HRVATSKE CRKVE KOJE NOSE „TAJNE”

HRVATSKE CRKVE KOJE NOSE „TAJNE”

Hrvatska kao država s većinskim kršćanskim stanovništvom ima puno sakralnih objekata, a neki od njih nose „tajne” koje vrijedi istražiti.

TAJNOVITE CRKVE

U nastavku možete otkriti ili se prisjetiti nekih od tajnovitih ili čudesnih priča, skulptura koje krase sakralne objekte u Hrvatskoj koje svakako vrijedi posjetiti.

Neki od sakralnih objekata koje trebate posjetiti:

 • crkva svetog Blaža u Vodnjanu,
 • bazilika Srca Isusovog u Zagrebu,
 • crkva Velike Gospe odnosno Uznesenja Marijina u Dubrovniku.

CRKVA SVETOG BLAŽA – „MUMIJE” U VODNJANU

U malom istarskom gradiću nalazi se crkva svetog Blaža koja „skriva” odnosno, u kojoj je pohranjeno i popisano oko tristo sedamdeset relikvija te dvjestotinjak zemaljskih ostataka svetaca, a taj ju podatak svrstava među sakralne objekte s najbogatijom zbirkom svetačkih relikvija na svijetu.

U samoj crkvi svetog Blaža osim neraspadnutih tijela ili dijelova tijela deset svetaca, kostiju dvanaest apostola, komadića vela Blažene Djevice Marije, možete vidjeti:

 • relikvijar u kojemu je pohranjen trn iz Kristove krune,
 • relikvijar svetog Šimuna proroka s komadom tkanine u kojoj je bilo umotano Djetešce,
 • tijelo svetog Leona Bempoa,
 • stopalo svete Barbare,
 • relikvijara od murano stakla, plemenitih metala, drva,…
 • drvene kipove,
 • pozlaćeni retabl iz sedamnaestog stoljeća te pozlaćene vezove na liturgijskih haljinama,
 • matične knjige koje su uredno vođene od tisuću petsto pedeset i devete godine,…

Uz gore navedeno u crkvi svetog Blaža možete vidjeti više od sedamsto predmeta iz razdoblja od petog do devetnaestog stoljeća.

Tijela svetaca u crkvi svetog Blaža, svoj su „dom” u Vodnjanu dobili tisuću osamsto osamnaeste godine kada ih je talijanski slikar Geatana Gresslera sakrio u Vodnjanu od uništenja Napoleonovih vojnika. „Sveta tijela” ili „mumije” u Vodnjanu su i danas velika nepoznanica iako se na našim prostorima nalaze dvjesto godina. Dođite i posjetite ovo sakralno čudno!

BAZILIKA SRCA ISUSOVOG U ZAGREBU – „PALMA

Ova velebna bazilika nalazi se u srcu Zagreba, a 22.03.2020. godine pretrpjela je velika oštećenja prilikom razornog potresa. Veliki dio stropa uslijed potresa se je srušio te zatrpao čitavu baziliku, a u čitavoj situaciji je interesantan podatak da je grob, posvećena slika blaženog Ivana Merza te par klupa ispred groba ostalo neoštećeno, praktički nedirnuto!

Slika blaženog Ivana Merza bila je samo naslonjena na drveni dio oltara tako da ju je praktički malo jači propuh, a kamoli ne i potres mogao pomaknuti,… zaključak o svemu ostavljamo da svatko za sebe donese. Bazilika Srca Isusovog u Zagrebu trenutno se obnavlja.

CRKVA VELIKE GOSPE ODNOSNO, UZNESENJA MARIJINA – DUBROVNIK

Jedna od zanimljivosti vezana za današnju crkvu, a u prošlosti katedralu je ta da se je za razliku od drugih katedrala gradila samo četrdeset i jednu godinu te je postupno punjen interijer! Katedrala Velike Gospe bio prikaz pobjede nad potresom koji je Dubrovnik pogodio tisuću šesto šezdeset i sedme godine.

Posebnost ove crkve je ta što se pored jedinstvenog crvenog oltara posvećenog Ivanu Nepomuku krije prolaz u „raniji svijet”. Stepenice vode u novo otkrivenu povijest Dubrovnika koja je otkrivena nakon potresa tisuću devetsto osamdeset i prve godine te su tada krenula i arheološka istraživanja. Ispod crkve Velike Gospe otkriveni su ostaci dviju prethodnih katedrala, jedna je bizantska iz razdoblja od šestog do devetog stoljeća, a druga je romanička koja je uništena u potresu u dvanaestom stoljeću. Također, u crkvenoj riznici čuvaju se srebrni i zlatni relikvijari, križevi te crkveno posuđe te razna umjetnička djela hrvatskih i talijanskih umjetnika,… Crkva Uznesenja Marijina odnosno, Velike Gospe je prikaz bogate dubrovačke povijesti i tradicije koja iz dana u dan postaje sve bogatija.

Kao što smo gore spomenuli Hrvatska je prepuna sakralnih objekata koje nose tajne koje vrijedi istražiti i čuti, sigurno nećete požaliti. Zaputite se u istraživanje sakralnih tajni te potražite smještajne jedinice na PrivatniSmjestaj.hr !