DUBROVNIK: ZIDINE, POVIJEST I BAJKOVITI POGLEDI

DUBROVNIK: ZIDINE, POVIJEST I BAJKOVITI POGLEDI

Najjužniji grad Hrvatske, Dubrovnik, jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta ne samo u Hrvatskoj, već u svijetu i kao takav je svojevrsni brend.

Dubrovnik je poznat po kristalnom moru, stijenama iznad kojih se uzdižu zidine te jezgri starog grada. Povijest grada dobro je očuvana i vidljiva na svakom koraku kroz arhitekturu ovog jedinstvenog grada. Šećući Dubrovnikom i sami ćete se osjećati kao da ste na svojevrsnom povijesnom putovanju.

Ljepote Dubrovnika prepoznali su mnogi filmski producenti i prenijeli ih na filmska platna. Ovaj grad ima puno toga za ponuditi, bez obzira jeste li povijesni entuzijast, ljubitelj kulture ili samo želite uživati u spektakularnom pogledu koji se pružaju sa zidina i Srđa. Ako je Dubrovnik na listi želja kao destinacija vaših godišnjih odmora, a još niste istražili lokacije u Dubrovniku koje biste mogli vidjeti, evo prijedloga što posjetiti u Dubrovniku.

ŠETNJA KROZ POVIJEST STAROGRADSKOM JEZGROM DUBROVNIKA

Godišnji odmor u Dubrovniku nezamisliv je bez obilaska stare dubrovačke jezgre, iako je povijest ovog kraja vidljiva i u mnogim drugim dijelovima, mimo same starogradske jezgre. Ulaskom u jezgru koju opasuju zidine starog dijela grada Dubrovnika, posjetitelji kao da ulaze u poseban grad koji živi povijesni duh koji je vidljiv kroz Gradske zidine, Knežev dvor, Velika i crkva sv. Vlaha, katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, palača Spozna, dom Marina Držića, Orlandov stup, Velika i Mala Onofrijeva fontana, tvrđava Revelin, franjevački samostan Male braće, Lazareti, Entnografski muzej Rupe, Pomorski, prirodoslovni, Kulturno – povijesni muzej i brojne druge povijesne i kulturne znamenitosti kroz koje je vidljiva povijest Dubrovnika.

DUBROVNIK: ZIDINE, POVIJEST I BAJKOVITI POGLEDI 1
Izvor: Arber Pacara

ŽILA KUCAVICA DUBROVNIKA – STRADUN

Stradun je glavna gradska ulica, dubrovačka žila kucavica, duljine oko 300 metara koja je nastala s ciljem povezivanja dubrovačkih naselja Raguse i Dubrave tako što je nasipan morski kanal u 10. ili 11. stoljeću. Dubrovčani Stradun nazivaju Placa i omeđen je dvama poznatim dubrovačkim fontanama – Velikom Onofrijevom fontanom i Malom Onofrijevom fontanom te poznatim ulazima u grad – Vratima od Pila i Vratima od Ploča. Brojne znamenitosti dubrovačke stare jezgre nalaze se upravo na Stradunu kroz koje se očituje boga povijest Dubrovnika, a brojne su i na nekoliko minuta hoda od Straduna. Stoga, ako planiratekratki odmor u Dubrovniku, Stradun je idealno mjesto gdje možete istražiti povijest i udahnuti duh grada, nekih davno minulih dana u spoju sa sadašnjosti. Stradun je i središnje mjesto dubrovačkih događanja, kao što su doček Nove godine i tradicionalne Festa sv. Vlaha.

DUBROVNIK: ZIDINE, POVIJEST I BAJKOVITI POGLEDI 2
Izvor: Unsplash/ Lyle Hastie

DUBROVAČKE ZIDINE

Gradske zidine okružuju dubrovačku starogradsku jezgru i datiraju još iz 8. stoljeća, dovršene su krajem 16. stoljeća, a o njihovoj kvaliteti govori i činjenica da ih veliki potres iz 1667. nije značajno oštetio. O ljepoti zidina, bajkovitom pogledu koji se pruža sa zidina, veličanstvenosti same šetnje njima – pri čemu većina vizualizira da smo u nekom drugom dobu, svjedoči i velik broj turista koji svakodnevno, ne samo za vrijeme ljeta, posjećuju Dubrovnik i njegove zidine. Zidine su duge 1940 metara, a građene su s ciljem zaštite grada stanovnika ratnih razaranja. Danas su zidine posebno povijesno i prirodno iskustvo jer šetajući njima s jedne strane može se vidjeti stara jezgra Dubrovnika, a s druge strane se prostire pogled na Jadransko more.

