VRHUNSKA GASTRO SCENA HRVATSKE I DEGUSTIRANJE LOKALNIH DELICIJA 1

VRHUNSKA GASTRO SCENA HRVATSKE I DEGUSTIRANJE LOKALNIH DELICIJA

Hrvatska gastronomska ponuda bogata je, stoga ne čudi da brojni posjetitelji uživaju u hrvatskim delicijama i da brojne lokacije u Hrvatskoj mogu svoju turističku ponudu obogatiti gastro iskustvima što svako putovanje čini bogatijim. Ako ste se ikada pitali što bih trebao kušati u kojoj hrvatskoj regiji, donosimo odgovor na to pitanje. Upoznajte vrhunsku gastro scenu Hrvatske kroz sljedećih pet regija i saznajte koje su to lokalne delicije koje ne smijete propustiti.

SLAVONIJA

Slavonski suhomesnati proizvodi cijenjeni su i poznati, a specijalitete kao što je kulen i kulenova seka brojni posjetitelji Slavonije nose kući kao suvenire. Želite li ukusno i hranjivo jelo na žlicu, u Slavoniji možete kušati tradicionalni čobanac koji se spravlja od više vrsta mesa, ili popularni riblji paprikaš. Naziva se još fiš, a kod pripreme najvažnija je kvalitetna svježa riba iz slavonskih rijeka i kvalitetna ljuta paprika. Jedna od tajni pripreme fiša jest da se on ne miješa, već se samo lagano protrese kako se riba ne bi raspala. Osim ovih poznatijih jela, tu je i guščji paprikaš čija se tradicija seže u vrijeme slavonske žetve kad se jeo za doručak ili ručak kako bi seljaci imali dovoljno snage za cjelodnevni rad na polju. Sve ove delicije na žlicu najbolje je jesti s domaćim tijestom ili domaćim kruhom, a u Slavoniji ne treba zaboraviti ni na suhomesnato predjelo i čašu graševine nakon jela.

VRHUNSKA GASTRO SCENA HRVATSKE I DEGUSTIRANJE LOKALNIH DELICIJA 2
Izvor: Unsplash/ Nathan Dumlao

CENTRALNA HRVATSKA

Ako posjetite bilo koje mjesto Hrvatskog zagorja, u svakom ćete pronaći nešto drugačiji recept za popularne štrukle, specijalitet od sira i vrhnja te vučenog tijesta. Ponekad se pripremaju i s drugim slatkim punjenjima tako da se mogu jesti i kao desert. Ako u centralnoj Hrvatskoj želite jesti tradicionalnu hranu tog područja, na jelovnicima birajte jela s kupusom, krumpirom i bučom jer su to namirnice koje obilato rode na tom području. Bučino ulje specijalitet je specifična okusa, a savršeno ide uz kremaste tople jesenske juhe kojima daje posebnu notu okusa. U Slavoniji i centralnoj Hrvatskoj svinjsko salo i domaći pekmez kombinacija su koja se sprema u istom jelu. Naime, radi se o salenjacima, kolačićima od tijesta koje se radi sa svinjskim salom, a kolačići se pune domaćim pekmezom po izboru. Svinjsko salo se za pripremu ovih kolača samelje, pa zajedno s mineralnom vodom, žumanjcima, šećerom i brašnom umijesi u tijesto. Sviđala vam se ova kombinacija ili ne, obavezno je trebate probati kako biste okusili bogatstvo tradicionalne kuhinje kontinentalne Hrvatske.

VRHUNSKA GASTRO SCENA HRVATSKE I DEGUSTIRANJE LOKALNIH DELICIJA 3
Izvor: Unsplash/Cala

ZAGREB

Riječi „Zagreb“ i „hrana“ neodoljivo podsjećaju na hrskave i sočne zagrebačke odreske. Moglo bi se reći da je zagrebački odrezak bogatija verzija bečke „Wiener Schnitzel“ koja se panira i poha, a zagrebački se uz to puni šunkom i sirom. Zanimljivo je to što se zagrebački odrezak može praviti od više vrsta mesa, stoga možete odabrati svoju najdražu vrstu. Najčešće su varijacije piletina i svinjetina, ali može se spremati i od puretine ili teletine. Obično se poslužuje s pomfritom ili rižom s graškom, a na odrezak se stavi kriška limuna. Iako ovo jelo možda na prvi pogled djeluje jednostavno, izvrsnog je bogatog okusa.

VRHUNSKA GASTRO SCENA HRVATSKE I DEGUSTIRANJE LOKALNIH DELICIJA 4
Izvor: Unsplash/ Mark König

KVARNER

Rijeka, Opatija, Selce, Crikvenica… Ili bilo koje kvarnersko mjesto u okolici ako se nađe na vašoj listi putovanja, ne propustite probati škampe s ovog područja koji slove za najukusnije na svijetu. Prošlo je više od stoljeća otkad ih je talijanski pjesnik Gabrielle D’Annunzzio proglasio takvima. Škampi su ukusna, nutritivno bogata i nisko kalorična hrana koju vole jesti posjetitelji iz cijelog svijeta. Ne čudite se ako sjednete u neki kvarnerski restoran i naručite škampe, pa čujete priču koja kruži među kvarnerskim ugostiteljima kako su ovi škampi koje ćete jesti posebna vrsta koja je nastala križanjem jadranskih škampi s onima iz Južnog kineskog mora koji su u naše more dospjeli britanskim ratnim brodovima.

VRHUNSKA GASTRO SCENA HRVATSKE I DEGUSTIRANJE LOKALNIH DELICIJA 5
Izvor: Unsplash/ Patrik Kay

DALMACIJA

Prva asocijacija na gastronomsku ponudu u Dalmaciji su riba, morski plodovi i dalmatinska vina bogatog okusa. Osim toga, od zanimljivih popularnih delicija izdvajamo sljedeće paška janjetina, paški sir, dagnje na buzaru, pašticada, šparoge s jajima, bukovačka jaretina, kaljski brudet… Hrana se u Dalmaciji priprema na različite načine – paštete od ribe i mesnih proizvoda, punjene morskih plodova kao što su punjeni rakovi ili salate kao što je popularna salata s hobotnicom. Meso se u ovom kraju najčešće priprema ispod peke. Način pripreme ispod peke radi se tako da se zaobljenom željeznom posudom pokriva hrana, a na nju se stavi žar i tako se meso priprema nekoliko sati. Meso nakon toga bude iznimno mekano i bogatog okusa, a najčešće se jede uz pečeni krumpir i svježu salatu. Ako se pak želite zasladiti nakon ručka, kušajte tradicionalnu dalmatinsku rožatu.

VRHUNSKA GASTRO SCENA HRVATSKE I DEGUSTIRANJE LOKALNIH DELICIJA 6
Izvor: Unsplash/ WikiSleep App

Posebnost hrvatskih južnih krajeva je i dubrovačka rožata koja priprema se s likerom od ruže i zovu je „rozata“. Receptura dubrovačke rozate potječe iz srednjeg vijeka, a oduprla se brojnim utjecajima kroz povijest i preživjela u dubrovačkim obiteljima.

Koju god hrvatsku regiju posjetili, ne sumnjamo da ćete uživati u ukusnoj tradicionalnoj hrani jer je izbor velik. Degustiranje lokalnih specijaliteta daje posebnu notu svakom putovanju. Stoga, želite li kušati neki specijalitet naveden u ovom članku i već ste odabrali svoju destinaciju, brzo i jednostavno privatne smještaje u Hrvatskoj možete pronaći na našem portalu.

Ako iznajmljujete jedinicu privatnog smještaja, besplatno je oglasite na našem portalu.