Vinski turizam u Hrvatskoj

VINSKI TURIZAM

Turisti traže autentična mjesta te iskustva prilikom posjeta određenoj destinaciji. Više od devedeset posto teritorija Hrvatske se nalazi na ruralnom području te tome u prilog ide i činjenica sve većeg razvoja vinskog turizma.

Vinski turizam kao podgrana ruralnog turizma zauzima sve značajnije mjesto u turističkoj ponudi Hrvatske, a među vinski turizam ubrajamo: posjete vinogradima, vinarijama, vinskim festivalima te događajima gdje su kušanje vina i povezani događaji primarni motivirajući faktori. Vinarije sve više u ponudi nude „iskustvo branja grožđa” iz prve ruke.

Od razvoja vinskog turizma korist imaju: vinska industrija, sama destinacija te lokalna zajednica.

Hrvatska je podijeljena u četiri regije, a svaka od njih ima svoje posebnosti:

  • Slavonija i Podunavlje,
  • Dalmacija,
  • Istra i Kvarner te
  • bregovita Hrvatska

SLAVONIJA I PODUNAVLJE

Regija obuhvaća: Baranju, zapadni Srijem te Slavoniju. Na području Slavonije i Podunavlja nalazi se najveća vinska regija. Slavonija i Podunavlje je već godinama hrvatski dragulj bijelih sorti, a možemo pronaći i internacionalne sorte, neke od njih su: pinot sivi i bijeli, rajnski rizling, traminac te ostale sorte. Kraljica svih sorti je graševina, a vinari od nje proizvode razne stilove vina za svaku prigodu te redovito dobivaju nagrade na vinskim smotrama.

Vinske ceste Slavonije

DALMACIJA

Dalmacija ima dugu tradiciju proizvodnje vina, a regija obuhvaća područje obale od Zadra do Konavala te zaleđe i otoke. Uz obalu i na otocima se proizvodi više crno vino, a najpoznatije sorte su: plavac, plavac mail, crljenak, babić, lasina i plavina te ostale lokalne sorte; dok se s druge strane, u unutrašnjosti Dalmacije uzgaja bijela sorta. Od bijelih sorti najzastupljenije su: pošip, maraština, debit, grk, vugava…

Vinogorja Dalmacije

ISTRA I KVARNER

Područje sjevernog Hrvatskog primorja čini treću vinsku regiju, obuhvaća područje od istarskog poluotoka, Rijeke te otoke: Krk, Cres, Rab i Pag. Povoljna klima omogućava uzgoj raznih sorti, od suhih, polusuhih pa sve do slatkih vina. Na Kvarneru je najpoznatija sorta žlahtina koja se pretežito uzgaja na otoku Krku, dok je istarska malvazija prva sorta na koju pomislite kada Vam netko spomene Istru. Od ostalih sorti u ovoj regiji uzgajaju se: muškat bijeli, pinot bijeli, sivi i crni, merlot, sansigot te ostale sorte.

Istra je iznimno poznata po vinskim cestama i brojnim agroturizmima

BREGOVITA HRVATSKA

Zadnja vinska regija prostire se cijelom središnjom Hrvatskom te sjeverozapadnim dijelom Hrvatske, u tu regiju spada: Međimurje, Zagorje, Prigorje, Plešivica te Moslavina. U bregovitoj Hrvatskoj vinari većinom uzgajaju bijele sorte u obiteljskim vinarijama, a među njima je najpoznatija graševina. Vina bregovite Hrvatske pretežno lagana te ih krasi cvjetna i voćna aroma.

Također, neke od bijelih sorti koje se isto uzgajaju su: chardonnay, rajski rizling, zeleni silvanac, škrlet, moslavac, a od crnih sorti možete degustirati pinot, frankovku te portugizac.

Vinogradi bregovite Hrvatske

Vinske ceste privlače sve veći broj posjetitelja, kako domaćih tako i stranih, a najposjećenije su u studenom kada se slavi blagdan sv. Martina koji je zaštitnik vinograda i vinara. Ako planirate slaviti sv. Martina, rezervirate jedanaesti studeni kao dan za uživanje u bogatoj ponudi vinarija diljem Lijepe naše, možete posjetiti neku od gore navedenih regija i njihove vinske ceste, sigurno nećete požaliti!

Vinske ceste u regijama povezuju najpoznatije vinarije, vinograde, agro imanja te iz prve ruke možete sudjelovati u procesu nastajanja vina i ili jednostavno možete samo uživati u degustiranju raznih sorti. Uz dobru čašu ide i dobra hrana, a mnoge vinarije nude i tradicionalne specijalitete uz uživanje u vinu, sve kako bi doživljaj bio cjelokupan.

Šest najpoznatijih vinskih cesta u Hrvatskoj:

  • Zelinska vinska cesta,
  • Moslavačka vinska cesta,
  • vinska cesta Plešivice,
  • Istarska vinska cesta,
  • vinska cesta Pelješac,
  • Iločka vinska cesta.

Kako bi se izdvojili od konkurencije vinari se okreću sve više uzgoju autohtonih sorti kako bi gostima ponudili nešto novo i drugačije što dovodi do njihovih revitalizacije i rasta kvalitete ponude.

Vidimo se na nekoj od vinskih cesti!

P.S.: U vinima uživajte umjereno i odgovorno😊🍷