FAŽANA

FAŽANA

Ovo slatko ribarsko mjesto najčešće je samo polazište i u sjeni predivnog Nacionalnog parka Brijuni. Nezasluženo.

Riječ je o slikovitom mjestu koje se nalazi na jugozapadnoj obali istarskog polutoka te koje je odlična destinacija za sve one koji vole taj neopisivi šarm uskih uličica, restorančića i kafića, trgova, šetnica koji je prisutan u malim, ribarskim priobalnim mjestima.

ZALAZAK

Realno, za razgledati Fažanu bit će vam dostatno i jedno poslijepodne, no za doživjeti taj duh, razgledati sve ljepote okolnih mjesta i opustiti se u potpunosti, savjetujemo vam da svoj boravak u Fažani organizirate barem u trajanju od 3-7 dana. Toliko ćete se opustiti i u svaku puru Vašeg života uvući će se taj mediteranski duh, da ćete se zaista teško vratiti doma.

BARKE U FAŽANI

Lokacija, a posebice dostupnost iste jedna je od ključnih stavki prilikom odabira destinacije odmora. Nezahvalno bi bilo reći da je Fažana brzo i jednostavno dostupna iz svakog dijela Hrvatske, no idealno je pozicionirana u Istri. Naime, Fažana je na samo osam kilometara udaljena od Pule, tridesetak kilometara od Rovinja te kakvih pedesetak minuta od samog tunela Učka.

Valbandon i Fažana zajednički čine općinu koja je poznata po ljepoti mediteranskog raslinja, maslinicima, ali i starorimskim gospodarskim vilama. Pa krenimo u istraživanje Fažane.

UKRATKO O POVIJESTI FAŽANE

Prema arheološkim nalazima povijest Fažane se veže uz doba starih Rimljana. Jednako tako prvi toponima Fažane bili su Phasiana i Vasianum, a dvojaka su vjerovanja od kud sam naziv potječe Fažane potječe. Jedni vjeruju da je toponim proizašao iz riječi fazan, a drugi da se veže uz lončarstvo s obzirom da je od najranijih dana proizvodnja amfora u Fažani bila posebice značajna. No, još je značajniji bio sam sadržaj amfora – vrhunsko maslinovo ulje i vino.

Tijekom 11. stoljeća Fažana biva darovana pulskom biskupima, a procvat doživljava pod vladavinom Republike Svetog Marka kada je imala nešto malo manje žitelja od Pule, važno mjesto pomorske trgovine, a tada nastaje i dan danas poznata vizura i spomenici Fažane.

S propašću Venecije, kraj 18. stoljeća obilježava austrijsku vladavinu te Napoleonovu, a potom Austro – Ugarske. Kako je Pula bila ključna luka Austrijske ratne mornarice, fažanski kanal je bio pomotno ratno sidrište koje je bilo poprilično sigurno zbog zaklonjenosti Brijunskim otočjem. Ulaganje u Brijune krajem 19. stoljeća utjecalo je i na dobrobit „brijunske luke” – Fažane.

Sve do Prvog svjetskog rata Brijuni su bili izletište elite, a u Fažani se razvijaju gospodarske djelatnosti poput brodogradnje, tvornice srdela, punionica mineralne vode, proizvodnje napitaka, a mjesto je imalo svu potrebnu infrastrukturu za ugodan život. Pod vlašću Italije, većina Fažanaca bavila se ribarenjem i to u vidu najamnih radnika te poljoprivredom. Po završetku ratova te dolaskom Tita na Brijune Fažana biva svojevrsnom zabranjenom zonom za strance.

U novije doba stanovništvo se pretežno bavi turizmom, ugostiteljstvom te ponešto ribarstvom i poljoprivredom.

ŠTO RAZGLEDATI U FAŽANI?

Ovo pitoreskno istarsko mjesto karakteriziraju dvokatnice koje kao da čine jednu (šarenu) cjelinu. Svaka kuća imala je ulazna vrata koja su bila smjera prema moru, jedna koja su bila sastavnim dijelom zida prema susjednoj kući te prema stražnjem dijelu kuće. Rekli bismo klasične kuće mjesta na jadranskoj obali, no riječ je o mudro isplaniranom urbanizmu – sve su te kuće zajednički činile jednu cjelinu te bi u doba napada na Fažanu imale ulogu svojevrsne utvrde. Vrata između kuća bila su u svrsi komunikacije tijekom obrane. Dok proučavate ljepote Fažane, pripazite da vam ne promakne najuža i najkraća ulica u Fažani – La Rondinella koja je svoj naziv dobila prema lastavicama jer su prema pričama „starih” kroz nju mogle samo lastavice proletjeti.

KULTURNA BAŠTINA FAŽANE

Spomenici koji će vas dočekati u Fažani:

 • crkva Majke Božje Karmelske je slatka jednobrodna crkvica iz 14. stoljeća
 • župna crkva Sv. Kuzme i Damjana nalazi se nadmorskoj visini od samo jedan metar, a nalazi se u samoj blizini obale, na trgu
 • crkva sv. Ivana Apostola – na mjesnom groblju

Od prirodnih ljepota, osim samog mora i zelenila okolice Fažane, svakako pojetite:

 • Nacionalni park Brijuni
 • zanimljivi krajolik Valbandona gdje možete sagledati raznovrsnu floru i faunu baš iz razloga jer postoje brojni izvori slatkovodne vode u more
 • ornitološki rezervat Palud kod Rovinja
 • Rt Kamenjak

KAKO UPOTPUNITI ODMOR U FAŽANI?

