6 MJESTA KOJE RAZGLEDA SVAKI POSJETITELJ DUBROVNIKA

6 MJESTA KOJE RAZGLEDA SVAKI POSJETITELJ DUBROVNIKA

Dubrovnik je naš najjužniji grad, koji bez obzira na svoju udaljenost i pomalo težu dostupnost, naspram nekih drugih turističkih odredišta u Hrvatskoj, svake godine bilježi sve veću posjećenost.

Ništa neobično s obzirom na jedinstvenu vizuru grada, bogatu povijest koja je vidljiva u svakom kutku starogradske jezgre i zbog koje posjetitelji imaju osjećaj kao da su se vremenskom kapsulom vratili u neka davno minula vremena. Dubrovnik se uzdiže iznad stijena opasanih uvalicama kristalno čistog mora, a od snažnih valova zaštitu mu pružaju zidine. One su ujedno, uz ostale jedinstvene znamenitosti ovoga grada, jedna od omiljenih kulisa mnogih popularnih filmova i serija.

Većina ljudi prije odlaska na godišnji odmor istraži na internetu najznačajnije spomenike i atrakcije grada u kojem namjerava provesti svoj odmor. U Dubrovniku je to 6 lokacija za koje je svatko u Hrvatskoj čuo barem jednom.

ŽILA KUCAVICA – STRADUN

Placa, poznatija pod nazivom Stradun najpoznatija je ulica u starogradskoj jezgri Dubrovnika. Datira iz 10./11. stoljeća kada je napravljena kako bi se povezali dijelovi – Dubrava i Ragusa. Stradun je dug 298 metara, a nekada je bio morski kanal koji je nasipan. Ulaz u starogradsku jezgru predstavljaju Vrata od Pila te Vrata od Ploča, a sam je Stradun omeđen dvjema fontanama – Velikom Onofrijevom fontanom koja je napravljena kao svojevrsno odavanje počasti izgradnji gradskog vodovoda 1438. godine, te Malom Onofrijevom fontanom koju krase predivni reljefi. Tijekom 15. stoljeća Stradun biva popločen, a nakon strašnog potresa koji je zadesio Dubrovnik 1667. godine radi se novi urbanistički plan kako bi ova žila kucavica grada dobila na još snažnijem trgovačkom značaju pa je tako bilo osmišljeno da je namjena prizemnih katova zgrada na Stradunu prvenstveno u vidu trgovačkih djelatnosti.

Stradun je žila kucavica Dubrovnika
Izvor: Unsplash/ mana5280

ČUVAR GRADA – DUBROVAČKE ZIDINE

Osim činjenice da su Dubrovniku podarile jedinstveni izgled, Dubrovačke zidine uspijevaju odoljeti zubu vremena već stoljećima. Je li do materijala, načina gradnje, vrijednih ljudskih ruku ili spoju svega navedenog, no zaista je impozantna činjenica da zidine čuvaju Dubrovnik još od 8. stoljeća (premda su u potpunosti izgrađene u 16. stoljeću). Čak ih ni potres u 17. stoljeću nije pretjerano oštetio. Zidine su duge 1940 metara, a sa svakog svog dijela omogućuju različite poglede na starogradsku jezgru s jedne strane te obližnje otoke i prostranstvo plavetnila Jadrana s druge.

Dubrovačke zidine bile su čuvar grada od najranije povijesti
Izvor: Unsplash/ mana5280

STRAŽAR GRADA – TVRĐAVA LOVRIJENAC

1018. godine započela je gradnja tvrđave Lovrijenac na obronku visokom 37 metara kako bi se stražarilo nad zapadnim dijelom grada i prijetnjama Mletaka. Naime, Mlečani su i sami namjeravali sagraditi utvrdu na toj klisuri, no Dubrovčani su ih preduhitrili. Gradnja Lovrijenca trajala je do 16. stoljeća što ni ne čudi s obzirom da je ova tvrđava bila strateški iznimno važna za obranu grada. Zidovi tvrđave su na debeli od 60 centimetara pa čak do 12 metara, a u unutrašnjosti dubrovačke tvrđave Lovrijenac nalazi se slikovita cisterna te kapela sv. Lovra. U utvrdi su se nalazili topovi, koji su tijekom 20. stoljeća, točnije sve do Prvog svjetskog rata, pucali kako bi označili podne. Danas, osim što je otvorena za sve posjetitelje i predstavlja izložbeni prostor povijesti Dubrovnika, tvrđava Lovrijenac je i pozornica predstava Dubrovačkih ljetnih igara.

