AKO VOLITE JEDRENJE, OVE LOKACIJE NE BISTE SMJELI PROPUSTITI

AKO VOLITE JEDRENJE, OVE LOKACIJE NE BISTE SMJELI PROPUSTITI

Dobro je poznata informacija da Hrvatska ima razvedenu obalu, više od tisuću otoka, otočića i hridi grebena te je u zadnje vrijeme postaje sve popularnije odredište za ljubitelje jedrenja. U nastavku otkrijte ili se prisjetite najboljih lokacija za uživanje u ovom vodenom „sportu”.

Uobičajen dan na jedrilici ovisi o Vašim preferencijama i željama, koliko vremena dnevno želite provesti na jedrilici te želite li uopće napustiti jedrilicu. Lako je moguće da već nakon par sati provedenih na jedrilici, doživite stanje „plavog uma” odnosno, stanje koje pruža izlazak iz svakodnevne rutine, sam boravak na jedrilici omogućava bijeg od stvarnog života na dan, par dana, tjedana ili mjeseci, sve ovisno o Vašem budžetu.

Također, Hrvatska nudi na tisuće mokrih ili suhih vezova koji su dostupni tijekom cijele godine, a sama prednost jedrenja je osim što imate mogućnost otkivanja mjesta do kojih ne možete doći na dugi način i ta što imate privatnost i izolaciju, a to se u ovim vremenima sve više traži.

LOKACIJE NA KOJIMA TREBATE ISKUŠATI DOŽIVLJAJ JEDRENJA U HRVATSKOJ

Jedrenje je idealna ideja kako provesti godišnji odmor u kratkom vremenu na čitavom Jadranu.

  • otok Brač,
  • otok Šolta,
  • otok Hvar,
  • otok Vis,
  • Kornatsko otočje

OTOK BRAČ

Treći po veličini otok u Hrvatskoj je otok Brač, a sam otok osim po svojim prirodnim ljepotama dobro je poznata lokacija i ljubiteljima odmora na „moru” odnosno, jedriličarima. Nautičari na otoku imaju dvije omiljene, sigurne luke u koje se uvijek vraćaju – luka Bobovišća na moru te „uvala tisuću brodova” odnosno, Milna. S druge strane, uvala Lučice ima pet krakova u kojima nautičari mogu naći dobar zaklon od vjetra, ali isto tako, mogu uživati u laganom povjetarcu na palubi dok u pozadini sunce zalazi.

OTOK ŠOLTA

Na nautičkoj karti prvi i/ili zadnji dan odmora će se pojaviti otok Šolta na Vašoj karti jer čarteri započinju ili završavaju u jednoj od luka na otoku. Možete se usidriti u marini Maslenica, privezati u Stomorskoj ili u nekoj od uvalica na južnoj strani otoka Šolte. Nautički turizam na otoku Šolti započeo je u Stomorskoj maloj luci, a sama luka je u davninama bila poznata po drvenim jedrenjacima koji su mještanima služili za prijevoz drva, ulja, smokava, vina,… Također, Šolta je idealna lokacija za pronalazak skrivenih uvala, plaža i uživanju u morskim radostima.

OTOK HVAR

Otok Hvar ima prepoznatljiv i uočljiv arhipelag te je lokacija na koju se redovito vraćaju jedriličari i ostali nautičari. U pauzama od istraživanja hvarskog arhipelaga, možete uživati u čarima kopnenog dijela otoka Hvara u njegovoj bogatoj povijesno-kulturnoj baštini, prirodnim ljepotama te svakako u eno-gastro užitcima!

OTOK VIS

Prekrasno kristalno i plavo more krasi „nedirnuti” otok Vis, ako u jedriličarski pothvat idete iz Splita sam dolazak do otoka bit će uživanje u jadranskim ljepotama i čarima mora u svakom pogledu.

KORNATSKO OTOČJE

Doživite jedinstveni doživljaj jedrenja oko Nacionalnog parka Kornati, u sklopu kojeg se nalazi više od sto mjesta za istraživanje, osamdesetak otoka i otočića koji su netaknuti ljudskom rukom.

Jedrenje na Kornatima
Izvor: pixabay/uncommonmovie

Također, možete istražiti arhipelag Dugog otoka i parka prirode Telašćica te uživati u ljepotama dubokog plavog mora i grebenima.

Sami vjetrovi koji pušu na Jadranu su pogodni za jedrenje te daju sigurnost prilikom jedrenja jer su usmjereni prema brojnim kanalima i prolazima između otoka. Kada zapuše glavni vjetar Jadranskog mora, bura, preporučljivo je da se „zavučete” u uvalu ili marinu te tamo uživate u njezinoj „sili”. S druge strane, kada zapuše južni vjetar postavlja se pitanje želite li vožnju niz valove ili oštru plovidbu uz vjetar.

Hedonisti se odlučuju za ovaj oblik odmora jer mogu uživati čarima prirode i života na pučini. Na trenutak utonuti u stanje „plavog uma” i prepustiti se valovima i vjetrovima da Vas vode na odmor koji će završiti s brojnim uspomenama.