Osim samog istraživanja Fažane, okolice i Brijuna, naravno, ukoliko Fažanu posjećujete tijekom ljetnih mjeseci – kupanje će biti jedna od glavnih aktivnosti. Fažanske i valbandonske plaže su pretežno šljunčane, obgrljene borovom šumom koja daje prijeko potreban hlad tijekom ljetnih mjeseci, a dok se kupate u čistom moru, uživat ćete u pogledu na obližnje otočiće.

ZALAZAK SUNCA U FAŽANI

U morskim radostima uživajte na sljedećim plažama:

 • javna plaža u Fažani – Dječje igralište
 • javna plaža u Fažani – Fažana sjever
 • javna plaža udaljena 2 km od Fažane – Pineta
 • javna plaža u Valbandonu – plaža Valbandon
 • plaža Bi Val – Valbandon
 • javna plaža Odmarališta MUP-a – u Valbandonu
 • plaža za pse Bi dog beach – u Valbandonu

Ljubitelji mora osim samog kupanja i sunčanja moći će uživati u sportovima na vodi te odlasku u ribolov s ribarima iz Fažane.

Postoje dvije biciklističke staze, a pješačke staze omogućit će vam da istražite Fažanu i Valbandon bez pokretanja automobila. Ima li što bolje? Osim možda adrenalinskih aktivnosti? Naravno pod uvjetom da volite osjećaj leđenja krvi u žilama za vas je tu Adventure park Jangalooz koji se nalazi u turističkom naselju BI Village.

Fažana je i odlična destinacija odmora obitelji s malom djecom. U Fažani postoji program koji organizira lokalna TZ-a u čiji ured je potrebno doći kako bi se dobila karta putem koje se „traži” izgubljeno blago Fažane. Naravno, i Fažana i Valbandon imaju i dječja igrališta.

Čar ljetovanja je i doživjeti lokalne fešte i događanja. U Fažani se organiziraju sljedeća događanja:

 • Škola i natjecanje u soljenju sardela – krajem travnja
 • Fažanski tanac – smotra istarskog folklora u izvedbama djece osnovnoškolskog uzrasta – tijekom lipnja
 • Tradicijske večeri – sajam ručno rađenih istarskih suvenira i jela – tijekom ljetnih mjeseci
 • Ribarska feška i tečajevi Male ribarske akademije Sardela – sredinom lipnja
 • Rimski Valbandon – sredinom srpnja na području plaže Valbandon organizira se prezentacija rimske povijesti ovog područja
 • Zvizde, sviće i ferali – krajem srpnja na fažanskoj rivi organizira se festival uličnih svirača i svjetla
 • ovisno o epidemiološkim mjerama na fažanskoj rivi se održavaju i koncerti klasične glazbe
 • Valbandon ispod čripnje – idealno je događanje za sve ljubitelje jela ispod peke/ čripnje jer se 20.08. održava natjecanje u pripremanju takvih jela u Valbandonu
 • Fažana Media Fest – ovaj novinarski festival održava se početkom rujna
 • Vladimir Film Festival – održava se od sredine rujna
SUMRAK U FAŽANI

GASTRONOMSKA PONUDA FAŽANE

Mnogi ljudi posjećuju Istru i na jedan dan samo kako bi uživali u okusima istarske kuhinje. S obzirom na povijest, tradiciju, ali i nekadašnju tvornicu za preradu srdele – ova plava riba zauzima posebno mjesto na jelovnicima fažanskih restorana. Tu su i brudeti, rižota s plodovima mora, pljukanci, fuži i njoki s različitim umacima (istarski: šugo), jela od boškarina, jela s tartufima, maneštra (grah varivo), ombolo i kobasice, jela pod čripnjon (ispod peke) te slastice poput fritula, pandišpanja, kroštula, cukerančića, a sve to zaokružuje čašica omiljene istarske sorte vina. Ne propustite uživati u okusima Fažane i Istre u nekom od fažanskih konobi, restorana, fast foodova, bistroa, pivnica, pizzerija i spaghetterija, beach barova, slastičarnici i/ili kavana.

KONOBA U FAŽANI

Ako vam sve navedeno nije dovoljno posjetite slatka i poviješću bogata mjesta središnje Istre poput Huma, Roča, Berma, Pazina, Motovuna, istražite ikone, neobjašnjive događaje, freske, relikvijare te mumije u Peroju, crkvi sv. Foške te Vodnjanu.

Sada kada imate cijeli itinerar odmora u Fažani i okolici, ne zaboravite zaviriti na PrivatniSmještaj.hr i pronaći idealni smještaj tijekom Vašeg boravka u Fažani ili nekom drugom mjestu u Istri.

Uživajte u odmoru u Fažani, vjerujemo da ćete se ćete se brzo poželjeti vratiti!