Zaputimo li se iz smjera sjeverne ili istočne Hrvatske prema moru magistralnom cestom, oko 50 kilometara južno od Karlovca stići ćemo u predio koji se najbolje može opisati riječju bajkovito. Mjestašce Rastoke i gradić Slunj žive okruženi prekrasnom prirodom koja ostavlja bez daha i očarava sve posjetitelje svojom ljupkošću.

Iako malo mjesto, Rastoke zadnjih godina postaju sve popularnije i posjetitelji se sve više žele zadržati duže u ovom čarobnom kraju u Hrvatskoj gdje mogu odsjesti u kvalitetnom smještaju u Rastokama i okolici.

Rastoke Slunj 1

(Izvor fotografije: https://croatia.hr)

Slunj

Na obalama rijeke Slunjčice, u blizini njezina ušća smjestio se grad Slunj. Grad se razvio nedaleko od srednjovjekovne utvrde knezova Frankopana sagrađenog na kamenoj uzvisini, čiji ostaci danas nadgledaju Slunj, Rastoke i okolicu. Mjesto u 16. stoljeću postaje važno pogranično uporište u brojnim bitkama protiv Osmanskog carstva. Nakon prestanaka turske opasnosti mjesto se polako obnavlja i razvija, a za vrijeme kratkotrajne francuske vladavine u 19. stoljeću Slunj je bio najistočniji dio Napoleonovog carstva. Francuzi su ovdje utvrdili granicu Vojne krajine i na nju postavili stražu, odnosno na francuskom cordon pa odatle potječe naziv Kordun za krajeve istočno od Slunja. Francuzi provode reforme, grade civilne ustanove, rekonstruiraju most preko Korane i grade druge prometnice, a u to vrijeme je izgrađen i Napoleonov magazin za skladištenje žita i čuvanje oružja, od kojeg su do danas ostale samo zidine. Nakon ukidanja Vojne krajine 1873. Slunj dobiva status grada, a u 20. stoljeću doživljava svoju preobrazbu u tranzitno naselje kada glavna gradska ulica postaje dio magistralne ceste. U domovinskom ratu je Slunj bio okupiran, a oslobođen je u vojno – redarstvenoj akciji Oluja. Iako se izgradnjom autoceste smanjila količina prometa, i danas je Slunj prometno čvorište gdje sve više posjetitelja dolazi u obilazak grada, prekrasnih Rastoka i okolice.

Male Plitvice

U neposrednoj blizini Slunja nalazi se selo Rastoke koje leži na utoku rijeke Slunjčice u Koranu. Mjesto se spominje u 17. stoljeću, no vjeruje se da je postojalo i ranije. Na ovom prostoru tisućama godina se igraju rijeke Korana i zeleno – modra Slunjčica. Ljudi su prepoznali ljepotu tog prostora i važnost vode i ovdje nastaju Rastoke, mjesto gdje se Slunjčica preko sedrenih stijena rastače, prelijeva u Koranu. Stvoreno je tako mnoštvo slapova, kaskada, brzaca i malih jezera gdje se grade mlinovi od kamena s drvenim nadgrađem koji su koristili snagu vode kao glavni pokretač. Snaga vode se, osim za mljevenje žitarica, upotrebljavala i za pranje rublja koje se “košalo” u koševima pored mlinica. Koševi su bili drvene bačve s rupama u kojima je voda prevrtala rublje dok ne bi bilo čisto. Velik broj nastambi je izgrađen krajem 19. i u 20. stoljeću, a zbog ljepote kraja, graditeljske, povijesne i etnografske baštine Rastoke su uvrštene u Registar nepokretnih spomenika kulture. Ovo pitoreskno mjesto se često naziva i Male Plitvice jer su od Nacionalnog parka Plitvice udaljene samo oko 30 kilometara, ali i zato jer je geološki sastav slapova identičan onom na Plitvicama. Stoga ne čudi što je ovo malo mjesto postalo popularno zbog svoje nesvakidašnje ljepote i u koje dolaze zaljubljenici u prirodu, svjež zrak i mir kako bi proveli odmor i odsjeli u nekim od apartmana i drugim vrstama smještaja u Rastokama.

Ako Vam se više dopada Slavonija pročitajte sve o parku prirode Papuk.

Smještaj u Rastokama

Zahvaljujući nesvakidašnjoj ljepoti ovog kraja i njegovoj sve većoj popularnosti, mnogi posjetitelji više ne prođu kroz ovaj kraj samo uz kratki pogled prema igri vode i zelenila koja se može vidjeti iz automobila. Sve ih više dolazi da upravo ovdje provedu bar dio svog odmora. Iako mjesto nema velike hotele i ugostiteljske komplekse, Rastoke i okolica mogu se pohvaliti simpatičnim i slikovitim apartmanima i kućama za odmor. Smještaj u Rastokama i okolici svojom jednostavnošću koja se u potpunosti uklapa u prekrasan ambijent očuvane prirode te ljubaznost domaćina samo će potvrditi da je odluka za dolazak u Rastoke bila odlična odluka. Jer buđenje s pogledom na zelenilo uz žubor vode i svjež zrak svakako je dobar izbor. A nakon dana provedenog u šetnji i istraživanju čuda prirode, posjetitelji se mogu odmoriti u nekim od barova i restorana u Rastokama i okolici gdje mogu kušati i neke od tradicionalnih jela ovog kraja.

Rastoke Slunj 2

Priče, bajke, legende

A nakon što odmor završi i gosti napuste ovaj kraj u Hrvatskoj, zasigurno ga neće lako zaboraviti jer ovdje vlada posebna čarolija. Očaravajući krajolici Rastoka, Slunjčice, Korane i okolice mjesto su na kojima ima nešto magično. Voda, jezera i rijeke su oduvijek bile dom vila, mitskih bića iz slavenske mitologije. Tako i ovdje ne nedostaje priča o njima. Jedan od slapova se i naziva Vilina kosa i legenda kaže da je to bilo omiljeno okupljalište vila koje su tu sastajale. Srebrna boja vode slapa savršeno odgovara raskošnoj boji kose rastočkih vila koje su ovdje plesale, igrale i veselile se. Vile su izbjegavale ljude pa su se uglavnom sastajale noću i uzimale konje s kojima su jurile po šumama i proplancima, ali ih jutrom vraćale vlasnicima. Konja danas ovdje više nema puno, zamijenila su ih neka druga prijevozna sredstva pa neki misle da su i vile otišle. Ali zrak u Rastokama i okolnom kraju i dalje ima u sebi posebnu snagu i magiju, voda u svim svojim čudnovatim i čarobnim oblicima i dalje ovdje žubori i prelijeva se tako da vile i dalje ovdje mogu pronaći svoj dom. Možda su samo sramežljive i jako pažljive pa ih se ne može lako spaziti. Ali ako svaki posjetitelj ovdje bude poštovao prirodu i pazio da ostane ovako neodoljiva kao i do sada, možda će vile nagraditi ljude svojom pjesmom i smijehom.

Pročitajte više o najboljim destinacijama na portalu Privatni Smještaj.