Shopping u Splitu

SHOPPING U SPLITU

S obzirom da je Split drugi najveći grad u Hrvatskoj, mogućnosti za shopping su svakojake. Također, kada tomu pridodamo činjenicu da su Splićanke i Splićani uvijek dotjerani i da su veliki estete, odmah znate da ćete u Splitu moći obaviti dobar shopping.

Od prehrambenih proizvoda, preko odjeće i obuće, pa sve do specijalizirane nautičke opreme ili namještaja, samo pomislite, odvojite budžet i u Splitu sve možete kupiti.

Split nudi dobre mogućnosti za shopping

Kao i u većini gradova diljem Hrvatske i u Splitu je sve veći broj shopping centara koji su pomalo istisnuli male trgovinice koje su se nalazile diljem poluotoka. Dok neki preferiraju odlazak u shopping centar jer onda na istom mjestu mogu obaviti svu kupovinu, mnogima su baš te male trgovinice puno draže jer imaju dušu i može se pronaći pokoji komad koji nije mainstream i kojeg neće nositi svaka druga osoba u gradu. No, kako najam postaje sve viši, a i kupovne navike ljudi se mijenjaju, shopping centri broje veću posjećenost nego pojedinačne trgovine u centru Splita. U obzir se treba uzeti i sve veća popularnost online shoppinga koji omogućuje kupovinu bez da nogom kročite u trgovinu.

No, shopping je ponešto drugačiji kada ste na odmoru. Naravno, shopping se razlikuje ovisno o destinaciji odmora, no tijekom odmora u Splitu i na Jadranu, najčešće se kupuju:

  • suveniri
  • prehrambeni proizvodi lokalnih OPG proizvođača – ulje, vino, med, rakija, marmelade, sir, pršut
  • sunčane naočale
  • kupaći kostimi
  • ručnici za plažu i dodaci za plažu (maske, ležaljke, peraje, igračke za djecu)
Kupovina suvenira na štandovima u Splitu

Ovisno koja kategorije vas interesiraju, u nastavku Vam donosimo prijedlog destinacija za shopping u Splitu.

TRŽNICE i RIBARNICE

Iako su cijene ponešto više nego u lancima prehrambenih trgovina, splitska tržnica i ribarnica nisu samo mjesta prodaje. To su mjesta gdje se mogu saznati najnovije gradske „štorije”, čuti pjesma, smijeh, ali i poneka svađa. Za razliku od klasičnih trgovina na tržnicama i peškariji cijene padaju kako se radnom danu približava kraj, a ljubitelji cjenkanja ovdje bi mogli doći na svoje jer je cjenkanje neizostavno. Na tržnicama je moguće pronaći i ponudu proizvoda lokalnih OPG proizvođača poput medara, vinara, uljara, proizvođača rakija, proizvoda na bazi tartufa ird. U Splitu postoji nekolicina tržnica, no najpoznatija je Stari Pazar i peškarija. Peškrija – ribarnica je ujedno i zanimljiv arhitektonski spomenik secesijskog stila.

Pazar u Splitu

ODJEĆA I OBUĆA

Kao i svugdje, odjeću i obuću je najjednostavnije kupiti i u Splitu. Od štandova, malih dućana, poznatih svjetskih lanaca odjeće, obuće i modnih dodataka te brendova visoke mode, Split osigurava shopping za svačiji stil i budžet. U staroj jezgri grada moguće je pronaći i trgovine splitskih i dizajnera iz ostatka Hrvatske čiji će vam odjevni komadi, obuća i dodaci dodati atribut unikatnosti. Ukoliko ste na odmoru u Splitu, no želite si priuštiti baš tu jednu modernu majicu, model koji nosi pola Hrvatske, takvi dućani će se pretežno nalaziti u shopping centrima, a u Splitu ih ima tri. No, s obzirom da se shopping centri ne nalaze u starogradskoj jezgri Splita, odlučite li ih posjetiti istražit ćete i neke druge splitske kvartove osim centra. Najpoznatija i glavna ulica za shopping među Splićanima je svakako Marmontova. S obzirom da se nalazi u centru grada te da mami poznatim brendovima, vrlo vjerojatno da ćete nakon šetnje Marmontovom izaći i s vrećicom na koju niste planirali potrošiti.

Marmontova ulica u Splitu

GALERIJE, MALI OBRTI, MUZEJI

Bilo da ste ljubitelji umjetnosti, povijesti ili jednostavno si želite kupiti unikatni proizvod ili nekome pokloniti jedinstveniji suvenir, mali obrti u starom dijelu Splita su dućančići baš za Vas! Unikatne torbe, nakit, kravate, slike, fotografije, svjetiljke ili pak magnetići, ponuda je zaista chic, a svaki taj obrt ima zanimljivu priču kako o samom brendu, stvaranju tako i poneku tradicijsku priču koja veže Split, Dalmaciju i proizvode. Takve trgovine možete pronaći šećući se kod Dioklecijanove palače, u širem centru grada ili u suvenirnicama muzeja.

Unikatni predmeti u Splitu

Split je svakako mjesto koje – bilo da odlazite tamo na odmor pa je shopping samo popratna stavka ili je cilj vašeg odlaska u Split primarno shopping, nećete se doma vratiti razočarani. Jedino možete biti razočarani jer se smanjio iznos na vašem računu. Dok kupujete u Splitu, iskoristite to vrijeme za razgovor sa Splićanima, posebice ukoliko je riječ o galerijama, gift shopovima ili pak pazaru. Na taj ćete način sigurno saznati kakvu zanimljivost o Splitu, ali i doživjeti dašak tog veselog i energičnog splitskog duha.