Ribolov na moru s obale 1

Ribolov na moru s obale

More je velikoj većini nas asocijacija na uživanje, sunčanje, dobar provod i zabavu. No, nekolicini nas prva asocijacija na more je ribolov s obale. Strastveni zaljubljenici tvrde da nema ljepšeg osjećaja nego kada u cik zore nađete svoje mjesto na obali, postavite opremu i čekate. Čekate, izlazak Sunca, čekate sljedeći val, čekate svoj ulov.

Kao i kod bilo koje vrste ribolova za dobar ulov neophodno je biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Svakako, nitko Vam neće garantirati stopostotni ulov, ali uz kvalitetnu i odgovarajuću opremu i nekoliko dobrih savjeta bit ćete u prednosti u odnosu na tipa pored Vas.

Ribolov na moru s obale 2

Osim, želje i volje da se pozabavite ovom vrstom ribolova neophodna će Vam biti i odgovarajuća oprema za pecanje s obale. Ako ste početnik, vjerujte, neće Vam biti lako odlučiti se za pravi pribor neophodan za ovu vrstu ribolova. Neće imati smisla trošiti bogatstvo jer jednostavno nećete znati koju vrstu pribora treba da osigurate. Ako prvi put pecate s obale najbolje je opredìliti se za osnovni pribor u koji spadaju: štap i kolut, mamac ( više komada), kanta za zadržavanje ulova, oštar nož, krpa za brisanje ruku i držanje šiljastih riba, rezervni kalem, osnovni komplet za prvu pomoć, mala kliješta.

Oprema

Prije svega treba se pozabaviti kupnjom ribolovnog štapa i role. Dvije glavne vrste role koje se preporučuju za ovu vrstu ribarenja su multiplikatori i fiksni kalem. Ako ste početnik nikako nemojte započinjati svoju ribolovačku avanturu multiplikatorom. Premda je namijenjen za ulov veće ribe i za nešto iskusnije ribolovce kod ove vrste role često se događa da se struna zapetlja. Iz tih razloga rola s fiksnim kalemom je za početnike ribolovce koji bi lovili s obale mnogo pogodniji izbor.

Tehnika

Svaka tehnika iziskuje posebnu vrstu opreme. Najzastupljenija tehnika ribolova s morske obale na udicu je ribolov na fermu. Ova tehnika podrazumijeva jednostavan pribor. Ako se lovi iz ruke farmama najčešće se lovi u neposrednoj blizini obale. Nakon zabačaja strune ona se lagano napne i u tom stanju veže za pogodan kamen koji će održavati postignutu napetost. Kada ulov zagrize ješku sljedi kontra, kopčanje i ručno povlačenje strune od strane ribolovca. Ova veoma stara tehnika ribolovcu pruža jedinstveni osjećaj iskonskog ribolova. Kada se koristi štap u ovoj tehnici nakon zabacivanja aktivira se slobodni hod špule ili se samo aktivira kočnica. Kada je u pitanju izbor strune za ribolov s obale mora preporučuju se najlonski monofili promjera ne tanjeg od 0,45 milimetara. Ako se pak koristi štap struna ne bi smjela ići ispod 0.35 milimetara promjera. Međutim svakako prije kupnje treba provjeriti je li struna odgovara sistemu role i štapa, ali također i tehnici kojom se ribari, kao i vanjskim uvjetima na moru.

Pravilan odabir veličine udice, veličine i vrste ješke, vrste i težine olovnog opterećenja zavise u velikoj mjerio uvjeta na obali. Brancini se veoma često love posebnom vrstom ribolova na fermu koje podrazumijeva ribolov bez olovnog opterećenja i zove se a volo. Ponajviše za ovu tehniku važi neophodno je dobro poznavanje terena i mikrocirkulacije, te dobra upućenost u raspored morskih mijena i mjesečevih faza.

Pročitajte naš članak Ribolov na odmoru.

Ribolov na moru s obale 3

Tehnika koja je ponajviše zastupljena na oceanskim pješčanim obalama je surfcasting tehnika. Za ovu vrstu lova neophodna je odgovarajuća opreme jer ponekada domet ribe seže preko sto metara udaljenosti od obale. Ova tehnika je veoma popularna kod natjecatelja međutim u skorije vrijeme oprema za ovu vrstu ribolova sve češće se nalazi u prodavaonicama ribolovnog pribora tako da je upražnjavaju i ne natjecateljski nastrojeni ribolovci.

