OTKRIJTE NAJBOLJE LOKALNE PROIZVODE I KUHINJE U HRVATSKOJ

OTKRIJTE NAJBOLJE LOKALNE PROIZVODE I KUHINJE U HRVATSKOJ

Hrvatska je bogata brojnim restoranima u kojima se mogu pronaći različite vrste kuhinja, od stranih pa sve do domaće tradicionalne hrvatske kuhinje. Posjetitelji često na putovanjima, godišnjim odmorima i ljetovanjima po hrvatskoj obali biraju najradije tradicionalnu domaću kuhinju koja se priprema od najkvalitetnijih lokalnih proizvoda Hrvatske.

ZAGREB

Turisti u Zagrebu, ali i Zagrepčani, veoma rado jedu tradicionalna jela, ali ona se u nekim zagrebačkim restoranima mogu naći u i modernijem obliku. Iako se omiljena jela kao što su teletina ispod peke, janjetina ispod peke, zagorski štrukli, zagrebački odresci rado jedu u bilo kojem obliku, mnogi zagrebački restorani svoju su ponudu odlučili začiniti posebnom prezentacijom i modernizirati na taj način ova tradicionalna jela. U nekim restoranima mogu se naručiti degustacijski sljedovima u kojima ćete dobiti manje količine hrane, ali u većem broju sljedova i tako probati velik broj jela koja restorani nude, stoga je ovo izvrstan izbor za ljubitelje novih spojeva okusa i gastro avanturiste. U Zagrebu svatko može pronaći savršenu kuhinju i obrok za sebe, radilo se o street foodu, fusion kuhinjama ili fine diningu. Također, nerijetko se može naići na restorane čiji su vlasnici i kuhari uvaženi hrvatski chefovi koji već poznatim jelima dodaju svoj specifičan pečat. Restorani uz jela rado poslužuju najbolja hrvatska vina, najkvalitetnija hrvatska piva, a nerijetko i ukusne specifične koktele.

Lokalna kuhinja u Zagrebu
Izvor: Unsplash/ Valentin B.Kremer

SPLIT

Splitski centar nudi veliku ponudu objekata koji prodaju brzu hranu, koja je drag izbor brojnim turistima i domaćem stanovništvu, najviše kao brz i ukusan obrok za vrijeme ljetne sezone i godišnjih odmora na putu s plaže. Ipak, Split nudi raznoliku kuhinju iz svih krajeva svijeta. U Splitu pronaći ćete izvrsne pizzerije, a neke od njih nude i slatku pizzu koja je izvrstan desert. Splitsko more koje miriše u zraku dok se objeduje u Splitu, neumoljivo asocira na morske plodove i ribu, a od morskih plodova se mogu pripremati različiti rižoti koji su popularan dio gastro ponude splitskih restorana. U Splitu također možete odabrati degustacijske menije unutar kojih svi neodlučni mogu probati više jela. Lokacija ovog grada pruža mogućnost da njihova mediteranska kuhinja ima najsvježije namirnice iz Jadranskog mora što uvelike pridonosi izvrsnom okusu jela kao i kvaliteti.

Ponuda jela u Splitu
Izvor: Unsplash/ Chawisa Isariyametheekun

RIJEKA

U Rijeci mogu se kušati različite kuhinje, od stranih, do lokalnih domaćih pivnica, restorana s morskom hranom i kvalitetnih lokalnih slastičarnica. Posjetitelji najradije biraju tjestenine s morskim plodovima uz čašu kvalitetnog vina. Po svojoj kvaliteti ističu se riblja jela u restoranima koji sami love svoju ribu, stoga jelovnik ponekad varira sukladno tomu što je tog dana ulovljeno, ali zato su kvaliteta namirnica i svježina konstantno na visokoj razini. Česti su restorani koji imaju velik broj različitih pizza u ponudi, a uz to popratno mesna i riblja jela, ali i različite pašte. U riječkim restoranima gosti nerijetko hvale gostoljubivost i atmosferu.

Riječka kuhinja primarno se bazira na specijalitetima iz Kvarnera
Izvor: Unsplash/ Clark Douglas

OSIJEK

Među najhvaljenijim osječkim restoranima su pizzerije koje imaju pristupačne cijene i veliku ponudu kvalitetnih pizza rađenih sa svježim sastojcima, no i ponudu mnogobrojnih drugih jela. Brojni restorani nude ponudu jela s roštilja među kojima su mesna i povrtna jela. Na meniju se mogu naći pljeskavice, ražnjići, ćevapi, carsko meso, zagrebački odresci i slično. Nerijetko osječke pivnice imaju ponudu jela s roštilja i burgera koji se poslužuju uz lokalno pivo. Također, u osječkim restoranima rado se služe vina slavonskih vinara. Neki restorani odlučili su svoju ponudu modernizirati i već poznate slavonske delicije i tradicionalna jela prezentirati na drugačiji način. Klasične slavonske plate domaćih suhomesnatih proizvoda, kulena, kulenove seke, slanina i šunki, zajedno s domaćim sirevima često se poslužuju na kreativnije načine, bilo kao predjelo u restoranu ili kao catering plate na događajima.

U Osijeku se ponuda jela primarno bazira na mesnim delicijama i riječnim ribama
Izvor: Unsplash/ Vistoria Shes

PULA

U Puli možete na brojnim mjestima pojesti nešto „s nogu“ unutar izbora street fooda koji je veoma često dio neke strane kuhinje, pa se tako mogu naći različite tortilje, poke zdjele, kebabi i bureci, a osim toga u Puli možete pronaći street food od svježe ribe iz jadranskog mora, pa tu istu ribu možete probati u obliku burgera, tacosa ili kao prženu. Ipak, postoje brojna mjesta na kojima možete sjesti i uživati u ambijentu i hrani. Nerijetko pulski restorani u svom meniju imaju jela s tjesteninom i tartufima. Tartufi su namirnica za koju se može reći da je zaštitni znak istarske kuhinje. Osim što se u Istri rado sljubljuje s tjesteninom, mogu se kupiti različiti specijaliteti s tartufima kao što su ulja, med i sirevi. Mnogi pulski restorani najradije kupuju svježe namirnice na tržnici ili od lokalnih OPG-ova, a ribu i morske plodove koriste svježe, ulovljene tog dana, stoga ponekad se ponuda može razlikovati ovisno o tome što je od svježih namirnica tada dostupno.

Tijekom odmora u Istri obavezno probajte jela s tartufima
Izvor: Unsplash/ Andrea Cairone

Ako volite kvalitetnu i raznoliku kuhinju, možete je probati u brojnim hrvatskim gradovima, a mi smo ovdje izdvojili samo neke od njih. Na svom sljedećem putovanju otkrijte najbolje restorane i lokalne proizvode u Hrvatskoj, a privatne smještaje – apartmane, studio apartmane, sobe i kuće za odmor u cijeloj Hrvatskoj možete pronaći na našem portalu.

Ako iznajmljujete privatni smještaj u Hrvatskoj, možete ga besplatno oglašavati na našem portalu.