Vinske ceste Istre

VINSKE CESTE ISTRE

Da je enogastronomija važna stavka turizma Istre dokazuje umreženost Istre i kroz vinske ceste.

Vino je sastavni dio gastronomske ponude Istre od kad je i turizma u Istri, no vinski turizam je snažan zamah doživio tijekom zadnja dva desetljeća.

Kada pričamo o vinskom turizmu on se odnosi na izlete ili posjećivanja vinarijama, vinogradima i vinskim festivalima gdje se može uživati u degustaciji vina te vino predstavlja glavni motiv. Cijela Istra sa svojim vinskim sortama predstavlja jednu vinsku regiju hrvatske, a nudi brojne kušaone vina. Vinski turizam je mnogo više od suštog ispijanja vina. Riječ je o istraživanju mikrolokacija kroz vinarije, upoznavanje s lokalnom kulturom, tradicijom i baštinom. No, ponajprije je riječ o vidu turizma koji je iskustveni i pobuđuje sva osjetila. Osjetilo okusa se pobuđuje degustiranjem različitih sorti, miris nije samo pobuđen mirisnim aromama vina, već o prirodnog okruženja vinarija, vinskih podruma, agroturizama, prirode – ovisno gdje se vino kuša, vid uživa u svemu lijepome – od same boje vina, preko interijera pa sve do krajolika, a zvuk otvaranja boce vina i točenja vina u čašu predstavlja posebnu rapsodiju za sluh.

Vinogorja Istre

Istru se smatra regijom ljubaznih domaćina, bogate povijesti, ali i regijom neobične zemlje crvenice, maslina, tartufa i naravno vina. Riječ je o najzapadnijoj vinogradskom regijom u Hrvatskoj čiji odličan zemljopisni položaj, blaga mediteranska klima, ali i okruženost morem s jedne strane te Učkom i Ćićarijom s druge svakako pridonosi odličnoj uspješnosti vinskih kultura. Dvije različite vrste tla – crljenica koja prevladava u obalnim dijelovima iste te g siva i bijela tla koja prevladavaju u unutrašnjosti Istre doprinose izgledu i stilu vinskih sorti. Pa su tako vina koja nastaju u obalnom predjelu Istre punijeg tijela s izraženim voćnim notama, a vina unutrašnjosti Istre imaju bogatije note cvijeća, višu razinu minerala i generalno su „življa”. Na vino se u Istri ne gleda samo kao na proizvod, već je ono dio tradicije i sastavnica turističke ponude. Vinski turizam u Istri svakako ukazuje na činjenicu kako se dobrim planiranjem i strateškim planiranjem može pridonijeti razvoju i ruralnih područja koja nisu podložna masovnom turizmu koji se viđa na obalnim dijelovima Istre.

Vina zapadne Istre

VINSKE SORTE ISTRE

MALVAZIJA predstavlja i svojevrsni simbol Istre te se je istaknula ne samo na vinskoj sceni Hrvatske, već i svijeta. Riječ je o autohtonoj istarskoj sorti vina. Unutar sorte malvazija prevladavaju srednje do jakih alkoholnih vina, no dominiraju arome te su kiseline uravnotežene. Primarne arome zrelih malvazija su kombinacija voćnih i cvjetnih aroma s primjesama mineralnih.

Istarska malvazija

TERAN je sorta ponešto viših kiselina od malvazije. Ovo vino intenzivnog i punog okusa krasi duboka crvena boja s ljubičastim odsjajem, a punoćom okusa prvenstveno dominiraju arome maline, koštićavog voća poput višanja i trešanja te arome papra.

MUŠKAT BIJELI naziva se još i muškat momjanski jer je riječ o autohtonoj sorti vinove loze koja se posebno njeguje na brežuljcima na području i okolici Momjana. Riječ je o vinu žućkaste boje sa zlatnim odsjajem, a ono što će vas oduševiti su izuzetne arome svježeg voća, meda od kadulje te bijele ruže, a njegov ugodan miris pratit će vas još satima. Zbog visokog sadržaja šećera u grožđu proizvodi se kao poluslatki, suhi ili polusuhi. Riječ je o vinu koje graniči između poluslatkog i slatkog.

OSTALA CRNA VINA ISTRE u kojima će svakako uživati vaša nepca su: merlot, cabernet sauvignon, refošk, borgonja, cabernet franc i druge sorte.

OD BIJELIH VINA ISTRE izdvajamo osvježavajući pinot sivi, pinot bijeli, chardonnay i druge.

Svakako nemojte propustiti uživati u notama roséa te muškata ruža, žutog te nekog od pjenušavih vina Istre.

Muškat istarski

VINSKE CESTE ISTRE

Svi ljubitelji vina i oni koji to tek namjeravaju postati bit će oduševljeni ljepotama istarskog krajolika koje se pružaju iz svake vinarije uzduž Istre. Enogastronomskom turizmu Istre svakako pridonose vinske ceste koje imaju vinske punktove gdje se promoviraju vina određenih vinara Istre, a u većini slučajeva sve je popraćeno i odličnom gastro ponudom. Vjerujemo da ćete se teško odlučiti za omiljenu vinsku cestu Istre s obzirom da je ukupna površina istarskih vinograda čak 6 151ha, a u ponudi su vinske ceste zapadnog istarskog vinogorja (Buja, Umaga, Poreča, Rovinja, Pule…), središnjeg vinogorja Istre (Pazin, Buzet, Motovun…) te istočnog (Labin).

Vinske ceste središnje Istre

Ako vam je teško odlučiti se koju biste vinsku cestu odabrali, ne brinite se. U Istri se tijekom godine održavaju brojne manifestacije s lajtmotivom – vino – gdje ćete se moći degustiranjem i drugim aktivnostima upoznati s različitim sortama i vinarima s područja Istre. Ne propustite Istra Wine & Walk, Dan otvorenih vinskih podruma, Dan vina koji se održava posljednje nedjelje u svibnju te tada mnogi istarski vinari otvaraju svoja vrata ljubiteljima vina. Vinistra je međunarodna izložba vina i vinarske opreme koja se tradicionalno održava u Poreču, a određeni vinari Istre omogućuju i zabavno iskustvo – sudjelovanje u berbi grožđa.