Kulturna i prirodna baština Baške na otoku Krku

KULTURNA I PRIRODNA BAŠTINA BAŠKE NA OTOKU KRKU

U bašćanskom zaljevu na jugoistočnoj strani otoka Krka smjestila se je Baška mnogima poznatija kao „mjesto na kraju svijeta”. Baška je prepuna prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine koja ja „zadužila” stanovnike otoka, a i čitave Lijepe naše!

U nastavku otkrite ili se prisjetite kulturne baštine i prirodnih ljepota Baške.

KULTURNA BAŠTINA BAŠKE

Svima je dobro poznat podatak da je Baška kolijevka Hrvata, drugim riječima, u Baškoj je nastao krsni list Hrvata koji je pisan na glagoljici. Za jedan od najdragocjenijih hrvatskih spomenika, Bašćansku ploču vjeruje se da je nastala oko 1100. godine. Na Bašćanskoj ploči je u trinaest redaka zapisano kako kralj Zvonimir daruje zemlju Svetoj Luciji. Starohrvatski spomenik pronađen je 1851. godine u crkvi svete Lucije gdje se i danas nalazi njegova replika, a original se od 1934. godine nalazi u Akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Tekst na glagoljici koji se nalazi na Bašćanskoj ploči je temelj za istraživanje materinjeg jezika i hrvatske književnosti!

Bašćanska ploča
Izvor: https://www.info.hazu.hr/povijest/bascanska-ploca/

Stanovnici mjesta Baške željeli su se zahvaliti glagoljici te je u čast pismu osmišljena edukativna Bašćanska staza glagoljice. Ova staza „prostire” se kroz čitavu Bašku, sama staza ima čak trideset i šest spomenika kulture koji su posvećeni glagoljici i čitavoj Lijepoj našoj, a umjetnička djela su napravljena od kamena. Dok istražujete slova, njihova značenja i priče upoznat ćete i ovo „mjesto na kraju svijeta”. Također, možete se odmoriti na kamenim kupama, a na svakoj klupi je napisano nešto na glagoljici, dođite i otkrijte što piše!

Još jedna povijesnih atrakcija Baške su i arheološki ostaci ispred kapele svetog Marka koja se nalazi skoro pa u središtu naselja Baške, ovo arheološko nasljeđe nam pruža uvid u prošlost ovoga mjesta. Također, kapelu svetog Marka mnogi opisuju kao jednu od najveličanstvenijih starokršćanskih sakralnih objekata na otoku Krku, ali i u ostatku morskog djela Lijepe naše. Prije 1500. godina na ovom mjestu se je nalazila bazilika s krstionicom, a pod čitave bazilike bio je ukrašen prekrasnim mozaikom, a u to doba je bazilika mogla stati „rame uz rame” s najvećim crkvama kršćanskog svijeta. Nažalost do danas je istražen mali dio mozaika.

Neki od sakralnih te ostali arheološki ostaci u Baški te njezinoj okolici:

  • crkva svetog Kristofera,
  • crkva svetog Duha,
  • kapela svete Eufemije,
  • crkva svetog Nikole za Bogom,
  • Korintija – Bosar,
  • Lokalitet – Mira,…

U Staroj Baškoj se nalaze ostaci crkve svetog Jeronima iz trinaestog stoljeća. Na platou uz crkvu nekada se je nalazio antički kompleks.

Sakralni objekti u Baškoj

PRIRODNA BAŠTINA BAŠKE

Mjesto na kraju svijeta” posjetitelje mami i svojim prirodnim ljepotama, a u nastavku otkrite neke od prirodnih ljepota koje vrijedi posjetiti:

  • Mjesečeva staza –put do mjeseca” iz „mjesta na kraju svijeta” dug je samo tri kilometra, a na tom putu možete uživati u panoramskom pogledu na Bašku i susjedne otoke, a nešto prije „cilja” ulazite u pravu mjesečevu bajku, a društvo Vam prave bjeloglavi supovi te ovce.
Mjesečeva staza na otoku Krku
  • Mrgari – stara tehnika gradnje suhozida s tlocrtom u obliku cvijeta. Ovaj oblik suhozida nalazi se još u Jurandvoru, Batomalju, susjednom otoku Prviću te na Islandu i Walesu.
Mrgari u Baškoj
Izvor: https://www.info-krk.com/baska/kultura/266/mrgari#
  • Plaža Oprna – nalazi se u Staroj Baškoj, na glasu je kao najljepša plaža na otoku Krku. Posebnost plaže Oprne je u tome što se nalazi u zaljevu, a put do nje je „popločen” uskim i poprilično neravnim stazicama. S druge strane, ako niste ljubitelj adrenalina i aktivnog odmora te ako imate mogućnost, do nje možete doći i s morske strane. Sretno, jer užitak je biti na ovom „biseru” od plaže.
  • Krčki maslinici – kao i svako drugo mjesto na jadranskoj obali i otok Krk i samu Bašku krase maslinici. Možete uživati u šetnji kroz maslinike ili u aktivnom odmoru koji možete provesti u branju maslina.
Krčki maslinici

Ako se niste do sada zaljubili u Bašku, što više čekate, dođite i uživajte u kulturnoj i prirodnoj baštini ovog „mjesta na kraju svijeta”!