Otok Šolta

OTOK ŠOLTA

Iako je riječ o otoku, Šolta danas predstavlja svojevrsno morsko predgrađe Splita, rado je odredište nautičara, jednodnevnih izleta, a ponajviše svih onih koji svoje ljetovanje žele provesti daleko od komercijalizacije i masovnog turizma.

KAKO STIĆI?

Otok Šolta nalazi se u Splitsko – dalmatinskoj županiji, zapadno od otoka Brača, na 17 kilometara, tj. 9 nautičkih milja udaljen od Splita. Administrativno središte otoka je naselje Grohote koje se nalazi u unutrašnjosti otoka, a na cijelom otoku nalazi se osam naselja – Gornja Selo, Srednje Selo, Donje Selo te luke i ljetovališta Stomorska, Maslinica, Nečujam i Rogač.

Šolta je posebno atraktivna za nautičare

Relativna blizina Splitu te učestale trajektne i katamaranske linije čine Šoltu omiljenim ljetovalištem svih onih koji preferiraju otoke naspram kopna i teže opuštanju tijekom ljetovanja. Kako biste došli do otoka Šolte, trebate stići do Splita gdje je potrebno ukrcati se na neku od željenih katamaranskih ili trajektnih linija koje povezuju Split s mjestom Rogač. Vožnja katamaranom je u trajanju od pola sata, dok vožnja trajektom traje sat vremena. Ukoliko nemate automobil, ne trebate brinuti! Po dolasku u Rogač možete odabrati željenu autobusnu liniju; jedna vozi prema istočnoj strani otoka – mjestu Stomorska, a drugi prema zapadnoj – Maslinici.

Iz Splita svakodnevno voze katamaranske i trajektne linije Jadrolinije

ŠTO RAZGLEDATI?

Iako su danas mnogo popularnija mjesta uz obalu, nekada se život na otoku Šolti primarno odvijao u njegovoj unutrašnjosti. Šolta je bila spominjana već u 4. st. prije nove ere, a rimski pisci su ju spominjali pod nazivom Solentia, Solentij, Solenta što je predstavljalo nedozrelu smokvu. Na otoku Šolti vidljivi su ostaci Rimljana u vidu naselja, predmeta, kamenih natpisa, a ostaci villae rusticae mogu se sagledati kod Donjeg Sela, Gornjeg Sela, u dijelu Banje kod Rogača te uvali Piškera gdje je car Dioklecijan imao svoj ribnjak.

Tijekom povijesti stanovništvo se primarno bavilo poljoprivredom i ribarstvom, no sačuvani pisani zapisi ukazuju na činjenicu da su stanovnici Šolte bili i vrsni trgovci te pomorci pa se tako Šolta, posebice mjesto Stomorska, smatra kolijevkom pomorstva.

Uživajte u slikovitim starim kamenim kućicama otoka Šolte

Na otoku je malo arheoloških nalazišta iz doba Ilira, premda je poznata legenda o kraljici Teuti prema kojoj je je imala utvrdu iznad uvale Senjska. Otok je kroz povijest bio metom brojnih pljački, a najveća se odvila 1240. godine kada su omiški gusari zapalili crkvu u Grohotama. U 15. stoljeću grade se kule na otoku s ciljem obrane od Turaka. Tijekom II. svjetskog rata otok napušta 1800 ljudi koji odlaze u izbjeglištvo u Egipat, a općina se polako diže na noge 1952. kada se gradi infrastrukture. Zanimljivo je da se baš na Šolti tijekom Jugoslavije nalazila tvornica za proizvodnju igračaka.

