Plaža za pse u Rovinju 1

Plaža za pse u Rovinju

Većina pasa voli more podjednako kao njihovi vlasnici, no vlasnici su baš ti zbog kojih psima nije dopušten boravak na mnogim plažama. Na sreću, Rovinj nije jedan od tih gradova jer ima bogatu ponudu plaža za pse.

S obzirom da ljeto znači zabavu, vjerujemo da će se vlasnici pasa složiti s nama kada kažemo da zabava tijekom ljetovanja nije ista bez kućnog ljubimca. Odmor na plaži u dubokom hladu, brčkanje u vodi, trčanje za kamenčićima, skakanje na valove, ljetovanje je jednaka radost za većinu pasa kao i njihovih vlasnika.

Na što obratiti pažnju

Briga o kućnim ljubimcima nije ništa drugo, no do brige o svom ponašanju i kulturi ophođenja u javnosti. Podjednako kako zdrava logika nalaže da ćemo nakon sebe sakupiti ostatke i ostaviti plažu u stanju kakvom nas je zatekla, jednako tako se očekuje od nas da se brinemo o svojim kućnim ljubimcima da ne smetaju ostale posjetitelje plaže, da nuždu ne obavljaju baš na plaži, te naravno očistiti sve ostatke.

Ljetujete malo južnije? Pogledajte ponudu plaža za pse u Crikvenici.

Plaža za pse u Rovinju 2

No, potreban je samo jedan neodgovoran vlasnik da svim ostalim vlasnicima i psima onemogući zajedničko uživanje na željenoj plaži. Zato, pripazite da se držite osnovnih pravila ophođenja (i zdrave razumi):

– prije odlaska na odmor informirajte se postoji li u gradu u kojem biste željeli ljetovati i plaža za pse

– pratite znakove zabrane pristupa psima određenoj lokaciji

– obavezno svugdje nosite opremu te počistite nakon nužde psa

– ukoliko već imate iskustva s ponašanjem vaših pasa tijekom ljetovanja te neprestano laje ili nije socijaliziran, ne bi bilo loše da izostavite odlazak na plažu s psom

– držite psa na uzici, posebice ako ste na plaži na kojoj borave i mala djeca

Plaža za pse u Rovinju

Ako ste se odlučili na ljetovanje s psom u istarskom biseru – Rovinju, iz više razloga ste donijeli odličnu odluku, a posebno jer se u Rovinju nalaze plaže na kojima je dozvoljen boravak psima. Rovinjska obala duga je 67 kilometara te se sastoji i od 14 otočića, otoka i hridi. Riječ je o veoma razvedenoj obali  s mnoštvom uvala koje su idealne kako biste mogli imati samoću te biti sigurni da vaši psi neće ometati druge kupače. Najčešće je riječ o stjenovitoj obali, no u mnogim uvalama nalazi se šljunak.

Diljem Rovinja postoje plaže na kojima je u potpunosti dozvoljen boravak pasa, no postoje i one na čijem samo pojedinom dijelu smiju psi boraviti stoga pripazite na oznake.

Plaža za pse u Rovinju 3

U nastavku vam donosimo popis rovinjskih plaža na kojima je dozvoljen boravak psima:

Borik – od sjevernog zida rovinjske bolnice

Riječ je o gradskoj plaži koja je okružena zelenilom, a nalazi se sjeverno od centra grada. Na lokalnim stranicama napominje se da je pristup psima dopušten od sjevernog zida rovinjske bolnice. Riječ je o šljunčano-kamenoj plaži s pogledom na stari grad, a na plaži se nalazi sva potrebna infrastruktura – tuševi, kabine, najam ležaljki i suncobrana te ugostiteljski objekti.

Škaraba

Iako na internetskim stranicama Rovinja ne stoji da je navedena plaža namijenjena i psima, praksa je drugačija. Zapadnu stranu Škarabe posjećuju mnogi kupači sa svojim kućnim ljubimcima s obzirom da se sastoji od mnogih malih uvalica u kojima vaši ljubimci neće smetati ostalima. Plažu karakterizira kristalno bistro more i kamena obala.

Uvala Kuvi

Imajte na umu da je psima dozvoljen boravak no samo na zapadnom dijelu. No, plaža je označena znakovima tako da nećete imati brige da se vaši ljubimci nalaze na nedopuštenom dijelu. Osim velike šljunčane uvale, Kuvi je u pravilu kameno – šljunčana plaža obgrljena borovom šumom.

Veštar

Ova plaža je miks pješčane, šljunčane te kamenite s postupnim ulaskom u more. Ima dobru infrastrukturu, a dijelovi na kojima je dozvoljen boravak psima naznačen je znakovima, a to je dio na kraju brijelog puta nakon kampa Mon Paradis.

Cisterna

Ova plaža nalazi se 7km južno od Rovinja, te nema restrikcija za boravak pasa. Riječ je o kamenoj obali koju čini „ravno” kamenje pogodno za ležanje s primjesom šljunka. More je bistro i tirkizne boje, a u blizini se nalazi par restorana.

Plaža Amarin i uvala Kaštelan

Iako je na nekima najljepšoj rovinjskoj plaži na određenim mjestima dopušten boravak pasa, s obzirom da je riječ o plaži unutar kampa Amarin, boravak se naplaćuje pa vam savjetujemo da sa svojim ljubimcima prošetate tom šetnicom sve to uvale Kaštelan.

Zlatni rt – kamenolom

Prije uspona s južne i sjeverne strane nalazi se dio plaže na kojemu je dopušten boravak psima. Riječ je o nekadašnjem kamenolomu, a plaža se nalazi na atraktivnoj lokaciji u sklopu parka šume Zlatni rt.

Postoji još popriličan broj rovinjskih plaži na kojima nema posebnih ograničenja za pse ili je boravak psima dopušten na određenom dijelu: Porton Biondi, Baluota, Mulini, Balsamake, Lone, Villas Rubin, Polari. No, podjednako tako postoje i plaže na kojima psi i ostali ljubimci nisu dopušteni poput plaže otoka Sveta Katarina te Sveti Andrija, plaži Valdaliso i Maškin.

S obzirom na dobru infrastrukturu rovinjskih plaža, mnoge „divlje” plaže, a i javne na kojima je dopušten boravak psima, vjerujemo da ćete se ugodno osjećati u Rovinju tijekom ljetovanja s vašim psima.

Pročitajte sve o odmoru s kućnim ljubimcima na portalu Privatni Smještaj.