Svetišta u Hrvatskoj

SVETIŠTA U HRVATSKOJ

Od samih čovjekovih početaka duhovnost je bila dijelom svakodnevice. Potom je ista prerasla u religije, a danas su putovanja motivirana vjerskim motivima i crkvenom sakralnom baštinom – sveprisutna, kako u svijetu, tako i na području Hrvatske.

Kako bi se posjetili sakralni objekti, zatražila zaštita, utjeha, pomoć ili dala zakletva, mnogi vjernici posjećuju svetišta diljem Hrvatske. Iako je prvenstveni motiv vjera, te potom pronalazak mira, nade, blagostanja duše, posjećivanje svetišta pripada selektivnom vidu turizma – vjerskom turizmu, točnije hodočasničkom turizmu.

Iako Hrvatska obiluje važnim sakralnim zdanjima i relikvijama te brojnim svetištima, u međunarodnom smislu turizma Hrvatska još nije dovoljno prepoznata kao odredište hodočasničkog turizma.

U Hrvatskoj ima preko stotinjak svetišta, a ponajprije je riječ o marijanskim svetištima – točnije mjestima ili predmetima koji su posvećeni štovanju Isusove majke Marije poput onog u Remetama. Neka od njih su povezana sa legendama i srednjovjekovnom katoličkom pobožnosti kao što je svetište Trsat, određena su se razvijala zauzimanjem svećenika poput svetišta u Aljmašu, a najčešće se vežu s čudesnim opstankom ili nestankom slika ili kipa Marije.

Osim značajne uloge svetišta u vidu vjere hodočasnika koji pohode ista, svetišta su od davnina u Hrvatskoj predstavljala i mjesta pučkih svečanosti, sajmova, ali i radosnog okupljanja puka i mimo svetkovina. No, vratimo se biti hodočašća – prolazak kroz veoma često naporan put sve do mjesta hodočašća kako bi se ostvarila duhovna obnova, iskazala molba ili zahvala svecu kojemu je svetište posvećeno. Donosimo vam najpoznatija i najznačajnija svetišta katolika u Hrvatskoj.

HRVATSKO NACIONALNO SVETIŠTE MAJKE BOŽJE BISTRIČKE

HRVATSKO NACIONALNO SVETIŠTE MAJKE BOŽJE BISTRIČKE

Najpoznatije je i najveće marijansko svetište u Hrvatskoj gdje se štuje čudotvorni kip Majke Božje s Djetetom u naručju. Broj posjetitelja ovog svetišta raste iz godine u godinu, a svetištem je proglašeno još 1715. godine. Kip Majke Božje s Djetetom u naručju sakrivan je mnogo puta, a pronađen je 1684. godine od kada se nalazi na oltaru. Postoje zapisi o mnogim uslišanjima po zagovoru Majke Božje Bistričke te svake godine mnogi vjernici iskazuju svoju zahvalu, daju zavjete te traže oprost baš u ovom svetištu od Bijele nedjelje do Zahvalnice. U svetištu Majke Božje Bistričke nalazi se i križni put lije su prve četiri postaje postavljene 1943. godine, a posljednja – petnaesta postaja djelo je poznatog hrvatskog kipara Stanka Jančića.

SVETIŠTE MAJKE BOŽJE TRSATSKE

Najstarije je marijansko svetište u Hrvatskoj i najveće na Kvarneru. Hodočašće stubama Petra Kružića usmjereno je prema trsatskom brdu gdje se nalazi Crkva Gospe Trsatske i franjevački samostan unutar kojeg je smještena kapela Zavjetnih darova. Trsatsko svetište nastalo je 1291. godine kao posljedica (prema predaji) prijenosa Marijine kuće iz Nazareta na Trsat, a 1294. prenesena je u talijanski grad Loreto. Vjeruje se da je papa Urban V. na svom povratku iz Avignona u Rim, zastao je u Loretu gdje se susreo s mnogobrojnim neutješnim hrvatskim hodočasnicima te im je potom poslao čudotvornu sliku „Majka Milosti” po ocu Bonifaciju. Vjernici se zadržavaju u molitvi ispred slike Majke Milosti koja se nalazi u središtu glavnog mramornog oltara. Svetište na Trsatu ima poseban značaj obiteljima, ali i pomoraca Kvarnerskog zaljeva. Svetište na Trsatu sastoji se i za katolike veoma važne Kapele svijeća te Kapele zavjetnih darova. Od svibnja do listopada, subotama se odvija program za hodočasnike.

Svetište Trsat

U mnoštvu vjernicima značajnih marijanskih svetišta u Hrvatskoj ističemo:

  • svetište Gospe Sinjske je najveće u Dalmaciji
  • na blagdan Velike Gospe odaje se štovanje Gospi od utočišta u Aljmašu
  • svetište Majke Božje Remetske – točnije Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije osigurava vjernicima spokoj i duhovnu obnovu u potpunom miru i molitvi u tišini
  • svetište i samostan franjevaca kapucina -Uznesenja Marijina na Pojišanu u Splitu u kojemu se nalazi čudotvorna Gospina slika
  • svetište Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu gdje se na glavnom oltaru istoimene crkve nalazi 12 centimetara visok kip Gospe Jeruzalemske kojeg je u 17. stoljeću na dar dobio od franjevca fra Joakim prilikom posjete Jeruzalemu. Kipić se nalazi na zidu kuće koja je izgorjela, no kip je ostao neoštećen te se od tada vjernici mole pred njim i dobivaju mnoga uslišanja
U Hrvatskoj je najviše marijanskih svetišta

Jedno od svetišta u Hrvatskoj koje nije marijansko je svetište Predragocjene Krvi Kristove koje se nalazi u Ludbregu. Prema predaji, svećenik je tijekom bogoslužja posumnjao u istinitost riječi Pretvorbe te je u kaležu nakon lomljenja hostije na tri dijela potekla prava krv koju je potom spremio u staklenu posudicu te tek na samrti priznao događaj i ampulu s krvi predao svećenicima župne crkve sv. Trojstva. Među vjernicima se pročuo događaj te započinju hodočašća u Ludbreg gdje se događaju čudesna ozdravljenja na zagovor Presvetoj Krvi.

Mnogobrojna svetišta diljem Hrvatske svjedoče čudotvornim ozdravljenjima i čudesnim uslišanjima molitvi vjernika koji ih pohode najčešće u vidu hodočašća. Iako se svetišta u Hrvatskoj najčešće pohode u grupnim hodočašćima prilikom svetkovina i blagdana, svetišta u Hrvatskoj utočište su, dom, duhovna putovanja i duhovna pročišćenja kroz koja se vjernici povezuju s Bogom.