Big game fishing avanture

BIG GAME FISHING AVANTURE

Ako ste zaljubljenici u ribolov, bilo na razini entuzijasta, amatera, iskusnih i spretnih ribiča, ukoliko dosad niste – svakako se trebate upustiti u avanturu zvanu big game fishing.

Big game fishing ne predstavlja samo mogućnost ulova velikih riba, već će sve one nestrpljive naučiti strpljivosti, željne avantura – dati novo iskustvo, a pritom se ovim aktivnim vidom odmora bavite okruženi morskim plavetnilom. I što je najbolje, diljem Jadrana postoji mnoštvo organiziranih tura big game fishinga, stoga osim cijene kuju ćete platiti za ovo iskustvo, ne trebate posjedovati nikakvu ribičku opremu. Hrvatski dio Jadrana predstavlja idealnu meku za sve ljubitelje big game fishinga jer je mnogo sunčanih dana, temperature se ne spuštaju nisko kao plovidbom oceanima, a i vjetrovi su relativno blagi.

KADA SE OTISNUTI OD OBALE

Uz profesionalnu opremu, iskusnog kapetana i ostale članove posade te osigurane povoljne uvjete za sigurnu plovidbu, ali i ribolov, diljem otvorenog mora Jadrana tijekom big game fishing-a moći ćete uloviti određene vrste morskih pasa, gofove, sabljarke, lampuge i ono čemu se svi nadaju – plavoperajnu tunu. Lovostaj traje par mjeseci u godini, a ovisno o željnom ulovu, svaki dio godine odličan je za različite vrste ulova. No, s obzirom da većina želi uloviti baš „kapitalce”, najbolji period za lov na plavoperajnu tunu je od druge polovice kolovoza pa do studenog kada postoji mogućnost ulova tuna teških i 300 kg.

TEHNIKE BIG GAME FISHING-A

Trolling ili panula je način lova na velike ribe koja se najčešće koristi tijekom proljeća na otvorenom moru. Riječ je o tehnici gdje se najčešće koriste umjetni mamci koji liče na lignju ili živa ješka te više najlona i štapova. Mamci se vuku za brodom u pokretu i na taj način se love ponešto manji primjerci albakora, tuna i luceva.

Drifting ili primamljivanje je tehnika ribolova koja se koristi dok brodica stoji na mjestu, tj. Pluta. Tim načinom love se veći primjerci sabljarki te tuna koji iznose od 50 kg do 300 kg. Primamljivanje riba vrši se na način da se komadići ješke bacaju u more.

Jigging je tehnika koja se najčešće rabi u lovu na palamide, zubace i gofove, a odvija se na način da se riba velikom brzinom zaleti na jig – umjetnu varalicu. Jig se spušta na dno ispod broda te se potom povlači prema površini pa se riba vertikalno zalijeće prema mamcu.

Poping je način lova na velike ribe tako da se na površinu baca dugačak poping štap s varalicom (poper). Ovim načinom postoji velika mogućnost za atraktivan ulov.

Tehnike big game fishinga

NAJBOLJE SVJETSKE DESTINACIJE BIG GAME FISHING-A

Ovisno o željenom ulovu, budžetu, ali i koliko daleko ste spremi otisnuti se, mora diljem svijeta nude nezaboravne avanture big game fishinga.

Neke od destinacija koje svakako trebaju biti na vašim listama ako ste zaljubljenici u big game fishing su:

 • Cape Town, Južnoafrička Republika
 • Phuket, Tajland
 • Cabo San Lucas, Meksiko
 • Sicilija, Italija
 • Key West, SAD
 • Guatemala
 • Otočje Orkney, Škotska
 • Otok Prince Edward, Kanada
 • Poluotok Coromandel, Novi Zeland
 • Victoria, Australija
 • Madeira, Portugal
 • Azores, Portugal
 • Limon i Puntaarenas, Costa Rica

OFFSHORE WORLD CHALLENGE

Predstavlja međunarodno natjecanje u lovu na veliku ribu, pri čemu gledatelji s obale imaju priliku uživati u isplovljivanju moćno opremljenih brodica te promatrati vaganje kapitalnih ulova po završetku dnevnih natjecanja. Riječ je najprestižnijem i najvećem natjecanju u sportskom ribolovu na svijetu.

Kvalifikacijski turniri za svjetsko prvenstvo koje se održava u Costa Rica-i održavali su se i u Jadranu, pa su se tako kapitalni ulovi odvijali u akvatoriju Poreča i okolice, Komiže, Omišlja, Rogoznici itd.

Ovo natjecanje je najčešće popraćeno i gastro festivalima gdje se može uživati u morskim jelima, posebice gastro ponudi baziranoj na jelima pripravljenim od tune.

Offshore World Challenge

RIBOLOV S OBALE VS. RIBOLOV S BRODICE

Hoćete li se odlučiti za ribolov s obale ili iz brodice prvenstveno ovisi o razini znanja o ribolovu, opremi koju posjedujete, ali i razini avanture koju želite osjetiti. Prva i osnovna razlika između ribolova s obale i ribolova iz brodice je da se ribolovom s obale mogu baviti svi zaljubljenici u ribolov koji imaju dozvolu za rekreacijski ili športski ribolov, dok da bi lovili ribu s barke, morate imati brodicu. Druga glavna razlika je u dubini vode, a samim time ribolov u dubljim vodama najčešće donosi i veće ulove s obzirom da se mnoge vrste riba ne zadržavaju u priobalnom pojasu. Vrijeme je također značajan faktor. Realno, ribolov s obale može se odvijati tijekom cijele godine i u (manje – više) svim vremenskim uvjetima, dok u ribolov s brodicom nećete isploviti tijekom velikih valova, vjetra i ostalih neprikladnih vremenskih uvjeta. Offshore ribolov je u pravilu ponešto skuplji što zbog same brodice, te sigurnosne opreme koju brodice trebaju imati, goriva, a i oprema za ribolov s brodica je najčešće profesionalnija, a time i skuplja.

Ribolov s obale