DUBROVNIK: ZIDINE, POVIJEST I BAJKOVITI POGLEDI 3
Izvor: Usplash/ Dating Jungle

TVRĐAVA LOVRIJENAC

Tvrđava Lovrijenac nalazi se izvan gradskih zidina na nadmorskoj visini od 37 metara, a šumovita staza kojom se penje do Lovrijenca izvrsno je mjesto za šetnju i rashlađivanje ljeti. Tvrđava se gradila od 11. do 16. stoljeća i služila je za zaštitu zapadnog morskog prilaza Dubrovniku od Mlečana. Danas se u tvrđavi izvode dramska djela u sklopu Dubrovačkog ljetnog festivala, a posebno je poznata po izvedbama Shakespeareovog Hamleta. Lovrijenac je otvoren za posjetitelje i može se vidjeti njegova unutrašnjost.S tvrđave Lovrijenac pruža se nestvano lijep pogled na sam Dubrovnik, morska bespuća kao i obližnje Elafite.

DUBROVNIK: ZIDINE, POVIJEST I BAJKOVITI POGLEDI 4
Izvor: Unsplash/ Zhivko Dimitrov

SLIKOVITI OTOK LOKRUM

Ako vam nedostaje još pokoja lokacija na itinereru odmora u Dubrovniku te vaš godišnji odmor traje još nekoliko dana, preporučujemo izlet na obližnji otok Lokrum. Riječ je otoku koji je udaljen samo 10 minuta ugodne vožnje brodom od Dubrovnika. Ovaj otok ima brojne prirodne i povijesno – kulturne ljepote. Na otoku se možete okupati u geološkom fenomenu Lokruma – Mrtvom moru – svojevrsnom jezeru – plaži povezanim podvodnim kanalom s morem, tako da je voda u njemu slana. Zelenilo otoka izvrsno je za šetnje i rekreaciju u prirodi, a može se posjetiti i poseban botanički vrt. Benediktinski samostan obavezna je lokacija, posebno ako ste obožavatelji serije Igre prijestolja jer u se samostanu nalazi tron iz serije koji je u dijelovima stigao iz Amerike.

DUBROVNIK: ZIDINE, POVIJEST I BAJKOVITI POGLEDI 5
Izvor: Unsplash/ Erkka Wessman

MORSKE RADOSTI NA PLAŽAMA S POGLEDOM

Ako želite plivati u bistrom Jadranskom moru i imati pogled na zidine i staru jezgru Dubrovnika, za vas je šljunčana plaža Banje. Plaža je udaljena samo dvije minute šetnje od „centra”grada, pa je na plaži ponekad teško naći slobodno mjesto jer privlači i lokalno stanovništvo i turiste, što je čini najpoznatijom dubrovačkom plažom i kadrom koji je veoma učestao na fotografijama društvenih mreža, televizijskih reportaža, razglednica itd. S plaže može se uživati i u očaravajućim zalascima sunca, a navečer je na Banjama popularno i noćno kupanje. Plaža sveti Jakov nalazi se u uvali podno Crkve sv. Jakova, a pruža se prekrasan pogled na otok Lokrum i Stari Grad. Kako bi se došlo do ove plaže, treba prohodati po strmim stepenicama. Još neke plaže koje možete posjetiti kada ste smješteni u Dubrovniku su Veliki žali, Bellevue, Cava, Plat, Uvala Lapad, Copacabana, Kupari, Plat, Pasjača u Konavlima, Zaton i brojne druge.

DUBROVNIK: ZIDINE, POVIJEST I BAJKOVITI POGLEDI 6
Izvor: Unsplash/ June Liu Alpo

Dubrovnik je poznat po svojim povijesno – kulturnim i prirodnim ljepotama, ali one postanu još veličanstvenije kada ga posjetite. Naveli smo samo neke lokacije koje su obavezan dio posjeta Dubrovniku, a on nudi još puno toga.

Ako planirate svoj godišnji odmor provesti u Dubrovniku, privatne smještaje – sobe, kuće za odmor i apartmane možete pronaći na dubrovnik našoj platformi www.privatnismjestaj.hr.

Ako iznajmljujete privatni smještaj u Dubrovniku ili bilo gdje Hrvatskoj, možete iste oglasiti besplatno!