RIJEKA - JEDNA OD NAJBOLJIH DESTINACIJA ZA VAŠ ODMOR 1

RIJEKA – JEDNA OD NAJBOLJIH DESTINACIJA ZA VAŠ ODMOR

Rijeka je jedan od najvećih hrvatskih gradova i izvrsna destinacija za odmor za sve one koji vole odmarati u ubranim sredinama u kojima su dostupne sve čari velikog grada.

Rijeka je jedan od primorskih gradova koji su najbliži kontinentalnoj Hrvatskoj, što je također čini idealnom destinacijom za ljetovanje ili vikend odmor. Osim što ima prednost blizine i dostupnosti svega, ne zaboravimo da je riječ o gradu na moru koji ima predivne plaže. Ako odlučite posjetiti prekrasnu Rijeku, evo koje lokacije grada nikako ne smijete zaobići i zašto je baš Rijeka jedna od najboljih destinacija za vaš odmor!

TRSAT

Trsat je najpoznatija kulturna i povijesna lokacija u Rijeci. Trsatski kaštel potječe još iz prapovijesti kada mu je namjena bila da se s tog brda promatra more. Na kaštelu možete razgledati stalni postav muzeja, postav u galeriji te uživati u čarobnom pogledu na Rijeku uz kavu ili koje drugo omiljeno piće. Na kaštelu u ljetnim mjesecima često se održavaju koncerti, kazališne predstave i modne revije na otvorenom, pa svakako provjerite ima li što od ovakvih sadržaja za vrijeme vašeg posjeta Rijeci. U blizini kaštela nalazi se Svetište Gospe Trsatske koje je jedno od najstarijih u Hrvatskoj i najveće je hodočasničko središte zapadne Hrvatske.

RIJEKA - JEDNA OD NAJBOLJIH DESTINACIJA ZA VAŠ ODMOR 2
Izvor: https://visitrijeka.hr/wp-content/uploads/2022/08/DJI_0003-scaled-1.jpg

MUZEJ RAČUNALA PEEK&POKE

Ako niste ljubitelji muzeja, svejedno ne prestajte čitati jer ovo nije muzej na kakve smo navikli. Mnogi ljudi uz riječ „muzej“ povezuju riječ „dosadno“, ali muzej računala to zasigurno nije. Ovaj muzej prikazuje svjetsku i hrvatsku povijest računala, video, foto i audio tehnologije kroz 2000 eksponata. Muzej se nalazi u samom centru grada, pa ga je lako uklopiti u razgledavanje gradske jezgre. Muzej se prostire na području 300 kvadratnih metara i najraniji izlošci datiraju iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Zanimljivost kojoj možete svjedočiti u ovom muzej jest da je hrvatska tehnologija izumila prvi europski kalkulator koji se proizveo 1971. u tvornici Digitron u Bujama. U ovom muzeju možete upoznati povijest važnog dijela naše svakodnevice – računala i tehnologije.

RIJEČKE PLAŽE

Sezona kupanja u Rijeci počinje već u proljeće, a u moru možete uživati sve do kasne jeseni. Dvije riječke plaže nose Plavu zastavu, dokaz čistoće mora, a to su Ploče i Kostanj. Riječke plaže nalaze se na istoku ili zapadu grada. Na istoku se nalazi osam plaža, a one su svega nekoliko minuta udaljene od centra grada, što ih čini idealnima ako ne želite potrošiti puno vremena na put do plaže. Na zapadu divne plaže nalaze se na Kantridi, pet plaža, od Bivija do Preluka nalazi se više manjih i većih plaža koje su povezane šetnicom i na njoj se nalaze brojni kafići. Surferi se mogu zabaviti na plaži Preluk koja zbog specifičnog položaja ima jake vjetrove. Osim plaža, oni koji se žele okupati, a ne vole morsku vodu, to mogu na Bazenima „Kantrida“. Idealno je što gradski autobusi voze do svih gradskih plaža, stoga ne morate ići automobilom do njih. Ipak, ako se odlučite na plažu automobilom, Rijeka i za to ima rješenje – postoji besplatan parking.

RIJEKA - JEDNA OD NAJBOLJIH DESTINACIJA ZA VAŠ ODMOR 4
Izvor: Unsplash/ Ozren Cuculic, Plaža preluk

AKTIVNOSTI NA OTVORENOM

Rijeka je dio Riječkog prstena u kojem se nalazi posebna priroda, povijesna i kulturna baština. Uz Rijeku u Riječkom prstenu su Bakar, Kraljevica, Kostrena, Jelenje, Klane, Kastav, Viškovo i Čavle. Stoga, ovo divno područje idealno je za ljubitelje biciklizma ili planinarenja. Službene stranice grada Rijeke nude popis biciklističkih staza, s napisanom dužinom, usponom, najnižom i najvišom točkom te ocjenom koliko je staza fizički i tehnički zahtjevna, stoga svatko može pronaći stazu prema svojim željama i mogućnostima. Duljine biciklističkih staza kreću se od 15 do 76,6 kilometara. Ako više volite šetnju i pješačke staze, postoje brojne staze o kojima informacije također možete naći na stranicama grada. Popisana je dužina pješačkih staza, uspon, najviša i najniža točka, težina staze i vrijeme koje će vam biti potrebno da je prođete. Najkraća staza „Puž“ duga je samo 4,5 kilometara i može se prošetati njome u vremenu jednog i pol sata. Najdulja staza je „Putovima Frankopana do Hreljinske gradine“ dužine 12,5 kilometara, a za nju je potrebno vrijeme od četiri sata te je jedna od najtežih staza.

RIJEKA - JEDNA OD NAJBOLJIH DESTINACIJA ZA VAŠ ODMOR 5
Izvor: Unsplash/ Ozren Cuculic

GASTRONOMIJA

Neizostavni dio svakog idealnog odmora, gdjegod on bio, kvalitetna su hrana i piće. Rijeka nosi naziv lučkog grada, a taj pojam luke kao utočišta uspio se prenijeti i na gastronomiju. Naime, postoji titula Riječke gastronomske luke u kojoj se nalaze restorani i mjesta svrstana po ponudi i ambijentu. Na stranicama grada ako možete pronaći luku lokalnih namirnica s restoranima u kojima možete jesti hranu nastalu na riječkom području – riba, sirevi, brašna, voće i povrće, jaja, mesne prerađevine su samo neke od njih. Zatim u ribarskoj luci možete pronaći restorane koji nude svježu ribu, u veganskoj luci možete pronaći mjesta gdje možete pojesti veganski obrok. Postoje luke mjesta na kojima je najbolje jesti s partnerom, s obitelji ili s poslovnim kolegama. Također, postoje luke za vinske entuzijaste, za ljubitelje roštilja i ljubitelje internacionalnih kuhinja, ali i luke posebnosti u kojima možete pronaći posebno specifična mjesta za obroke.

RIJEKA - JEDNA OD NAJBOLJIH DESTINACIJA ZA VAŠ ODMOR 6
Izvor: Unsplash/ Shayda Torabi

Bili ljubitelji povijesti, kulture, prirodnih ljepota, aktivnog odmora ili samo dobrog starog izležavanja na plaži, Rijeka će svakog oduševiti. Ako još niste rezervirali svoj odmor u Rijeci, to možete učiniti na našem portalu. Ako iznajmljujete jedinice privatnog smještaja – apartmane, studio apartmane, sobe i kuće za odmor u Rijeci i okolici, oglasite ih besplatno na našem portalu.