Na otoku Šolti razgledajte:

 • ostatke bazilike i sarkofaga koji se nalaze do crkve sv. Stjepana u Grohotama
 • Slavića kuća u Grohotama
 • Galeriju Buktenica & Buktenica
 • dvorac obitelji Marchi u Maslinici
 • prethistorijsku gradinu u MJESTU Gradac
 • lokalitet „Pod Mihovil”
 • antički grob u Nečujmu
 • starokršćanski sarkofag u Sv. Jele
 • više od 10 sakralnih objekata diljem otoka
Na otoku Šolti nalazi se preko 10 crkvi

AKTIVAN ODMOR

Bilo da je riječ o unutrašnjosti otoka Šolte ili obalnom dijelu, odmor na otoku možete provesti aktivno istražujući njegove ljepote pješačenjem. Na taj ćete način najbolje spoznati sve skrivene ljepote otoka, njegove maslinike, kamene uličice, zaseoke, tirkizne uvale, a okrjepu možete pronaći u kakvoj konobi koja će vam se naći na putu. Sve te čari otoka Šolte možete istražiti i biciklom, bilo vozeći bicikl po asfaltiranoj cesti ili održavanim makadamima.

Istražite otok Šoltu kroz makadamske biciklističke staze

Ljubitelji aktivnosti na moru uživat će u istraživanju uvalica Šolte u kajaku, a oni odvažniji mogu se uputiti i na neki od obližnjih otočića. Ljubitelji ronjenja mogu u organizaciji lokalnog ronilačkog kluba istražiti podmorje Šolte i oko otoka gdje su potopljeni brodovi te prirodne atrakcije podvodnog svijeta.

PLAŽE OTOKA ŠOLTA

Čim je riječ o otoku, bilo koji dio odabrali, moći ćete uživati u uvalici koju krasi čisto more, no najljepše uvalice nalaze se s južne strane otoka.

Plaže na otoku Šolta
 • uvala Senjska – dostupna je iz Gornjeg Sela, a prema legendi ovdje je kraljica Teuta imala utvrdu
 • uvala Livka – najbliža je Braču, a osim morskim putem, do ove se plaže može stići i iz Gornjeg Sela od kuda vodi makadamski put.
 • uvala Tatinja – sastoji se od nekolicine manjih plaža, a posebno je zabavna za sve one koji vole skokove u more sa stijena.
 • uvala Zaglav – najjednostavniji je pristup morskim putem, no do plaže je moguće stići iz Grohota.
 • plaža Garma, Kašjun i Banje– ove šljunčane plaže, čistog mora nalaze se u Rogaču, pri čemu se na plaži Banje nalaze sadržaji za djecu pa ju čine idealnom za obitelji s djecom.
 • Stomorska – omiljena destinacija većine nautičara i turista. U Stomorskoj se nalaze plaže za svačiji gušt, na kojima se nalaze tuševi, beach barovi itd.
 • uvala Šešula – nalazi se u blizini Maslinice, a dostupna je pješke, biciklom, automobilom i naravno nautičkim putem. U uvali se nalaze i dva ugostiteljska objekta.
 • uvala Piškera – nalazi se kod Nečujma, a vjeruje se da sadrži ljekovito blato.
 • uvala Poganica – nalazi se jugozapadno od Šešule, a riječ je o maloj, šljunčanoj uvali s jednom kućom.
 • istražite i uvalu Jorja, Stračinsku, Donja i Gornja Krušica…
Plaže na Šolti

Iako je riječ o relativno malom otoku, ne brinite, neće vam biti dosadno. Na otoku Šolti održavaju se kulturno – zabavne manifestacije čak i tijekom zimskih mjeseci. No, kakav bi to bio odmor u Hrvatskoj da se svaki dan ne upotpuni kakvom slasnom lokalnom gastro delicijom otoka Šolte. Tijekom odmora na Šolti, svakako isprobajte vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, šoltanski med, čašu crnog vina autohtone šoltanske sorte dobričić, tortu od rogača, fritule, paradižot, nezaobilaznu ribu na gradele itd., a bogatu gastro ponudu možete pronaći u restoranima, konobama i agroturizmima otoka Šolte.

Naposljetku, sve što vam preostaje je otisnuti se iz Splita i uživati u svom odmoru na Šolti!