AKTIVNOSTI I MANIFESTACIJE U SPLITU

AKTIVNOSTI I MANIFESTACIJE U SPLITU

Drugi po veličini grad u Lijepoj našoj, Split smjestio se je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a grad obiluje aktivnostima i manifestacijama kroz tristo šezdeset dana u godini!

AKTIVNOSTI U SPLITU

Grad podno Marijana obiluje morem sadržaja za aktivni odmor iz snova, a neke od aktivnosti u Splitu su:

 • picigin – omiljena morska aktivnost Splićana, legenda kaže da je izumljen u Splitu. Igra se u plićaku, na pješčanoj podlozi, a plaža Bačvice je najpopularnija za igranje picigina. O popularnosti ove igre govori i činjenica da se od 2005. godine održava „Prvenstvo svita u piciginu”, a također, prvog siječnja igra se picigin u čast Novoj godini.
IGRANJE PICIGINA U SPLITU
 • Pješačenje„najlipši grad na svitu” nudi stazu dugu sedamnaest kilometara koja za „posljedicu” ima uživanje u prirodnoj i kulturnoj baštini Splita. Najpopularnija šetnica pruža se kroz centar grada, Rivu, Matejušku, Zapadnu obalu te sve do park šume Marjan. Park šuma Marjan obiluje sportsko-kulturnim sadržajem.
PJEŠAČENJE PO MARIJANU
 • Jedrenje – ljubitelji jedrenja za Split kažu da je najzanimljivije mjesto za plovidbu zbog geografskog položaja, brojnih otoka te vremenskih uvjeta koji su pogodni za cjelogodišnje jedrenje, a jedrenje ne može proći bez kupanja u biseru Lijepe naše i čaši kvalitetnog domaćeg vina.
JEDRENJE U SPLITU
 • Slobodno penjanje ili planinarenje – iz centra Splita za nekoliko minuta možete uživati u zanosu adrenalina neovisno jeste li početnik ili iskusni penjač, a to Vam omogućavaju južne padine Marjana gdje se nalaze stijene koje su pogodne za slobodno penjanje te brdo Kozjak i planina Mosor. Brdo Kozjak ima više označenih ruta za uživanje u sportskoj aktivnosti i ljepotama prirode, a na sedamsto sedamdeset i devet metara nadmorske visine pruža se veličanstveni pogled na Split. Dok s druge strane i planina Mosor pruža veličanstveni pogled sa svoja dva najviša vrha koja se nalaze na tisuću i tristo metara nadmorske visine. Iako je planina Mosor zahtjevnija, trud se svakako isplati. Očito je jedino, osim planinske opreme treba Vam i fotoaparat ili mobitel da zabilježite fantastične kadrove iz prirode.
SLOBODNO PENJANJE U SPLITU
 • Biciklizam – Split je poznat po biciklističkim rutama koje su popularne kroz čitavu godinu zahvaljujući mediteranskoj klimi. Jedna od popularnijih ruta je kroz park šumu Marijan, ljubitelji brdskog biciklizma na ovoj ruti doći će na svoje.
BICIKLIZAM U SPLITU
 • Ronjenje – Split u ponudi ima plitke podmorske „ravnice” koje su lako dostupne svima, ali ima i skrivene hridi za koje ipak treba malo više znanja i iskustva. Gotovo na svim ronilačkim lokacijama možete vidjeti keramičke ostatke antičkog posuđa. Ronilačke aktivnosti u Splitu traju od travnja pa sve do listopada, a u hladnijim danima temperatura ne pada ispod 12 °C, „hrabriji” ronioci u Splitu i okolici uživaju u morskim radostima kroz čitavu godinu.
RONJENJE U SPLITU

MANIFESTACIJE U SPLITU

Split kao drugi po veličini grad u Lijepo našoj nudi mnoštvo manifestacija, festivala i sajmova, a neki od njih su:

 • Splitsko ljeto – 2021. godine održalo se je šezdeset i sedmi put međunarodni glazbeno-scenski festival koji omogućava da umjetnost i umjetnici izađu iz „četiri zida” i nastupaju pod „vedrim nebom”. Ovaj festival okuplja domaće i inozemne umjetnike, a posjetitelji mogu uživati u dramskom, opernom, baletnom te koncertnom programu.
 • Splitski festival – ovaj festival zabavne glazbe održava se već šezdeset i jednu godinu, a okuplja najjača glazbena imena Lijepe naše. Tradicionalno se održava na Prokurativama, ali ove godine je prvi put festivalno ozračje prošireno izvan okvira Prokurativa.
SPLITSKI FESTIVAL
 • Ultra music festival – u srpnju na Poljudu se održava najveći festival elektroničke glazbe koji na jednom mjestu okuplja najpoznatije izvođače te više od sto tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta.
Ultra music festival u Splitu
 • Sudamja – se održava i slavi sedmog svibnja te predstavlja blagdan svetog Dujma. U Splitu se tog dana ide na misu, priredbe, sajmove, koncerte, a nezaobilazna je tradicionalna tombola.
SUDAMJA U SPLITU
 • Split film festival – Međunarodni festival novog filma, na kojem se prikazuju „radikalna” djela svih stilova, tema, žanrova,… a u popratnom sadržaju festivala prikazuju se: internetski projekti, interaktivne instalacije, retrospektive domaćih i stranih autora,…
 • Dani Dioklecijana – održavaju se u ljetnim danima, a Split vraćaju u vremena kada je ovim prostorima koračao car Dioklecijan. Po ulicama i trgovima Splita mogu se čuti zvukovi fanfare, bubnjeva te rimske glazbe. Također, možete uživati u gastro ponudi iz doba Dioklecijana.
 • Croatia Boat Show – na Zapadnoj obali se tradicionalno u travnju održava prestižni sajam nautike te posjetitelji mogu vidjeti ponudu domaćih i inozemnih izlagača. Isto tako, mnoge auto kuće predstavljaju svoju ponudu.
CROATIA BOAT SHOW U SPLITU

Ranije smo spomenuli da „najlipši grad na svitu”, Split obiluje aktivnostima i manifestacija, za koji god doba u godini se odlučite za posjet ili odmor nećete pogriješiti i sigurno ćete uživati.

SPLIT

Dođite i Vi u Split te otkrijte druge aktivnosti i manifestacije!