GDJE SE NALAZE 3 NAJPOPULARNIJA NACIONALNA PARKA U HRVATSKOJ?

GDJE SE NALAZE 3 NAJPOPULARNIJA NACIONALNA PARKA U HRVATSKOJ?

Neupitna je činjenica da svi ili barem većina zna gdje se nalaze Nacionalni parkovi Hrvatske, no znate li koje su ostale atrakcije koje se nalaze u tim županijama i kakva je ponuda smještaja?

NACIONALNI PARK BRIJUNI

Nacionalni park Brijuni nalazi se u Istarskoj županiji, a današnjih 14 otoka i otočića nekada su bili sastavni dio istarskog kopna. Brijunsko otočje obiluje bogatim svijetom flore i faune, a neke vrste su pomalo i nesvakidašnje za ovo mediteransko podneblje poput zebri i slonice Lanke.

Fauna otoka Veli Brijun
Autor: PrivatniSmjestaj.hr/ vlastiti album

Bujne šume Brijuna krče se tijekom 19. stoljeća kako bi se kreirali perivoji. Iako uvijek zagovaramo prirodu u svom izvornom obliku, krčenje šuma na Velikom Brijunu stvorilo je zaista spektakularne krajolike. Neprestano se prepliću prostrane livade te stabla crnike, a na otoku se nalazi maslina zasađena čak u doba Rimljana. Na Brijunima je izuzetno bogata i kulturno povijesna baština pa je tako moguće razgledati od stopa dinosaurusa, preko rimskih villa rustica, austro-ugarskih fornikacija pa sve do ladanjskih zdanja iz 20. stoljeća.

S obzirom da se Brijuni nalaze u Istri prvo odredište bit će vam Fažana od kuda ćete se brodom uputiti do Brijuna. Ukoliko ne namjeravate prenoćiti na Brijunima, tada možete unajmiti apartman u Fažani ili nekom drugom gradu u Istri. Odlučite li se primjerice za Poreč, tamo ćete moći uživati u ljepotama rimske ulice Decumanus, Eufrazijevoj bazilici te brojnoj ponudi sportsko-rekreativnog sadržaja. Svi koji se odluče unajmiti sobu, apartman ili kuću za odmor u Rovinju mogu uživati u ispijanju omiljenog pića u barovima smještenim na samim stijenama starog dijela grada, pogledu koji se pruža s platoa ispred crkve sv. Eufemije ili uživati u umjetničkim djelima najkreativnije ulice Rovinja – Grisie. O Puli ne trebamo previše pričati – kao važan centar Rimljana, a poslije i Austro-Ugarske, Pula zaista obiluje spomenicima, a mnogi će se složiti s nama – i najljepšim plažama u Istri. Odlučite li se pak nakon Brijuna uputiti prema središnjoj Istri uživat ćete u zelenom krajoliku Istre, odličnoj hrani i slatkoj kapljici vina, ali i bogatoj povijesti. Zapadna obala Istre posebna je na svoj način – strme stijene isprepliću se sa šljunčanim uvalicama, a o dva bisera istočne obale ne trebamo previše ni pričati, već ako niste posjetili Labin i Rabac, iskoristite prvu priliku!

Pogled na Rabac
Izvor: Unsplash/ Eszter Naujoks

Više o Nacionalnom parku Brijuni možete pročitati OVDJE.

NACIONALNI PARK KRKA

Ovaj krški fenomen Nacionalni park nalazi se u Šibensko-kninskoj županiji. Poznat je po svojim predivnim sedrenim slapovima Skradinski buk, Miljacka slap, Roški slap, Manojlovački slap, Bilušića buk, Brkljan i Rošnjak.

Nacionalni park Krka
Izvor: Unsplash/ Ilse

S obzirom da rijeka Krka izvire iznad Knina, neka to bude vaša prva destinacija. U Kninu možete razgledati jednu od najvećih europskih tvrđava – Kraljevski dvor, a pritom uživati u pogledu na Dinaru. Potom zastanite na Manojlovački slap koji je najviši slap, a u prizorima igre vode možete uživati s vidikovca. Potom, ne zaboravite razgledati dvije srednjovjekovne utvrde koje se nalaze kod slapa Miljacka. Izuzetno atraktivna lokacija vašeg itinerera obilaska Nacionalnog Parka Krka trebale bi biti i vodenice koje se nalaze kod Roškog slapa, a one ujedno predstavljaju značajni etnografski lokalitet u Zagori. Osim samih slapova, možda najpoznatija slika Nacionalnog parka Krka je jezero Visovac i otočić Visovac na kojem se nalazi crkva i samostan. Vjerojatno najatraktivniji slap je Skradinski buk. Osim vodom, Nacionalni park Krka obiluje i različitim vrstama iz životinjskog svijeta pa tako pripada i važnoj ornitološkoj destinaciji ne samo Hrvatske, već i Europe.

