Ljetovanje s mačkama

LJETOVANJE S MAČKAMA

Mačke su kućni ljubimci koji su prvenstveno vezani za prostor u kojemu borave, za razliku od pasa koji se vežu za vlasnike. U ovom tekstu ćemo obraditi savjete kako na ljetovanje s mačkama.

Stoga, ako ste razmišljali o vođenju mačke na ljetovanje, trebali biste se voditi karakterom vaše mačke, a tek potom vlastitom željom da se Vaš kućni ljubimac pridruži vašem ljetovanju.

Mačke su za razliku od pasa osjetljivije na promjene, pa stoga ljetovanje možda njima ne bude idealan oblik zabave baš zbog stresa od promijene okoline. Većina mačaka zapravo bi radije ostala na poznatom terenu, u poznatom okolišu, u svom domu gdje imaju vlastitu rutinu, svoj udoban ležaj i zabavne igračke s kojima se mogu igrati.

Mačke preferiraju poznato okruženje

No, većina vlasnika želi na svoj godišnji odmor povesti i mačku, prvenstveno jer je član obitelji, a potom i jer malo tko ima mogućnosti nekomu ostaviti svojeg kućnog ljubimca na čuvanje u trajanju od barem tjedan dana. Oni koji prvi put odlaze na godišnji odmor, a pronašli su osobu koja će im pričuvati mačku dok su oni odsutni, trebali bi imati da bi osoba koja će se brinuti za njihovog ljubimca trebala doći u posjetu i prije no što oni otputuju kako bi se ljubimac mogao priviknuti na prisustvo nove osobe. Najbolji pristup osobe koja će čuvati vaše mačke je s dragom igračkom ili hranom, a i ne bi bilo na odmet da toj osobi kažete rutine vašeg ljubimca kako bi se smanjila razina stresa, kako po mačku tako i za osobu koja će ju čuvati. Pronađite plaže za odmor s kućnim ljubimcem.

DVOUMITE SE?

Ako putovanje prođe u najboljem redu, imajte na umu da sama vaša odsutnost dok se mačka nalazi u novom okruženju/ smještajnoj jedinici, manje pažnje, različito vrijeme hranjenja, novi ljudi za razliku od svakodnevice mogu vašim mačkama predstavljati veoma stresne situacije.

Putovanje s mačkom

S obzirom na to da mnoge mačke bivaju „nefleksibilne” na odmake od rutina, vašim ljubimcima bi moglo trebati 5 dana pa sve do 2 tjedna kako bi se priviknule na novo okruženje, pokazuju istraživanja. To bi značilo da će se mačka priviknuti na novu rutinu otprilike u vrijeme kada se budete vraćali s ljetovanja te će se onda morati priviknuti na novo okruženje (vaš dom). Taj stres kod mačaka može dovesti do toga da će se određene mačke povući u sebe, poneke će postati obrambene ili pokazati druga neželjena ponašanja. Također, iako su mačke čistunci, promjena okoline može dovesti do toga da mačka obavlja nuždu izvan predviđenog mjesta (posude/ kutije). S obzirom na to da je miris urina izazovno ukloniti s predmeta, posebice kada je riječ o unajmljenom smještaju, predmeti s mirisom vaših mačaka svakako bi mogli spriječiti navedeni izazov.

Stoga, ipak dvaput prije razmislite imate li kojeg člana obitelji ili prijatelja koji bi mogli obići vašu mačku jedanput dnevno, prije nego što ju odlučite povesti na ljetovanje.

Više o odmoru s kućnim ljubimcima.

NEOPHODNA OPREMA

Ako ste se odlučili povesti mačku ili mačka na ljetovanje, obavezno ponesite omiljenu igračku, deku/ ručnik ili ležaj koji neće biti svježe opran kako bi životinja po dolasku u novo okruženje ipak osjećala sigurnost zbog poznatih mirisa.

Prije putovanja možete poduzeti mjere opreza tako da omiljenu dekicu pošpricate s par kapi mačjih feromonskih sprejeva ili ako vjerujete da bi vaše mačke mogle biti tjeskobne, posavjetujte se s veterinarom oko primjene prirodnih lijekova poput Bachovih kapi. Riječ je o proizvodima koji se oslanjaju na prirodne relaksanse koji bi mogli umiriti vašeg ljubimca bez potrebe za pribjegavanjem lijekovima. Također, ako ste već putovali s vašim mačkama te znate kako tijekom putovanja pate od mučnine, posavjetujte se prije putovanja s veterinarom budući da na tržištu postoje lijekovi protiv mučnine kod mačaka. Ono što svakako ne smijete zaboraviti su lijekovi ako je vaš ljubimac na određenoj terapiji, transporter, hranu i zdjelicu, ležaj ili kutiju s pijeskom.

Na odmor ponesite opremu vaših mačaka
 

ZAJEDNIČKO LJETOVANJE

Ako vam ni jedan od prethodno navedenih razloga ne predstavlja problem te ste se odlučili na zajednički odmor s vašim ljubimcima, do izazova biste se mogli susresti prilikom traženja smještaja u kojemu je boravak mačaka dopušten. Na Vašu sreću, na modernim platformama moguće je filtrirati smještaje i prema tomu jesu li ljubimci dopušteni ili ne. No, savjetujemo Vam da prije odlaska u smještaj kontaktirate vlasnika jedinice privatnog smještaja kako biste saznali postoje li dodatni troškovi ako isti nisu iskazani u opisu oglasa. Razlog zašto mnogi vlasnici ne dopuštaju boravak mačkama je strah od uništenja namještaja, prljanja tepiha i ostalih tkanina, strah od nametnika poput mačjih buha te naposljetku alergija na mačke. Kako biste smanjili mogućnost neželjenih situacija, svakako ne bi bilo na odmet da posjetite veterinara prije odlaska na ljetovanje, da su vaše mačke mikročipirane te da svakako podrežete kandže kako ne bi uništile inventar smještajne jedinice.

Plaža za mačke

Na kraju, imajte na umu da macine capice ne vole topli pijesak ili šljunak stoga kada ste pronašli plažu na kojoj su mačke dopuštene, pobrinite se da su vaše mezimice smještene u dubokom hladu.

Tražite li smještaj u kojemu su ljubimci dopušteni, pogledajte ponudu na Privatnom Smještaju i ne zaboravite u rubrici smještaja naznačiti opciju Ljubimci dopušteni.

Pročitajte sve članke o odmoru s ljubimcima na portalu Privatni Smještaj.