Ribolovci skloniji aktivnijem ribolovu i većim izazovima biraju rock fishing ili ribolov sa stijena. Ova tehnika je nastala u Australiji i definirana je kao ekstremna disciplina ribolova. Karakteristični  uvjeti i predjeli s kojima se susreću ribolovci koji upražnjavaju ovu tehniku svrstava je među discipline kojom se isključivo bave samo oni koji žele da objedine strast prema ribolovu i želju za avanturizmom. Ovi adrenalinski zavisnici veoma pomno odabiranju svoje pozicije za ribolov. No ova tehnika ima i svojih prednosti. Naime na ovim predjelima skoro i nema ljudske djelatnosti niti aktivnosti te ribe ne očekuju opasnost i veoma često je ima u izobilju.

Spinning ili obalno varaličarenje predstavlja ribolovnu tehniku u kojoj se povlačenjem varalice, tj. umjetnog mamca izaziva ulov na napad ili ugriz. Naziv spinning potiče iz engleskog jezika tj. engleske riječi spin što znači vrtnje što ukazuje da su prve varalice kretale oko vlastite osi i vibrirale na površini vode. Ovakav sistem varalica se i danas proizvodi vrlo su lovne. Vjerojatno najpoznatije varalice su blinkeri. To su žličaste varalice koje se vrlo često vežu za cijeli sistem tako da dana imamo kompletan pribor za ribolov, štap i rolu koji mnogi nazivaju blinkerom.

Ribolov na moru s obale 4

Tehnikom shore jigging se može doslovno loviti u bilo koje doba dana i noći i u bilo kojim vremenskim uvjetima. Naravno shodno svemu tome i ulov će biti različit. Tehnika se sastoji u tome da se s obale jig varalica izbaci u more a onda skokovitim trzajima štapa privlači ka obali. Oprema je svakako ta koja ovu tehniku čini uspješnom i isplativom. Jeftinije opcije opreme za ovu tehniku neće uroditi plodom. Štap bi trebalo da je dužine od 2,7 do 3 metara s težinom izbačaja od 50 do 100 grama. Kvalitetna rola dobro podešena je neophodna. Mnogi ribolovci u shore jiggingu koriste najlonske monofile premda se preporučuje pletenica zbog velikog opterećenja koje trpi cijeli sistem. Ribolov ovom tehnikom započinje što daljim zabacivanjem varalice što je moguće dalje od obale. Kada varalica potone ili dotakne dno uz energično povlačenje vrha štapa i postepeno cimanje odiže se s dna i povlači ka obali. Ovakvim načinom se veoma brzo i uspješno pretražuje velika površina u različitim pravcima. Ovom tehnikom mogu da se love skuše, lokarde, zubatac.

Ribolov plovkom se najčešće vezuje za slatke vode mada je vrlo promjenjiv i na moru. Sam plovak ima dvojaku ulogu, prije svega, služi kao pokazatelj ribljeg ugriza i zadržava završni dio strune s udicama na određenoj dubini. Sastoji se od središnjeg debelog dijela takozvanog tijela plovka koje se najčešće izrađuje od materijala koji mogu plutati ( najčešće drvo, pluta, stiropor,…) i antenskog djela koji se provlači kroz tijelo plovka. Antene su najčešće pernate, plastične ili metalne. Radi bolje uočljivosti vrh antene može biti posebno obilježen kuglicom, umjetnim svjetlećim tijelom koje najčešće služi ribolovcima da po mraku lociraju svoj plovak. Ovom tehnikom u obalskom morskom ribolovu najčešće se love površinske ribe kao što su cipli, ušate i slično. Kvaliteta opreme kod ove vrste ribolova je neophodan zato što su ribe koje se love ovom tehnikom veoma temperamentni borci, a pribor osjetljiv i lomljiv.

Za ribolov Vam nije potrebno mnogo. Dobra oprema koja ne mora da bude i mnogo skupa, samo Vaše mjesto na obali i mudrost da osjetite i pobijedite sebe. Iznova i iznova. I u tome i leži sva draž ove iskonske potrebe.

Više o ribolovu možete pročitati na našem portalu Privatni Smještaj.