Osim svjetski poznatog Nacionalnog parka Krka, sjedište Šibensko-kninske županije je sve popularnija destinacija inozemnih gostiju. Osim predivne katedrale sv. Jakova u Šibeniku tu su i tvrđave Barone, sv. Ivana, sv. Mihovila, kao i cijela starogradska jezgra čiji svaki kutak razgledajte. Druga veoma popularna destinacija u Šibensko-kninskoj županiji je grad Vodice. U staroj jezgri razgledajte Čorićev turanj i mnogobrojne crkvice. Vodice su poznate i po svojoj rivi, ali i kao popularno odredište nautičkog turizma. Tijekom godišnjeg odmora u Šibensko-kninskoj županiji, svakako razgledajte Skradin koji će vam se svakako naći na ruti prilikom obilaska Nacionalnog parka Krka, potom Pirovac, Bilice, Tisno, Murter, a posjetite li Drniš imat ćete priliku uživati u po mnogim i najboljem hrvatskom pršutu.

Pogled na veličanstveni Šibenik
Izvor: Unsplash/ Marconny

Više o Nacionalnom parku Krka možete pročitati OVDJE.

NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA

Plitvička jezera su zasigurno najpopularniji Nacionalni park u Hrvatskoj koji svake godine bilježi sve veći broj posjetitelja. Samim time Nacionalni park Plitvička jezera je i sve zastupljeniji u objavama korisnika društvenih mreža kao što su Instagram i Facebook što je svakako doprinijelo i internacionalnoj popularnosti Plitvica.

Plitvička jezera su najpopularniji Nacionalni park u Hrvatskoj
Izvor: Pixabay/ WaldWeitWeb

Osim što je najpoznatiji, Nacionalni park Plitvička jezera je i najstariji nacionalni park u Hrvatskoj, a i riječ je i o nacionalnom parku koji se proteže kroz dvije županije – manjim dijelom u Karlovačkoj, a većim u Ličko-senjskoj županiji. Velika vodena prostranstva Plitvica stvaraju osjećaj kao da je riječ o vodenim vrtovima koji bivaju presječeni mnoštvom slapova, a voda diljem parkova je u svim nijansama zelene, izuzetno prozirna. Na području Parka dosad je zabilježeno 1460 biljnih vrsti te raznim svijetom faune zbog čega je, među ostalim, u uvršten na UNESCO-ov Popis prirodne baštine.

Odlučite li se istražiti Plitvička jezera na području Karlovačke županije, uživat ćete u bogatstvu vode kojom obiluje ova županija. Karlovac, grad na četiri rijeke, samo je jedno od brojnih mjesta Karlovačke županije koju se zaista isplati istražiti. Tu je i Ozalj sa svojim Starim gradom Ozljem, Duga Resa koja je nastanjena još od doba Rimljana, Ogulin – grad Frankopana, Barilović koje predstavlja najbogatije mjesto po arheološkim nalazištima u Karlovačkoj županiji, nezaobilazni Slunj i Rastoke te mnoge druge atrakcije. Predivna Ličko-senjska županija prepuna je prirodnih raznolikosti. Od masivnog Velebita, potom livada i šuma na području Udbine, impozantnog “podzemnog svijeta” stalaktita i stalagmita u pećinskom parku Grabovača kod Perušića, preko slikovitih mlinica na vrilu Gacke u Sincu, Otočca, pa sve do destinacija na moru kao što su Senj i Karlobag, Ličko-senjska županija zaista pruža prirodne i kulturne znamenitosti, ali i reakreativne aktivnosti te gastronomsku ponudu – za svakoga!

Dvorac kod Karlovca
Izvor: Pixabay/ LalalaB

Više o Nacionalnom parku Plitvička jezera pročitajte OVDJE.

Ako odlučite provesti par dana u istraživanju željenog nacionalnog parka i okolnih mjesta, ponudu smještaja potražite na specijaliziranom portalu PrivatniSmjestaj.hr. Također, ako iznajmljujete sobe, apartmane ili kuće za odmor, oglasite ih bez naknade za oglašavanje i bez provizije na našem portalu.