Tvrđava Lovrijenac
Izvor: Unsplash/ Zhivko Dimitrov

LAZARETI

Kada se govori o zdanju Lazareti, nema tu radosti i ljepote, iako moramo priznati da je riječ o zanimljivom zdanju. Lazareti su zdanje izgrađeno 1377. godine na dubrovačkom predjelu – Ploče, a sastoji se od 8 zgrada i 5 dvorišta s pristupnim prilazom za brodove. Cilj izgradnje Lazaretija je suzbijanje širenja bolesti. Naime, Lazareti su bila prva poznata najstarija karantena na svijetu. Kako je Dubrovnik bio važan lučki grad, pristizali su putnici iz cijelog svijeta, a vijeće Dubrovačke Republike posebno se bojalo širenja pošasti tog doba – kuge. Karantena u karantenskom kompleksu Lazareti trajala je 30, a potom i 40 dana. Danas se u tim prostorima nalaze trgovine te prostori s rekreacijskim i zabavnim sadržajem.

Lazareti, Dubrovnik
Izvor: Shutterstock/ OPIS Zagreb

STARA GRADSKA JEZGRA DUBROVNIKA

Ako već niste posjetili Dubrovnik, vjerujte nam na riječ kada kažemo da je svaki kutak vrijedan razgledavanja. Svaki dio starogradske dubrovačke jezgre svojevrsni je spomenik nekom dobu povijesti Dubrovnika pa je iz tog razloga cijela jezgra starog dijela Dubrovnika uvrštena 1991. godine na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine. Od 1991.-1998. godine Dubrovnik se nalazio na posebnom Popisu ugrožene svjetske kulturne baštine. Dubrovačka starogradska jezgra u sebi sadrži predivna zdanja iz doba gotike, renesanse te baroka, kao što su palače, crkve, fontane/ česme, trgovi, samostani itd. Najpoznatiji dubrovački spomenici su (osim zasebno navedenih u ovom članku): crkva sv. Vlaha, palača Sponza, Knežev dvor, Lazareti, Orlandov stup, Franjevačka apoteka, Gradski zvonik, Dominikanski samostan, Gradska luka itd.

STARA GRADSKA JEZGRA
Izvor: Unsplash/ Sorin Cicos

DUBROVAČKE PLAŽE

Dubrovnik je opasan šljunčanim, stjenovitim, ali i pješčanim plažama. Stoga, svi koji se odluče provesti godišnji odmor u Dubrovniku tijekom toplijih mjeseci kada je moguće kupanje pronaći će idealnu plažu za sebe. Najpoznatija dubrovačka plaža je Banje jer osim što je riječ o šljunčanoj uvali, s iste se pruža i predivan pogled na Dubrovačke zidine i dubrovačku starogradsku jezgru. Neke od drugih dubrovačkih plaža su Sveti Jakov, Cava, Bellevue, Veliki žali, uvala na otoku Lapad itd., no savjetujemo Vam da obiđete sve dubrovačke plaže jer će vas svaka očarati na svoj način.

Dubrovačke plaže
Izvor: Unsplash/ Inera Isovic

Kulturne i prirodne znamenitosti oduševljavaju svakog posjetitelja Dubrovnika, ali i dubrovačkom jedinstvenom otoku Lokrumu. Ako volite turističku vrevu, srpanj i kolovoz bit će idealni mjeseci tijekom kojih biste trebali odmor provesti u Dubrovniku, a za uživanje u svakom detalju Dubrovnika, ipak odaberite rano proljeće/ ljeto ili kasnu jesen.

Dubrovnik je već odavno na raznim svjetskim listama “mjesta koja biste trebali posjetiti” pa nemojte odgađati posjetu samo zato što je u Hrvatskoj i davati prednost nekim stranim destinacijama.

Posjedujete li apartmane, sobe, studija i kuće za odmor na području Župe Dubrovačke, oglasite ih brzo, jednostavno i funkcionalno na portalu PrivatniSmjestaj.hr.