ŠTO RADITI U SPLITU?

KAKO PROVESTI ODMOR U SPLITU?

Grad iznimno bogatih povijesno-kulturnih znamenitosti, tradicija i baštine, baluna, picigina, glazbe, poznatih ličnosti iz raznih sfera života, grad lijepih ljudi, bogate spize, sve je to najlipše misto na svitu, Split.

S obzirom da je Split najveći obalni grad ne čudi činjenica da je riječ o gradu koji nudi pregršt mogućnosti za zabavu, rekreaciju, sportske, glazbene aktivnosti, vrhunske gastronomske doživljaje, shopping ili jednostavno uživanje u odmoru sjedeći na Rivi i promatrajući prolaznike.

Svi znamo da većina hrvatskih gradova uz obalu tijekom zime bivaju pomalo (sablasno) prazna i vlada osjećaj kao da je život stao i čeka dolazak ljeta. No, to i u Splitu. Riječ je o gradu koji živi tijekom cijele godine. Naravno da je ponuda određenih zabavnih, sportsko-rekreativnih i glazbenih aktivnosti i događanja bogatija tijekom ljetne turističke sezone, no u Splitu se zaista ima što za raditi tijekom cijele godine. Zato je Split odlična destinacija ne samo ljetovanja, već i vikend izleta tijekom cijele godine.

DIOKLECIJANOVA PALAČA SE NE PROPUŠTA

Dioklecijanova palača monumentalno je zdanje koje je dao izgraditi (ozloglašeni) car Dioklecijan oko 300. godine. Nažalost, Dioklecijanova palača je kroz stoljeća rušena, dograđivana, pregrađivana, mijenjala namjenu pa se ne može vidjeti njezin puni sjaj, no i dalje se može doživjeti da je Dioklecijanova palača u Splitu bila ne samo carska vila, već i vojna utvrda, helenistički grad itd. Povijesna važnost ove građevine prepoznata je i od strane UNESCO-a pod čijom je zaštitom zajedno s povijesnom jezgrom Splita.

Razgledavanje Dioklecijanova palača zajedno sa svim detaljima povijesne jezgre Splita je nama apsolutni “must” i mogli bismo se danima šetati “starim gradom” te bismo svaki put bili u stanju uočiti pokoji novi detalj.

I ako niste ljubitelji povijesti i kulturnih znamenitosti, sigurno ste čuli za seriju Igra prijestolja. Dioklecijanova palača je poslužila kao kulisa za određene kadrove ove serije.

Želite li saznati pojedinosti o Dioklecijanovoj palači, ali i drugim splitskim spomenicima pročitajte članak Povijest Splita.

Palača cara Dioklecijana u Splitu
Unsplash/ Malcolm Ketteridge

NAJBOLJA KAVA JE NA RIVI

Možda se na Rivi piju najbolje kave, možda i ne, o guštima nećemo ovaj put, no Riva je svakako mjesto susreta, razgovora, pokazivanja novih odjevnih kombinacija, uživanja u zrakama sunca s pogledom na palme, jahte, more, savladavanja prvih koraka novih generacija Splićana, mjesto susreta legendi. Šetnica Riva nudi brojne mogućnosti za uživanje u raznim gastro ponudama; od kava i toplih napitaka, osvježavajućih koktela, preko slasnih zalogajčića i vrhunskih obroka pa sve do večernjih izlazaka.

Pogled na splitsku Rivu
Unsplash/ Nathanael Lim

PLAŽE ZA SVAČJI UKUS

Samo gledanje u more i slušanje žubora valova kod većine nas izaziva ugodu, osjećaj spokoja, svakako porast endorfina. Još kada se tome pridodaju toplije temperature zraka i mora, sreći nema kraja. Ljetovanje se vjerojatno povezuje s onom dječjom bezbrižnosti kada smo cijelo ljeto bili slobodni, pa se taj osjećaj bezbrižnosti pojavljuje i dalje kod mnogih, bez obzira na dob, čim dođe ljeto.

Split je obgljen plažama za svačiji ukus; od pješčanih, šljunčanih, stjenovitih, betoniranih, osamljenih ili dupkom popunjenih, sa i bez popratnog sadržaja. Mnogi će Splićani reći da je najbolje održavana plaža Trstenik, drugi će reći da nema do plaže Kaštelat, Kašjuni omogućuju veličanstven pogled na Marjan, a onima s malom djecom je draga plaža Bene, a svi ćemo se složiti da je vjerojatno najpoznatija splitska plaža Bačvice.

