NAJPOZNATIJA AUTOHTONA MESNA JELA U HRVATSKOJ

NAJPOZNATIJA AUTOHTONA MESNA JELA U HRVATSKOJ

U nastavku možete vidjeti neka od najpoznatijih autohtonih mesnih jela Hrvatske, što su jeli naši stari. Većinu dolje spomenutih specijaliteta ste imali priliku kušati, a ako niste, nikad nije kasno!

AUTOHTONA HRVATSKA JELA

U nastavku otkrijte ili se prisjetite nekih od autohtonih jela Hrvatske:

  • purica s mlincima – većina obiteljskih druženja se ne može zamisliti bez ovog hrskavog i mekanog autohtonog specijaliteta. Priprema se na tradicionalni način, a za to je najvažnija domaća mast na kojoj se marinirana purica u soli, biberu te ostalim začinima po volji domaćina peče. Uz puricu odlično idu domaći mlinci koji se rade od brašna, soli i vode te dolaze kao idealna zamjena ili dopuna kruhu prilikom svečane gozbe. Najčešće se priprema u okolici Zagreba, Zagorja, Međimurja,…
  • Janjetina ispod peke – još jedan u nizu namjernica bez koje ne možemo zamisliti proslave i bitne datume. Priprema janjetine ispod peke je tradicionalni način spremanja obroka. Janjetina pripremljena ispod peke je sočna, mekana te se odvaja od kostiju, pogotovo ako je mlada. Priprema janjetine ispod peke je drugačija od drugih oblika spremanja jela jer se janje peče u pekaču od kovanog željela ili gline na otvorenoj vatri. Na sami spomen spremanja jela ispod peke mnogima rastu zazubice. Uz janjetinu ispod peke se najčešće kao prilog služi krumpir te salata od sezonskog povrća.
  • Sarma – tradicionalno zimsko jelo u čitavoj Hrvatskoj bez kojeg se ne mogu zamisliti novogodišnju praznici, priprema se od kiselog kupusa, mljevenog mesa, riže i ostalih „tajnih” sastojaka. Uživanje u ovom specijalitetu veće je kada znamo da je umotano u Varaždinsko zelje koje je dobilo oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.
  • Zagrebački odrezak – da bi dobili zlatno pohani odrezak punjen šunkom i rastopljenim sirom potrebno je nabaviti kvalitetnu teletinu koju je potrebno dobro istući te stanjiti u odrezak prije punjena. Ovaj slasni zagrebački specijalitet se poslužuje s kriškom limuna, krumpirima te rižom i graškom, poznatijima pod nazivom rizi-bizi. P.S. zbog punjenja, zagrebački odrezak predstavlja bogatiju verziju bečkog odreska.
  • Pašticada – prava gastronomska delicija Dalmacije, prema autohtonom obliku priprema se dosta ranije prije samog kuhanja i konzumacije. Prava pašticada priprema se od mišića govedine ili junetine te prolazi tri faze pripreme. Meso prvo mora „odležati” u marinadi od aromatiziranog octa, nakon „odležavanja”, meso se preprži u komadu, a nakon toga je spremno za vrhunac pripreme, meso se pirja podliveno u umaku od vina i prošeka, suhog voća, začinima. Nakon dugotrajnog kuhanja na laganoj vatri, pašticadu prema tradicionalnom načinu pripreme treba dobro ohladiti te meso narezati na kocke, ponovno prepržiti te poslužiti uz domaće njoke i procijeđen umak. Isto tako, tko voli, može po njokima naribati tvrdi ovčji sir.
  • Krvavice/devenice – kobasice koje se pripremaju i konzumiraju najčešće u kontinentalnoj Hrvatskoj. Krvavice/devenice volite ili ne volite, nema između. Pripremaju se od iznutrica, ostatka mesa, krvi, ponekad prosa, ječmene kaše, kukuruznog brašna,… kako bi dobile punoću. Krvavice možete kuhati, pržiti ili zapeći u pećnici te poslužiti s restanim krumpirom, kiselim zeljem te čašicom vina.
  • Fileki ili tripice – kao i gore spomenute krvavice, ili obožavate ili ih ne možete vidjeti na meniju. Pripremaju se od očišćenog želuca svinje, goveda, teletine, janjetine uz dodatke povrća, začina, vina i vode… Možete ih pripremiti u obliku mesne juhe ili kao umak uz palentu.
  • Žgvacet od kokoši – autohtoni žgvacet se razlikuje od gulaša po načinu pripreme. Kod žgvaceta prvo dinstamo meso, a potom luk i ostalo povrće, dok je kod gulaša obrnuto. Ova gurmanska delicija Istre se najčešće poslužuje s domaćim fužima te naribanim domaćim ovčjim sirom. Isto tako, je popularan žgvacet od divljači koji se poslužuje s palentom.
  • Samoborska kotlovina – „javna tajna” je da što je više vrsta mesa, kotlovina je bolja. U kotlu se uz luk prže odnosno, otapaju svinjske nogice, njih podlijevate vodom, vinom. Kada dobijete temeljac u kotao dodajete ostale komade mesa, kao što su: kobasice, teletina, junetina, povrće, ponekad mladi grah i gljive kako bi kotlovini upotpunili okus.

Ako se odlučite da želite obići lokacije autohtonih hrvatskim mesnim jela možete potražiti smještaj na PrivatniSmjestaj.hr te tako uživati bezbrižno u gastronomskoj turi Hrvatskom.