Povijest Rovinja

Kratka povijest Rovinja

Posjetiti Rovinj i zaviriti u njegovu povijest kroz njegove uličice, fasade, trgove i crkve ostavit će svakog bez daha. No, još je bolje kada prije odmora u Rovinju saznate pokoji detalj o njegovoj povijesti, zar ne?

ROVINJ KROZ STOLJEĆA

Rovinj se prvi put spominje u djelu „Cosmographia“ iz 5. stoljeća kao „Castrum Rubini“. Nalazio se na mjestu današnje crkve Svete Eufemije, nekada poznate kao crkva Svetog Jurja. Osnovan je na nekadašnjem otoku Mons Albanus. Međutim, postoje dokazi o postojanju grada još u 3. stoljeću, a možda i ranije.

Burna povijesna previranja odrazila su se i na sam grad Rovinj. Unatoč tome što je s kopna bio zaštićen zidinama, a s mora klisurastim stijenama, više puta je bio spaljen, opustošen i uništen. Tijekom povijesti potpadao je pod vlast Rimljana, zatim Bizantinaca, Franaka, a u 13. stoljeću i Venecije. Tijekom duge vladavine Mletaka, osnovna grana djelatnosti bila je trgovina. Pod utjecajem robne razmjene dolazi do urbanih promjena te se osim ribara i ratara pojavljuju i razni drugi zanati, trgovci i mornari. Kao važna pomorska luka brodovima koji su s Bliskog istoka putovali prema Veneciji, Rovinj se nastavio razvijati u tom smjeru. Tako u 17. i 18. stoljeću postaje jaki pomorski centar, a grad se širi. Naime, još za vrijeme mletačke vladavine, u sukobima s Turcima, gradile su se fortifikacije koje su štitile od neprijatelja i potpomagale obranu grada. Slabljenjem sukoba i opasnosti, grad se širi izvan zidina na otoku, ali i na kopnu. U to vrijeme kopno i otok se djelomice spajaju te Rovinj postaje poluotok. U 18. stoljeću gradi se i crkva svete Eufemije. Sveta Eufemija zaštitnica je grada, te se 16. rujna svake godine slavi dan Sv. Eufemije prilikom kojeg se organizira fešta sa zanimljivim programom. Prema povijesnim izvorima, Eufemija je bila kršćanska mučenica za vrijeme cara Dioklecijana. Brojne su legende ispričane o njenom životu te samom prihvaćanju i štovanju kao zaštitnice grada.

Crkva sv. Eufemije u Rovinju

RAZVOJ ROVINJA KROZ 19. STOLJEĆE

Kroz 19. stoljeće u Rovinju su na vlasti, osim Napoleona, bili Austrijanci. „Rušenjem“ Napoleonovih ilirskih provincija te istoimenih institucija, Rovinj 1821. dobiva status grada. To je period i znatnog napretka i zamaha industrije. Osim procvata brodogradnje, Rovinj dobiva i tvornicu duhana, voska, stakla, sardina te pogon za izradu cementa. Jedno od brodogradilišta iz toga doba u funkciji je još i danas. Osim industrije koja je u tom periodu znatno uznapredovala, Rovinj 1865. godine dobiva i kazalište, 1888. prvu bolnicu, a vrlo brzo poslije toga i institut za biologiju mora. Krajem 19. stoljeća Rovinj se povezuje željeznicom, a 1905. godine dobiva plinsku rasvjetu, a godinu iza i gradski telefon. Cjelokupni razvoj doprinio je sveukupnom boljitku i kvaliteti života tamošnjih stanovnika. Nakon raspada Austro-ugarske monarhije, nova politička previranja i ratovi u 20. stoljeću ostavili su traga i na sam Rovinj. Tako za vrijeme Prvog svjetskog rata potpada pod Italiju, a do kraja Drugog svjetskog rata bio je pod njemačkom okupacijom.

Razvoj Rovinja kroz 19. stoljeće

ROVINJ U NOVIJE DOBA

Nakon raspada Jugoslavije i političkih promjena te osamostaljenja Hrvatske, broj stanovnika je varirao između 12 i 15 000. Prema zadnjem popisu stanovništva Rovinj broji 14 294 stanovnika.

Poznat je po višestoljetnoj ribarskoj tradiciji zbog koje je Rovinj još u 19. stoljeću slovio kao regionalno središte ribarstva. Većina se stanovništva na neki način bavila ribarstvom. Tradicija se nastoji njegovati i danas, iako ribarstvo više nije najvažnija gospodarska djelatnost.

Gospodarske djelatnosti u Rovinju

Rovinj se zadnjih tridesetak godina razvio u pravu turističku destinaciju zbog svoje ugodne klime, brojnih otoka, zanimljivog turističkog sadržaja, brojnih plaža i lijepe prirode. Sve veća popularnost Rovinja kao turističkog odredišta očituje se i u brojnim pohvalama te nagrada koje prima iz godine u godinu. Najšarmantniji dio grada, u kojem se, priznajemo, nije teško izgubiti, zasigurno je srednjovjekovna starogradska jezgra. Danas, prepuna turističkog sadržaja, restorana, suvenirnica i galerija, govori u prilog činjenici da se grad sve više okreće uspjehu koji donosi turizam.

Zato, ako ste ove godine prvi put odlučili posjetiti Rovinj ili se pak vraćate svake godine, a još nemate osiguran smještaj, ne propustite pogledati našu ponudu na Privatni Smjestaj.hr.