Split kao idealna getaway vikend destinacija

Najveći grad u Dalmaciji i drugi grad po veličini u Hrvatskoj definitivno je idealna getaway vikend destinacija.

Mnoštvo sadržaja, ogromna gastronomska ponuda, prirodne ljepote te prekrasne kulturno-povijesne znamenitosti oduševit će svakog posjetitelja Splita kojeg njegovi stanovnici od milja zovu „cvit Mediterana“.

Split je već godinama najomiljenije ljetno odredište za mnogobrojne strane i domaće turiste, a mnogi Split pohode tijekom cijele godine i to kao zanimljivu vikend destinaciju.

No, kako provesti vikend u Splitu? Što obići tijekom vikenda, što ne smijete propustiti te gdje odsjesti, saznajte u nastavku ovog blog teksta.

Apartmani u Splitu

Kulturno-povijesne znamenitosti koje morate obići u Splitu

Znate li da se u Splitu nalazi najstarija katedrala na svijetu? Zapanjujuće, zar ne? Radi se o katedrali sv. Dujma koja je u 4. stoljeću bila mauzolej rimskog cara Dioklecijana. Katedrala je smještena u kompleksu Dioklecijanove palače, na Peristilu, oktogonalnog je oblika, a mramorni stupovi i katedralni portal antičkog su porijekla.

Zbog svoje vrijednosti i jedinstvenosti, cijeli kompleks Dioklecijanove palače u kojoj je rimski car Dioklecijan boravio nakon povlačenja s prijestolja pa do smrti (od 305. g. pa do 316.g.) uvršten je još 1979. godine na UNESCO-v popis svjetske baštine te se smatra za jedan od najbolje očuvanih spomenika rimskog graditeljstva na svijetu. Dioklecijanova palača sadrži katedralu sv. Dujma, Peristil, Dioklecijanove podrume, Jupiterov hram kao i Zlatna, Srebrna, Mjedena i Željezna vrata te Vestibul.

Uz kompleks Dioklecijanove palače, tijekom boravka u Splitu možete obići mnoge sakralne objekte kao što je franjevački samostan i crkva sv. Ante iz 11. stoljeća, crkvu i samostan sv. Frane, crkvu sv. Filipa Nerija, minijaturne crkvice na Marjanu kao i sinagogu iz 16. stoljeća.

Prirodne ljepote Splita

Split kao idealna getaway vikend destinacija 1

Naravno, pisati o prirodnim ljepotama Splita, a ne spomenuti splitske plaže bilo bi u najmanju ruku nepravedno.

Prošetajte Bačvicama, uživajte u šumu valova koji se prelijevaju preko šljunka i pijeska Žnanja, Trstenika i Ježinca ili pak provedite neko vrijeme zagledani u morski obzor i zalazak sunca ležeći na sitnom šljunku drugih splitskih plaža koje su tijekom ljetnih mjeseci prepune gostiju iz cijelog svijeta.

Tu su i splitski parkovi u kojima možete uživati u mirisu drveća i cvijeća, kao i pogledu na grad. Recimo, ako vas put nanese u park Sustipan, nekadašnji srednjovjekovni samostan, a danas park, uz prekrasnu hortikulturu, uživat ćete i u najljepšem pogledu na Split.

Uz ovaj park, prošetajte i do parka Emanuela Vidovića, Đardina kao i do Katalinića briga, posvećenog mornarima i na kojem se nalazi Spomen svjetionik te koji pruža još jedan prekrasan pogled na splitske Bačvice kao i na otok Čiovo.

U prirodne ljepote Splita spada i brdo Marjan, park šuma smještena na zapadnom dijelu splitskog poluotoka, gdje možete uživati šetajući uređenim šetnicama i stazama, a ako ste odlučili u Splitu ostati duže od planiranog vikenda, na raspolaganju su vam i jednodnevni izleti do susjednih otoka Hvara, Brača, Šolte ili Čiova gdje možete provesti dan udišući ljekoviti zrak obogaćen mirisom borovog drveća i okusom mora.

Gdje odsjesti u Splitu?

Sad kad ste saznali što sve možete i morate obići u Splitu tijekom vikend getaway-a, vrijeme je da odlučite i gdje ćete odsjesti tijekom boravka u Splitu.

Vjerujemo da ćete na stranicama Privatnog smještaja, u kategoriji Apartmani u Splitu pronaći smještaj koji se nudi u mnogobrojnim apartmanima i kućama za odmor koje svoje smještajne jedinice predstavljaju na našem portalu. Nakon što pronađete apartman, tj. smještajnu jedinicu koja vam odgovara, s vlasnikom istog možete stupiti u kontakt preko naznačenog broja telefona kao i preko kontakt forme u kojoj možete odmah odrediti datum dolaska kako biste mogli dobiti informaciju je li objekt raspoloživ u tom vremenskom razdoblju.