UPOZNAJTE NEVJEROJATNU ARHITEKTURU RIJEKE 1

UPOZNAJTE NEVJEROJATNU ARHITEKTURU RIJEKE

Rijeka je treći grad po veličini u Hrvatskoj i nalazi se na Kvarneru, na sjeveru Jadranskog mora.

Povijest rijeke seže još u doba paleolitika i neolitika, a ostatci pretpovijesnih građevina sežu iz brončanog i željeznog doba. Rijeka je danas mnogima omiljeno odredište zbog bogate kulture, povijesti, lijepih plaža i široke gastronomske ponude. Danas vam predstavljamo Rijeku kroz jednu drugačiju prizmu i vodimo vas da upoznate nevjerojatnu arhitekturu Rijeke koja se kreirala stoljećima.

NA TRSATU IZNAD GRADA

Jedan od glavnih i najpoznatijih simbola Rijeke je Trsat, stari grad smješten na brdu koje se nalazi iznad centra grada. Ako ste u Rijeci i imate jako malo vremena, jedna lokacija koju morate posjetiti je svakako Trsat s kojeg se pruža prekrasan pogled na Rijeku i cijeli Kvarner, stoga je tijekom povijesti imao obrambenu ulogu. Danas je to kompleks starih građevina s prekrasnim vrtovima, a nedaleko se nalazi Svetište Gospe Trsatske koje je jedno od najstarijih  u Hrvatskoj. Posebno lijepo mjesto je i trsatski park koji je nastao kao projekt arhitekta Zlatka Prikrila i hortikulturnog stručnjaka Josipa Kulfaneka između dva svjetska rada. Na Trsat se može otići samo i u šetnju, a ne manjka ni ponude ukusne hrane i dobrih pića. Još jedna znamenitost u Rijeci je Gradina na kojoj se može razgledati stalni muzejski postav, galerija, suvenirnica i popiti kava u obližnjem kafiću. Tijekom ljetnih mjeseci na Gradini se često održavaju koncerti, predstave i modne revije na otvorenom.

UPOZNAJTE NEVJEROJATNU ARHITEKTURU RIJEKE 2
Izvor: https://visitrijeka.hr/wp-content/uploads/2023/03/trsatski-kastel2.jpg

SREDIŠTE VJERE I DRUŽENJA

Nakon što se pogleda grad s trsatske visine, nevjerojatna arhitektura pruža se i kad se spustimo niže u centar grada. Rijeka je dom brojnih crkava oko kojih se pletu različite arhitektske priče. Jedna od najimpresivnijih je katedrala sv. Vida u baroknom stilu, a gradnja joj je započela u 17. stoljeću prema projektu isusovačkog arhitekta G. Briana. Ova katedrala nalazi se u centru grada, a oko nje se pletu ulice modernijeg i starijeg stila, ali sve s određenim šarmom mediteranskog duha. Ako želite uživati kao Riječani, a usput osjetiti predivnu arhitekturu, popijte kavu na glavnoj gradskoj žili kucavici – Korzu. Riječki Korzo u svojim fasadama čuva riječku povijest, krasi ga čuvena gradska ura, a ukrašen je fontanama.

UPOZNAJTE NEVJEROJATNU ARHITEKTURU RIJEKE 3
Izvor: https://visitrijeka.hr/wp-content/uploads/2023/03/Korzo-min.jpg

ARHITEKTSKI POSEBNE ZGRADE RIJEKE

Uz glavnu gradsku tržnicu nalazi se Turska kuća koja svim prolaznicima privlači pogled i odvlači im misli prema orijentalnom. Zgrada je to s višebojnim pročeljem, istočnjačkim lukovima, ornamentnima, arabeskama i arapskim natpisima. Ovakav izgled zgrada duguje tome što je u njoj djelovao turski i grčki konzulat. Nadalje, danas se u palači Modello nalazi gradska knjižnica, a ona je nastala po uzoru na konkurentski Trst. Bogato pročelje zgrade i smeđe žuta fasada je ono po čemu je upečatljiva. Duh Venecije u Rijeci možete udahnuti ispred kuće Veneziana nazvane tako zbog arhitektonskih asocijacija na venecijansku gotiku. Rijeka je pomorski i danas važna luka, a simbol nekadašnje moći je palača Adria. U vrijeme kada se gradila slovila je da će biti najljepša i najbogatija zgrada u Rijeci, ali danas, kao što je jasno iz ovog članka, ima značajnu konkurenciju, pa je na oku promatrača da odluči. Zgradu krase barokni portali s kamenim kolonama iznad kojih su skulpture. Na morskoj strani zgrade skulpture su povezane s pomorstvom, a pročelje prema trgu ukrašeno je skulpturama žena s različitih kontinenata. Brodovi koji su ulazili u Mrtvi kanal mogli su od početka 20. stoljeća vidjeti Crvenu kući. Pročelje je ukrašeno crvenom opekom, ima balkonske konzole i bijele detalje od kamena. S jedne strane gleda prema Mrtvom kanalu, a s druge strane prema moru. Posebno zanimljivo arhitektsko bogatstvo je Stara gradska vijećnica na rubu Koblerova trga. Pretežno je baroknog stila, ali raspoznaju se ostatci iz vremena srednjeg vijeka. Lazaret je danas središte gradskih vatrogasaca, a nekad je bio najsuvremenijih pomorskih zdravstvenih objekata I tu se vaša šetnja arhitekturom Rijeke ne mora zaustaviti.

UPOZNAJTE NEVJEROJATNU ARHITEKTURU RIJEKE 4
Na slici: Turska kuća; Izvor: https://visitrijeka.hr/wp-content/uploads/2023/03/turska-kuca22.jpg

MODERNIJA ARHITEKTURA RIJEKE

Nastavljamo pratiti arhitekturu Rijeke u modernije doba. Prva od njih nalazi se u Strossmayerovoj ulici i naziva se Sušačka zgrada. Između dvaju svjetskih ratova ovu zgradu je dizajnirao arhitekt Josip Pičman – radi se o neboderu visokom 14. katova sa svih strana obložnim staklom. Početak izgradnje je kasnio, zbog čega si je Pičman oduzeo život, pa je neboder tek završen nakon Drugog svjetskog rata. Ipak, da je kreiran u vrijeme Pičmanove zamisli, bio bi to prvi stakleni toranj u Europi. Na zapadnom kraju Korza tijekom Drugog svjetskog rata osvanuo je Riječki neboder koji je prvi neboder u Rijeci. Njegov investitor Enrico de Aborij nadao se obogatiti na izgradnji ove četrnaestokatne građevine, ali ipak je radije spašavao glavu, a Rijeku ostavio s prvim njezinim neboderom.

UPOZNAJTE NEVJEROJATNU ARHITEKTURU RIJEKE 5
Izvor: https://visitrijeka.hr/wp-content/uploads/2023/03/susacki-neboder.jpg

Da biste upoznali riječke ulice i njihovu nevjerojatnu arhitekturu, možda bi najbolje bilo uzeti si više vremena i odsjesti bar nekoliko dana u predivnoj Rijeci. Ako želite gledati na grad pod Trsatom, piti kavu na riječkom Korzu i uživati u staroj i modernijoj arhitekturi, posjetite veličanstvenu Rijeku. Privatne smještaje u Rijeci, ali i u cijeloj Hrvatskoj, brzo i jednostavno možete pronaći na našem portalu.