Ribolovni turizam - svjetske destinacije

ŽELITE ZABACITI UDICU U NEPOZNATIM VODAMA? EVO PRIJEDLOGA.

Zabaciti udicu u nepoznate vode, uživati u krajoliku i čekati da riba zagrize mamac ultimativni je cilj svim ljubiteljima ribolova. Koje su vrhunske destinacije za ribolov na moru i rijekama diljem svijeta, saznajte u članku.

Ljeto, jesen, zima ili proljeće, sva godišnja doba imaju svoju draž za ribolov. Zabaciti udicu s obale, otisnuti se u ribolov brodicom ili sudjelovati u big fishing game-u, stvar je gušta, ali i iskustva u ribolovu. Svatko od istinskih zaljubljenika u ribolov, ima u glavi svoju omiljenu destinaciju, a mi smo za vas odabrali tri destinacije na različitim krajevima svijeta, koje, svaka na svoj način, nude vrhunske ribolovne avanture.

BAHAMI

Ribolovni turizam Bahama

Plićaci, dubine ili pecanje na svih 16 otoka, na vama je da izaberete omiljeno mjesto za ribolov. Prozirno – tirkizno more Bahama sinonim su za ribolovne avanture. Od neuhvatljive vrste bijela lisica, preko kapitalaca iz vrste plavog iglana, podmorje Bahama ne samo da je bogato ribama, već i koraljima, podvodnim špiljama, potopljenim starim brodovima te je iznimno interesantno ukoliko osim ribolova želite iskusiti i avanturu podvodnog ribolova. Ako ste zainteresirani za ribolov u dubokom moru s brodice, u podmorju Bahama tada su najčešći ulovi veliki kapitalci iz vrsta: tuna, delfini, marlin i jedrenjak. Ukoliko se odlučite pecati s obale, to je idealan način za odmor cijele obitelji i uživanje u zajedničkoj aktivnosti i druženju. Tada biste mogli uloviti: kirnje, kostoroške, snepere i muttonske snepere. Mušičarenjem ćete moći uloviti ribe vrste permit, bijele lisice i tarpone.

Bahami su jedno od najboljih svjetskih odredišta big fishing game-a

Odsjesti možete pritom u kakvom privatnom smještaju, a posebno su dražesne autohtone ribarske kućice ili pak u kakvom luksuznim odmaralištima. Također, poneki ribari, osim organiziranih ribolova, nude i smještaj pa na vrijeme pronađite onu vrstu smještaja koja je idealna za vas.

Ribolov na Bahamima je moguć tijekom cijele godine, premda se najveći ulovi ostvaruju od ožujka do lipnja, a treba imati na umu da se su uragani česta pojava krajem ljeta.

ŠKOTSKA

Ribolovni turizam Škotske

Da, pored svih zemalja Mediterana, Škotska se nalazi na svjetskim listama zemalja koje bi trebali posjetiti svi zaljubljenici u ribolov. Jedini problem s ribolovom u Škotskoj je da se nikada ne zna kakvo će biti vrijeme (čitajte: 99% šanse za kišu), pa se stoga savjetuje da se u ribičke avanture tog kraja uputite tijekom ljetnih mjeseci. Službene brojke ukazuju na činjenicu da ribolovni turizam svake godine donese Škotskoj zaradu od £130 funti čime predstavlja značaju stavku prihoda od turizma. No, da provjerimo što to nude vode Škotske. Daleko je najpopularnija vrsta losos, točnije atlantski losos. Ribiči diljem svijeta posjećuju četiri rijeke koje su poznate kao stanište lososa, a riječ je o rijekama Dee, Spey, Tay i Tweed.

Ne propustite ribolov na losose

U Škotskoj je posebice popularan ribolov na slatkovodne ribe poput: štuka, pastrvi, ljipljana, grgeča, aljaške kolje, usnače itd. Ukoliko vam je draži morski ribolov, razvedena obala Škotske nudi mnogobrojne mogućnosti ribolova s obale ili s brodice. Vrlo vjerojatno ćete upecati pokojeg bakalara, ražu ili čak morskog psa. Bez obzira na vaše iskustvo u ribolovu u Škotskoj postoje mnoge tvrtke koje nude poduke iz ribolova za početnike, za one koji žele usavršiti svoje tehnike ili pak organizirana grupna pecanja. Također, već kad ste u Škotskoj, nemojte propustiti posjetiti slikovita ribarska sela i gradiće poput kao što je Plockton, Aberdour, Rockcliffe, Tobermory, Gardenstown, Portree, Corrie, Gairloch, Crail itd.

KENIJA

Robolovni turizam u Keniji

Slonovi, lavovi, safari vjerojatno prve pomisli kada se spomene Kenija, no zadnjih je godina prepoznata i kao odlična destinacija ribolova. Ova predivna zemlja nudi raznolike mogućnosti za ribolov – od dubina Indijskog oceana, mirnih jezera pa sve do planinskih rijeka. Ne samo da nudi odlične mogućnosti za ribiče početnike ili vrsne znalce, one koji vole morski ribolov ili pak uživaju u slatkovodnim trofejima, Kenija nudi krajobraze koji će vas ostaviti bez daha, a s obzirom da još nije tako „razvikana”, istražite njezine ljepote dok uživate u ribolovnim aktivnostima dok ne dođe do masovnog turizma. Bijeli pijesak, koraljni grebeni, ali i neočekivane palme na obali, scenariji su koji će vam se urezati u pamćenje. Dubine morskog plavetnila Kenije postaju svake godine sve popularnije među ljubiteljima big fishing game-a. Možete očekivati „kapitalce” vrsti barakuda, mahi mahi, sabljarki, kraljevske skuše, ulue, ali i mnogobrojne druge vrste.

Mušičarenje je posebice popularna tehnika na rijekama i jezerima u Keniji. Planinske vode obiluju pastrvama, ali su i dom bivola, leoparda, divljih svinja, antilopa i majmuna, pa se savjetuje da u te dijelove odlazite u ribolov u organiziranim grupama. Neka od najljepših mjesta za slatkovodni ribolov u Keniji su Mt. Kenya, točnije rijeke Rutundu i Alice, Nacionalni park Aberdare te tri najveće rijeke Karuru, Gura i Chania, jezero Turkana i Victoria.

Ribolov na barakude je popularan u Keniji

Samo neke od odličnih destinacija ribolova u Keniji su; Malindi, Mombasa, Shimoni, tjesnac Pemba, Watamu, Kilifi, Otok Funzi, Chale, Lamu i mnogobrojna druga mjesta čarobne Kenije.

Nema toliko čarobnog mjesta kao što je naš planet. Brzaci rijeka, mirna jezera, stjenovite ili pješčane obale, koraljni grebeni ili duboko morsko plavetnilo. Na vama je da spremite opremu ili se informirate postoji li najam ribičke opreme u destinaciji u kojoj biste željeli zabaciti udicu, otputujete i ono najvažnije – uživate u spokoju, ali istodobno i avanturi koje osigurava ribolov.