sir u umaku od karamele. Sir se nareže na kriške te se polije s vrućom karamelom, kada sir malo omekša, spreman je za posluživanje. Jelo je dobilo ime po procjepu između drveta koje je posudu pridržavalo i držalo joj toplinu dok se šećer topi.
KOZJI SIR
  • Vitalac – gastronomski dijamant otoka Brača koji je uvršten na popis nematerijalne baštine Lijepe naše. Specijalitet od iznutrica mladog janjeta ili kozlića. Na kraju članka možete pronaći recept za bračku vitalnost.
BRAČKA JANJETINA
  • Butalac – odnosno nadjeveni janjeći but spremljen na brački. Janjetina se aromatizira s mediteranskim biljem, maslinovim uljem i prošekom te se puni s pršutom i češnjakom.
AROMATIZIRANI JANJEĆI BUT
  • Hrapoćuša – Dolska torka je također na popisu nematerijalne baštine Lijepe naše. Ime je dobila po karakterističnom izgledu jer podsjeća na špilje sagrađene od kamena hrapoćuša. Tradicionalna torta se sastoji od biskvita i nadjeva od oraha, šećera i bjelanjaka. Nije bez razloga uvrštena na popis nematerijalne baštine. Ova slastica ima i „svoju” noć, manifestaciju koja je održava šesnaestog kolovoza.
  • Bikla – izvorni lokalni koktel, spravlja se od mladog crnog vina i kozjeg ili kravljeg mlijeka te tako poprima prepoznatljivu boju ciklame. Ovo osvježavajuće piće pili su stari Grci.
KOZJE MLIJEKO
  • Specijaliteti od janjetine spremljene na „cilo”, ispod peke, na lešo.
BRAČKA JANJETINA
  • Jela od riba i plodova mora,
BRAČKI SPECIJALITET OD PLODOVA MORA
  • ovčji sir te ostala tradicionalna jela.

RESTORANI

Zbog same činjenice da je 2013. godine otok Brač uvršten na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine ponuda restorana i konoba bazira se na tradicionalnim jelima ponekad spremljenim na moderniji i zanimljiviji način.

RESTORAN NA OTOKU BRAČU

Neki od restorana na otoku Braču:

  • konoba Vinoteka – Supetar,
  • konoba Kopačina – Donji Humac,
  • Taverna Riva – Bol
  • Mali Raj – Bol
UŽIVANJE U VEČERI NA OTOKU BRAČU

VINARIJE

Posjet otoku ne može proći da ne kušate domaće sorte i ne posjetite neku od vinarija.

Najpoznatija sorta otoka Brača i općenito Dalmacije je autohtoni Plavac mali.

PLAVAC MALI

Možete posjetiti iduće vinarije:

  • Senjković – Dračevica,
  • Jako vino – Bol
  • Stina Winery – Bol
  • OPG Barhanović – Supetar,…
KUŠANJE VINA U VINARIJAMA NA OTOKU BRAČU

RECEPTI

Kako doći u prestižno društvo nematerijalne baštine Lijepe naše?! U nastavku možete vidjeti dva recepta za gastronomske dijamante poznatije po imenu: „Vitalac” i „Hrapoćuša”.

VITALAC – PRAISKONSKA ODA BRAČKOJ VITALNOSTI

Trebat će Vam idući sastojci:

  • iznutrice janjeta ili kozlića (srca, jetra, pluća, slezena,…)
  • extra djevičansko maslinovo ulje,
  • trbušna maramica,
  • janjeća crijeva te
  • sol i papar.

Priprema:

Iznutrice se narežu na komade i nabodu na dugački tanki ražanj naizmjenično te omotaju s trbušnom maramicom, sve posolite i popaprite te stavite peći na otvorenu vatru. Kada se sve zapeče, nožem oblikujte valjak te dodatno omotajte s crijevima, ako ste ljubitelj slanog, možete posoliti. Peče se dok ne postane hrskavo.

Napomena:

morate dobro paziti jer lako može zagorjeti. Obično se jede vruće, kao predjelo dok se čeka da se ostatak janjetine ili kozlića ispeče.

HRAPOĆUŠA – SLATKO ZA KRAJ

MIKSANJE HRAPOĆUŠE

Potrebni su Vam idući sastojci za tijesto odnosno, biskvit:

  • 4 cijela jaja,
  • 8 žumanjaka,
  • 30 dkg šećera,
  • 30 dkg glatkog brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 vanilin šećer,
  • 1 naranča,
  • 1 limun te
  • 2 žlice ulja.

Priprema:

Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom pa potom dodajte brašno, prašak za pecivo, ulje kada to sve zajedno izmiksate dodajte naribanu koricu naranče i limuna te stavite peći na 180 °C oko 25 minuta, sve ovisi o pećnici. Dok se tijesto peče, možete pripremiti nadjev.

Za nadjev su Vam potrebni idući sastojci:

  • 8 bjelanjaka,
  • 70 dkg oraha,
  • 60 dkg šećera,
  • 1 vanilin šećer te
  • sok od jednog limuna.
ORASI

Priprema:

sve gore navedene sastojke stavite zajedno u zdjelu te miješajte na laganoj vatri dok ne dobiju zlaćanu boju,… kada dobijete željenu boju nadjeva prelijte preko ispečenog biskvita te staviti u pećnicu na 200°C na 15 minuta.

Napomena:

Hrapoćušu pecite dok ne dobije zlaćanu boju i dok se nadjev posuši, morate dobro paziti jer ako se nadjev presuši doći će do pucanja, a to ne želimo.

UŽIVANJE U VEČERI NA OTOKU BRAČU

Uživajte u specijalitetima otoka Brača, u slast!