Nedaleko od grada Šibenika, u širokom zaljevu smjestile su se Vodice. Ovo popularno turističko središte na moru nadaleko je poznato po raznolikoj turističkoj i ugostiteljskoj ponudi, ljubaznim domaćinima i prekrasni plažama. Vodice u Hrvatskoj su odličan izbor za odmor gdje posjetitelji mogu po danu uživati u čarima mora i sunca, a navečer u dobroj zabavi. Bogata ponuda apartmana u Vodicama i ostalih oblika smještaja, čine ovo mjesto u Hrvatskoj još privlačnijim.

Povijest

Naselje je osnovano u 15. stoljeću i vezano je uz izgradnju gotičke crkve sv. Križa. Tadašnje naselje bilo je malo i stanovništvo se, kao i u okolnim mjestima, bavilo poljoprivredom. Međutim, Vodice su po nečem bile posebne. Ovo naselje u Hrvatskoj razvilo se na ovom mjestu zahvaljujući bunarima s bočatom vodom te se pitka voda izvozila i to čak sve do kraja 19. stoljeća. Na glavnom gradskom trgu danas se nalaze dva bunara kao uspomena na stare običaje. Oko mjesta su kroz 16. i 17. stoljeće građene obrambene zidine s kulama zbog turskih provala, koje su porušene kad je minula turska opasnost te je kamen iskorišten za izgradnju stambenih kuća. Nakon odlaska Turaka naselje se širi i razvija izvan gradskih zidina. U 18. stoljeću se gradi nova, veća župna crkva u središtu mjesta. Stanovništvo se bavilo i vinogradarstvom i ribarstvom, a u drugoj polovici 20. stoljeća turizam postaje važna gospodarska grana i danas su Vodice jedan od najpoznatijih turističkih centara u Hrvatskoj.

Vodice 1

Okolica

Vodice su odličan izbor za ljetnu bazu iz koje gosti mogu ići na izlete u zanimljiva mjesta u okolici.

Na samo dva kilometra od obale Vodica u Hrvatskoj smjestio se otok Prvić na kojem se nalaze mjesta Prvić Luka i Šepurine, tradicionalna dalmatinska mjesta s kamenim kućama. Otok je u 16. stoljeću postao pomodno odredište šibenskih velikaša i imućnih građana koji su ovdje gradili svoje ljetnikovce. Jedna od tih obitelji bila je i obitelj hrvatskog leksikografa i izumitelja Fausta Vrančića.

Ukoliko gosti na ljetovanju u Vodicama ne žele napuštati kopno, ne moraju brinuti. Odmah na Vodice nastavlja se mjesto Srima gdje svim posjetiteljima na raspolaganju stoje apartmani uz samu obalu tako da ne nedostaje terasa s pogledom na prekrasno more. U Srimi se nalazi i vrijedan arheološki kompleks kasnoantičke bazilike.

Ukoliko posjetitelji nakratko požele promijeniti pogled, u blizini, tridesetak kilometara udaljen, nalazi se Nacionalni park Krka, carstvo vode i slapova. A nešto sjevernije, četrdesetak kilometara od Vodica nalazi se Vransko jezero, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj.

Plaže i smještaj u Vodicama

A nakon izleta i povratka u  Vodice za nastavak ljetovanja, goste dočekuju prekrasne plaže, Plava plaža, Vićevica, Male Vrulje i mnoge druge. Pješčane i šljunčane, manje i veće, uređene ili skrivene uvale, svatko može pronaći svoje omiljeno mjesto pod suncem. A idealan odmor upotpunjava odsjedanje u vrhunskom smještaju u Vodicama u Hrvatskoj. Ovo mjesto na moru može se pohvaliti manjim hotelima i hotelskim kompleksima visoke kvalitete, kampovima te velikim izborom privatnog smještaja. Apartmani u Vodicama spremni su za svakog gosta, a uz ljubazne domaćine nema bojazni za siguran i ugodan boravak. A za sve ljubitelje plovidbe, u sjeveroistočnom dijelu uvale Vrulje, zaštićena sa dva valobrana nalazi se ACI Marina Vodice.

Vodice 2

Dobar provod

Ugodan boravak u apartmanima u Vodicama, prostrane plaže, relaksirajuće šetnje uz prekrasno more, odlična hrana i vino u restoranima pravi su sastojci za nezaboravan odmor. Uz sve to, Vodice u Hrvatskoj će se pobrinuti i za dobar provod svih posjetitelja. Gosti tako mogu sudjelovati u manifestacijama poput lovačke večeri, ribarske večeri ili večeri maslinovog ulja. Ovdje su i poznati klubovi za ljubitelje glazbe i plesa, a već se niz godina u Vodicama održava i CMC festival. Bilo da je razlog dolaska glazba, more, sunce, dobra hrana ili sve navedeno, posjetitelji zasigurno neće otići razočarani i neodmoreni iz ovog mjesta. Vodice u Hrvatskoj ispunit će sva očekivanja. Posjetite i obližnji Šibenik i pogledajte sve njegove znamenitosti.