NAJPOPULARNIJA HRANA SREDIŠNJE HRVATSKE
Najraznolikija i najveća regija Lijepe naše smjestila se je u srcu Hrvatske na samo sat vremena vožnje od glavnog grada Zagreba. Na sami spomen Središnje Hrvatske rastu zazubice jer je to kraj koji obiluje specijalitetima, a u nastavku otkrijte koji su to…
DESTINACIJE U SREDIŠNJOJ HRVATSKOJ
Najpoznatije destinacije u Središnjoj Hrvatskoj su:
- Hrvatsko zagorje,
- Međimurje,
- Prigorje,
- Podravina,
- Moslavina te
- Turopolje.
HRVATSKO ZAGORJE
Zelena oaza na brežuljcima odnosno, Hrvatsko Zagorje je bajka u malome te pravi raj za gurmane.
Neki od specijaliteta Hrvatskog Zagorja:
- domaći sir i vrhnje – omiljeni doručak i/ili predjelo Hrvata, poslužuje se samostalno ili s domaćim kobasicama, lukom, crvenom paprikom,… te domaćim kruhom.
- Zagorska juha – neizostavna krepka juha na zagorskim menijima, a osnova ove juhe su: krumpir, gljive i slanina. Zagorska juha idealna je za hladnije dane.
- Štrukle ili štruklji na sto načina – štrukli mogu biti predjelo, glavno jelo ili desert, mogu se kuhati i/ili peći, mogu biti slani ili slatki,… o njihovoj važnosti govori i činjenica da su uvrštene u Registar nematerijalne kulturne baštine Lijepe naše.
- Purica s mlincima – autohtoni klasik koji nikad ne izlazi iz mode, nezaobilazno glavno jelo u mnogim obiteljima za blagdane u Lijepoj našoj.
- Bučnica – jesen je u Zagorju rezervirana za desert od bučnice koji može biti sladak ili slan. Savršena kombinacija domaćeg sira, vrhnja, bundeve, jaja,… i dobili ste zdravi desert bogat bjelančevinama i mineralima!
Neka od imanja na kojima možete kušati specijalitete Hrvatskog Zagorja:
- Vuglec Breg – Krapina,
- Dvorac Mihanović – Tuheljske Toplice,
- Villa Zelenjak-Ventek – Kumrovec,
Manifestacija posvećena hrani:
- Štruklijada – u Kumrovcu se od 2009. godine održava manifestacija o štruklama kojoj je u cilju promocija i održavanje tradicionalnog načina pripreme štrukli. Manifestacija je iz godine u godinu je sve brojnija.
MEĐIMURJE
Najsjevernija regija Lijepe naše ima bogat gastro sadržaj koji će zadovoljiti i najistančanija nepca.
Specijaliteti Međimurja:
- Međimursko meso ‘z tiblice – pametan način konzerviranja mesa, čuvanje termički obrađenog mesa u kosanoj svinjskoj masti u drvenoj posudi, što daje posebnu aromu ovom tradicionalnom jelu. Od 2017. godine meso ‘z tiblice je upisano u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla.
- Pretepena juha – tradicionalna juha koja se radi od masti, suhomesnatog mesa, sjeckanih kobasica, brašna, vrhnja, crvene paprike te ostalih začina. Ova juha je idealna za hladne dane.
- Čurke ili krvavice – kobasice koje se pripremaju od najlošijeg mesa i svinjske krvi, mobu biti bijele i crne. Najpoznatiji način spremanja je s kiselim zeljem i restanim krumpirom.
- Međimurska gibanica – kolač s četiri nadjeva, spoj oraha, maka, jabuke i sira odnosno, kolač koji podsjeća na mirisne voćnjake i polja.
Neka od imanja na kojima možete kušati specijalitete Međimurja:
- Mala Hiža – Mačkovec,
- Međimurski dvori – Lopatinec,
- Barok – Čakovec
PRIGORJE I PODRAVINA
Destinacije u kojima se radi „od jutra do sutra”, a veliki utjecaj na okuse je imala austrijska i mađarska kuhinja. Ako se zateknete u Prigorju i/ili Podravini imat ćete priliku kušati: sir i vrhnje, juhe od graha ili zelja, zlevanke, kotlovinu, fiš, orahnjaču, makovnjaču,…
Slastice koje su uvrštene na popis nematerijalnog dobra Lijepe naše:
- Bregovska pita – slastica od kombinacije jabuka, oraha, grožđica, cimeta je 2012. godine proglašena nematerijalnim dobrom.
- Rudarska greblica – je 2007. godine uvrštena na popis, a sastoji se od tankog tijesta s punjenjem od svježeg kravljeg sira u koji se mogu dodati idući sastojci: mljeveni orasi, špinat, blitva, kopriva, poriluk, metvica,… Njezinu važnost je prepoznala i Europska komisija te je 2021. godine uvrštena u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.
- Samoborska kremšnita – slastica koja se radi od lisnatog tijesta te pjenaste kreme od tučenih jaja. Na popis je uvrštena 2021. godine.
MOSLAVINA I TUROPOLJE
Ako Vas put odvede u Moslavinu ili Turopolje imat ćete priliku probati iduća tradicionalna jela: kruh na pari, bijele žgance, hladetinu, trgance, krampogače, paniranog šarana s grahovim žgancima, patku s mlincima, specijalitete od smuđa, soma, štuke,… babičinu gibanicu, nabujak od trešanja,… te ostala tradicionalna jela.
Neka od imanja na kojima možete kušati specijalitete Moslavine i Turopolja:
- Seoski turizam Moslavačka priča – Velika Ludina,
- August – Popovača,
Manifestacija posvećena hrani:
- Gastro Turopolje – ove godine se je održala jubilarna dvadeseta manifestacija posvećena hrani, posjetitelji su mogli uživati u tjednu restorana, gospodarskom sajmu te festivalu craft pive.
Središnja Hrvatska ima bogatu ponudu tradicionalnih specijaliteta, jedno je sigurno, Središnja Hrvatska Vas neće ostaviti gladne. Dođite i uvjerite se sami!