Pripremite se na vrijeme ukoliko Split namjeravate posjetiti tijekom kasno-proljetnih, rano-jesenskih ili ljetnih mjeseci i proučite plaže u Splitu i okolici.

Na području Splita pregršt je plaža
Unsplash/ 50m. above

PLUĆA SPLITA – PARK ŠUMA MARJAN

Omiljeno mjesto rekreacije Splićana u vidu šetnji, trčanja, bicikliranja i planinarenja svakako je Marjan. Zbog svog zelenila, brdo Marjan ne predstavljaju samo odličnu lokaciju za rekreaciju, već su i pluća tog dijela Splita. Mnogim je lokalcima Marjan izvor dnevnog odmora, pa ga nemojte propustiti posjetiti i vi tijekom godišnjeg odmora.

Prošećite park šumom Marjan
Unsplash/ Nicolas Savignat

DOŽIVITE SPLIT KROZ OKUSE I MIRISE

Poželite li uživati u lokalnoj dalmatinskoj “kužini”, fast foodu, azijskoj kuhinji, talijanskoj ili pak fuzijskoj, Split je raj za sve ljubitelje dobrih obroka i kapljice. Brudet, usoljene srdelice, pršut i sir, tjestenina, peka, pašticada su samo neka od svima dobro poznatim jelima koja ne biste smjeli propustiti tijekom boravka u Splitu.

Želite li podrobnije istražiti gastronomsku ponudu Splita i okolice, kliknite OVDJE.

Dagnje na buzaru
Unsplash/ Nick Karvounis

PROŠEĆITE KROZ POVIJEST U MUZEJU HRVATSKIH ARHEOLOŠKIH SPOMENIKA

Ako ste zaintrigirani povijesti i njenom nasljeđu, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika svakako neka se nađe na Vašem itineraru. U ovom muzeju izložena je raskošna zbirka arheoloških artefakata s područja cijele Hrvatske, iz svih povijesnih razdoblja uključujući i antiku. Osim izložbenog prostora, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika djeluje i u istraživačkoj sferi, a može se podičiti i bogatom izdavačkom djelatnošću.

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika
Unsplash/ Gian Luca Garattoni

ISTRAŽITE ČARI OBLIŽNJIH OTOKA

Svi koji su barem jednom proveli godišnji odmor na nekom od hrvatskih otoka, složit će se s nama kada kažemo da je riječ o jedinstvenom odmoru s posebnim šarmom.

Neka vas položaj Splita kao i sama činjenica da je polazište brojnih trajektnih linija prema hrvatskim otocima ohrabre u plovidbu do željenog obližnjeg otoka. Brač, Hvar i Vis samo su neki od obližnjih otoka koji svake godine broje sve veći broj posjetitelja što zbog svojih prirodnih i kulturnih znamenitosti, tako i zbog autohtonog otočkog života. Uputite se trajektom od Splita, Brač je udaljen kakvih 45 minuta. Hvar je plovne udaljenosti od 2 sata od Splita, a tako negdje traje i vožnja do Visa, koji ako niste, svakako trebate posjetiti jer vrvi jedinstvenim prirodnim znamenitostima, ali i zanimljivim povijesnim nasljeđem. Ujedno je riječ i o otoku koji je najmanje komercijaliziran, pa iskoristite priliku za posjet Visu dok ne “podlegne” masovnom turizmu.

Splitski akvatorij
Unsplash/ Alexandre Contador

Iako smo se mi ponajviše usmjerili na prirodne i kulturne znamenitosti, Split je zaista grad hedonizma koji će svakom svom posjetitelju ponuditi baš ono što želi iskusiti tijekom svog odmora. Split nudi i brojne mogućnosti za shopping pa želite li se doma vratiti sa suvenirom u željenom obliku, svakako obiđite splitske trgovine, shopping centre i tržnice.

Kao grad glazbe, Split se diči i brojnim festivalima. Vjerujemo da ne trebamo spominjati više od 6 desetljeća star Splitski festival, ali i festival elektronske glazbe – Ultra Europe.

S obzirom da svake godine raste interes turista za posjetom Splitu čime Split bilježi sve veći broj noćenja, posjedujete i smještajne jedinice kao što su sobe, studija, apartmani ili kuće za odmor, ne propustite ih oglasiti na specijaliziranom portalu PrivatniSmjestaj.hr.

Ako tražite smještajnu jedinicu tijekom svog odmora u Splitu, posjetite naš portal, filtrirajte ponudu i osigurajte si boravak u privatnom smještaju po Vašoj mjeri!