Želite nezaboravan odmor? Posjetite otok Krk!

Potreban vam je kvalitetan odmor? Daleko od buke i užurbanosti velegrada. Onda bi otok Krk trebao biti vaša nova destinacija za godišnji odmor.

Otok Krk jedan je od najvećih otoka u Republici Hrvatskoj. Nalazi se u sjevernom Jadranu između poluotoka Istre na zapadu i Hrvatskog Primorja na istoku te administrativno pripada Primorsko-goranskoj županiji. Najveće mjesto na otoku je grad Krk, administrativno, političko i kulturno središte otoka koji se nalazi na jugozapadnoj obali, u neposrednoj blizini trajektne luke Valbiske.

Želite nezaboravan odmor? Posjetite otok Krk! 1

Krk kao ljetna destinacija

Prekrasno čisto more, uređene plaže, veliki broj sunčanih sati tijekom godine, mir i tišina te mnoštvo sadržaja za ljubitelje aktivnog turizma, neki su od razloga zašto biste trebali posjetiti otok Krk.

Krk je poznat po više od 200 km dugoj obali koja sadrži mnoge uvale i prirodne luke te prekrasne plaže zbog kojih turisti tijekom ljetnih mjeseci okupiraju otok.

Nekoliko je poznatih plaža na Krku, a jedna od njih je plaža Porporela koja se nalazi u samom centru grada Krka. Nagrađena je Plavom zastavicom zbog iznimne čistoće, prekrasnog pristupa moru koji je idealan za djecu i odlične opremljenosti sadržajem. Sastoji se od šljunčanog i pješčanog dijela na kojima se nalaze ugostiteljski objekti gdje se možete odmoriti nakon morskih aktivnosti.

Plavu zastavicu ima i stjenovita plaža Dražica koja se nalazi na kilometar udaljenosti od centra grada Krka i koja sadrži mnoštvo sportskih, zabavnih i gastronomskih sadržaja.

Na svim plažama u gradu Krku kao i na ostalim plažama po otoku, ljubitelji aktivnog odmora mogu uživati u vodenim sportovima kao što je jedrenje, vožnja kajakom, kitesurfanje ili ronjenje.

Prekrasna priroda i kilometarske šetnice dodatni su motiv za odmor na Krku.

Za one željne aktivnog odmora, na Krku možete proći i kroz Camino Krk, hodočašće otokom inspirirano svjetski poznatom hodočasničkom rutom Camino de Santiago (Put Sv. Jakova).

Camino Krk podijeljen je na sedam hodočasničkih dijelova koji se obilaze kroz sedam dana. Ovo otočno kružno hodočašće dugo je oko 150 km, povezano je pješačkim stazama, a početna točka je iz Krčke katedrale, dok se Camino Krk završava u naselju Kornić u kojem se nalazi crkvica posvećena sv. Jakovu apostolu.

Ljubitelji šetanja u prirodi mogu proći kroz 20 kilometara dugu planinarsku obilaznicu „Putevima Dobrinjštine” koja se pruža od smjera Šila do Dobrinja, a za one manje spremne za cjelodnevno hodanje, uvijek su tu lagane šetnje uz morsku obalu i uživanje u čistom, osvježavajućem morskom zraku.

Ako ste pak više ljubitelj bicikliranja, na raspolaganju vam je više od 300 kilometara dugih pješačko – biciklističkih staza koje se nalaze uzduž cijelog otoka.

Tijekom boravka na Krku uživat ćete i u bogatoj gastronomsko-enološkoj ponudi krčkih restorana i konoba gdje ćete uz ugodno, mediteransko okružje i otočne delikatese i riblje specijalitete guštati do dugo u noć.

Želite nezaboravan odmor? Posjetite otok Krk! 2

Kulturno-povijesne znamenitosti Krka

Tijekom odmora na Krku pronađite vremena i za obilazak nekih od kulturno-povijesnih znamenitosti otoka.

U samom gradu Krku nalazi se nekoliko zanimljivih građevina koje pripadaju kulturnoj baštini.

Vjerski kompleks koji se sastoji od katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 12. stoljeća, romaničke crkve sv. Kvirina, kapelom sv. Barbare te crkvenim zvonikom iz 16. stoljeća, najpoznatija je kulturno-povijesna znamenitost Krka.

U samom Krku nalazi se i crkva sv. Donata iz 12. stoljeća te ostaci Venerinog hrama iz 1. st. prije Krista.

Na otoku Krku, točnije u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru kod Baške, pronađen je i najstariji hrvatski pisani spomenik, Baščanska ploča.

Originalna Baščanska ploča ne nalazi se više u ovoj otočnoj crkvici, no unutar zidina ove ranoromaničke crkvice možete pogledati vjernu kopiju spomenika koji datira iz 11. stoljeća.

U jednom od najstarijih mjesta na otoku Krku, Omišlju, u galeriji Lapidarij, nalaze se glagoljaški spomenici iz 12. stoljeća što ne čudi budući da je Omišalj bio centar glagoljaštva.

Odmah do galerije, koja se nalazi uz zvonik, nalazi se župna crkva Uznesenja Marijina iz 12. stoljeća koja se ističe svojom kulturno-spomeničkom važnošću. U crkvi se nalazi romanički, renesansni i barokni namještaj te sakralni elementi drvenog oltara iz 15. stoljeća.

Kako doći do otoka Krka?

Karakteristike otoka Krka koje su uvjetovale naseljavanje od najranije povijesti

Otok Krk s kopnom je povezan sa skoro kilometar i po dugim Krčkim mostom koji jednim dijelom prelazi i preko otočića svetog Marka koji se nalazi u neposrednoj blizini otoka Krka.

Također, riječka zračna luka nalazi se na otoku Krku, a preko otočkog trajektnog pristaništa Valbiska održavaju se trajektne veze s otocima Cresom i Rabom.

Valja spomenuti i da je otok Krk od Rijeke udaljen tek nekih 30-ak kilometara tako da je glavni grad Primorsko-goranske županije praktički na dlanu. Od grada Krka Rijeka je udaljena cca 50 km, a cijeli otok premrežen je prometnicama i prometnom signalizacijom.

Gdje odsjesti tijekom odmora?

Tijekom odmora na otoku Krku možete odsjesti u mnogobrojnim apartmanima, vilama i kućama za odmor koje svoje smještajne kapacitete predstavljaju na portalu Privatni smještaj, u potkategoriji Apartmani na otoku Krku.

Ovdje možete razgledati svaki ponuđeni apartman, saznati dodatne informacije o samom smještaju, pregledati fotografije interijera i eksterijera te stupiti u kontakt s vlasnicima apartmana preko naznačenog broja telefona.

S vlasnicima možete stupiti u kontakt i preko kontakt forme unutar koje možete naznačiti vaše termine dolaska i odlaska, kako biste što jednostavnije mogli rezervirati smještaj na otoku Krku. Razgledajte ponudu apartmana i odaberite onaj koji će najbolje služiti vašim željama i potrebama kako bi vaš boravak na otoku Krku bio što ugodniji.