Gastro manifestacije Slavonije, Baranje i Srijema

GASTRO MANIFESTACIJE SLAVONIJE, BARNJE I SRIJEMA

Sir i suhomesnati proizvodi za narezati pod kutom od 45º, čvarci, juhe, variva, složenci, slatkovodna riba pripremljena na bezbroj raznih načina, roštilj, suhi i kremasti kolači te naravno čašica vina ili rakije samo su neke od slavonskih delikatesa koje su nezaobilazna sastavnica stolova ne samo na predjelu istočne Hrvatske, već diljem Hrvatske.

Što je putovanje ako se tijekom njega nije kušala kakva tradicionalna gastronomska delicija tog kraja? Tradicionalna jela predstavljaju baštinu pa ukoliko ste tijekom odmora jeli samo pizze i sendviče, propustili ste upoznati se s važnim dijelom kulturnog nasljeđa i identitetom ljudi određenog dijela Hrvatske. Slavonija je poznata po mnogočemu, a posebice po veselim domaćinima koji će vas odmah po dolasku ponuditi s čašicom domaće rakije i kakvom „mezom”.

Teško je uopće nabrojiti sve delikatese Slavonije, Baranje i Srijema, ali pokušat ćemo ih navesti barem nekoliko kako bismo vas nagnali da posjetite gastro manifestacije ovog kraja:

  • RAKIJE (služe se i kao aperitiv i digestiv): šljivovica, vilijamovka, lozovača, travarica, orahovac, višnjevac, od jabuka…
Šljivovica je najpoznatija rakija Slavonije
  • SORTE VINA: graševina, traminac, chardonnay, rajnski rizling, silvanac zeleni, frankovka, cabernet sauvignon, pinot noir…
Vina Slavonije
  • „MEZA”: kulen, kulenova seka, kuhana šunka, slanina, slavonska kobasica, kobasice od crne slavonske svinje, dimljena buđola, čvarci, pašteta od čvaraka, kruh namazan svinjskom masti i posut suhom crvenom paprikom, svježi sir i vrhnje ili satrica – dodatak mladog luka, kosanog lista peršina, soli i crvene slatke mljevene paprike, dimljeni kravlji sir, sirevi s dodacima začina poput crvene slatke mljevene paprike, vlasca…
Meza
  • JUHE, GULAŠI, PERKLETI, KOTLIĆI: zafrigana juha, juha s leberknedlama, čobanac, paprikaši – pileći, svinjski, fiš, od miješanog mesa, gulaš od divljači, vinski gulaš, sekeli – gulaš…
Gulaš
  • GLAVNA JELA: vinogradarski ćevap, sarma, odrezak Barun Trenk, šaran na rašljama, đurđevački pijani kotlet, sataraš poslužen uz šniclu…
Jela s ražnja
  • DESERTI: štrudle, knedle sa šljivama, šmarn, šape, vanilin krancle, tačkrle, tiritli, salenjaci, poderane gaće, makovnjača, orahnjača, slavonske šnite, paprenjaci, breskvice, sestrice…
Desert štrudla

GASTRO MANIFESTACIJE

Istočna Hrvatska je dio gdje se u svako doba godine održavaju gastro aktivnosti, festivali, natjecanja. Ovisno želite li uživati u provjerenim gastro delicijama, okusiti nove ili se pak odvažiti i sudjelovati u kulinarskim natjecanjima, odaberite omiljeno mjesto i manifestaciju te na vrijeme organizirajte svoj odmor kojemu će lajtmotiv biti – iće i piće.

RIBARSKE VEČERI U DAVORU

Tijekom kolovoza u mjestu Davor, Brodsko – posavskoj županiji održavaju se tradicionalne „Ribarske večeri” tijekom kojih se izlovi nekoliko tona slatkovodne ribe iz Save i okolnih ribnjaka. Ova kulturno – gastronomska manifestacija gdje posjetitelji mogu uživati slatkovodnoj ribi pripremljenoj na mnoštvo načina – šaran na ražnju, prženi šaran, šaran na rašljama, fiš paprikaši, riblje salate, kavijar, riblja pljeskavica samo su neke od gastro ponuda ove manifestacije u Davoru.

Ribarske večeri u Davoru

FESTIVAL ŠUNKE, VINA, RAKIJE I KULENA

Ova gastronomska manifestacija održava se u listopadu u Vinkovcima. Riječ je o (vjerojatno) četiri najpoznatije delicije Slavonije kroz koje se promiče ne samo gastronomija, već cijeli ovaj kraj. Program se sastoji od degustacijskog dijela, ali i dodjele nagrada. Također, tijekom Festivala šunke, vina, rakije i kulena posjetitelji mogu kupiti željene tradicijske proizvode. Kako bi doživljaj bio potpun, festival je popraćen zvukovima tamburice.

GASTRO MANIFESTACIJE SLAVONIJE, BARNJE I SRIJEMA 1

PAPRIKAFEST

U mjestu Lug koje se nalazi u sklopu općine Bilje tijekom listopada se održava najveća sajamska ponuda začinske crvene paprike. Kako što bez slatke crvene mljevene paprike tako i one ljute, slavonska jela ne bi bila ista, „crvenom baranjskom zlatu” trebao se posvetiti zaseban festival. Većina sušenih mesnih proizvoda, specijaliteta poput perkelta, paprikaša, čobanca u sebi sadrži crvenu slatku i/ili ljutu papričicu. Ova gastronomska manifestacija sastoji se od sajamske ponude, gastronomske ponude jela koja u sebi sadrže sušenu papriku, ocjenjivanja začinskih paprika, a posjetitelji mogu naučiti kako nizati paprike u vijence i uživati u tradicionalnoj glazbi i plesu.

Paprikafest u Lugu

Kako se na području Slavonije, Baranje i Srijema gotovo barem jedanput mjesečno održava kakva gastro – enološka manifestacija, izdvojit ćemo samo dio ponude:

  • Otvoreno prvenstvo grada u kuhanju fiša i savski sajam, Slavonski Brod
  • Sarmijada i provijada, Nova Gradiška
  • Stanarski susreti, Babina greda
  • Ribarski dani, Kopačevo
  • Kestenijada, Požega
  • Čobanijada, Županja
  • Festival graševine, Kutjevo
  • Festival tista, Batina
  • Iločka berba grožđa, Ilok
  • Čvarakfest, Karanac
  • Jabučini dani, Đakovo
  • Pekmezijada, Vinkovci
  • Vinatlon, Zmajevac
  • Festival Frankovke, Feričanci
  • Dani prvog hrvatskog piva , Osijek
  • Dani kulimna sira i vina, Babina greda
  • Oriovita, Oriovac
  • Žetvene svečanosti, Cerna…

Naravno, u sklopu svih većih manifestacija, uvijek je prisutna i bogata gastro ponuda pa tako odlučite li prisustvovati Đakovačkim vezovima, Osječkih ljetnim noćima, Aurea Fest Požega i mnogim drugim festivalima i smotrama na području istočne Hrvatske, moći ćete uživati i u bogatoj ponudi hrane, vina i rakija. Nama već rastu zazubice i planiramo istražiti gastro manifestacije Slavonije, Baranje i Srijema, a vi?