Talasoterapija

TALASOTERAPIJA

Znate onaj osjećaj kada otiđete na odmor na more i udahnete taj morski zrak pomiješan sa šumskim te se odmah osjećate bolje? U nastavku članka saznajte što je talasoterapija te njezine pozitivne učinke.

Sol, more, borova šuma, zrak uz more, sunce i svi ti čimbenici koji doprinose boljem zdravlju poznati su od davnina, no je li to talasoterapija?

Morski zrak je jedna od ključnih sastavnica talasoterapije

POVIJEST TALASOTERAPIJE

Još su stari Grci prepoznali pozitivne učinke mora po ljudsko zdravlje te se smatra da riječ talasoterapija dolazi od grčkih riječi thalassa što znači more ili ocean te therapeia što znači terapija, ozdravljenje, zacijeljenje. 484. god pr. Kr. Herodot ističe kako su sunce i more carujući lijekovi za većinu bolesti, osobite za ženske tegobe, dok je 420. godine pr. Kr. Euripid rekao da more liječi bolesti čovjeka. Uz njih dvojcu su dobrobiti mora istaknuli i Plinije, Aristotel, Platon i Euripid.

U vrijeme Rimskog Carstva vojnici su koristili kupke s toplom morskom vodom kako bi se brže oporavili nakon bitaka.

Talasoterapija se primjenjivala i u vrijeme Rimskog Carstva kako bi vojnici brže zacijelili

Ne samo Grci i Rimljani, već i Feničani te Egipćani bili su svjesni da talasoterapija regenerira i vraća mineralnost tijelu, no podjednako eliminira višak sakupljene vode u tijelu te sakuplja toksine.

Iz doba starih civilizacija pa sve do danas, talasoterapija je predmet proučavanja liječnika i znanstvenika. Tijekom 18. stoljeća posebno se ističe knjiga Povijest hladnog kupanja engleskog liječnika John Floyera te Richarda Rusella koji je proučavao dobrobiti korištenja morske vode te je otvorio centar u Brightonu u kojemu se koristila morska voda za terapeutske primjene.

Od drevnih populacija do modernih vremena, talasoterapija je bila predmet proučavanja u Engleskoj tijekom 18. stoljeća od strane liječnika Sir Johna Floyera, autora knjige “Povijest hladnog kupanja”, zatim liječnika Richarda Russela koji je detaljno proučavao terapijske korištenje morske vode i prepoznavši dobrobiti ovog tretmana za razne patologije, tada je otvorio centar u Brightonu, nedaleko od Londona, prvu ustanovu u kojoj se morska voda koristila kao terapeutska primjena. Važna godina za talasoterapiju je 1778. kada se u francuskom gradu Dieppe-u otvara prvi centar za talasoterapiju. Moć talasoterapije prepoznata je i danas te francuska vlada daje vaučere s popustima za građane koji posjećuju centre talasoterapije.

VIŠE O TALASOTERAPIJI

Talasoterapija danas nije samo metoda liječenja, već i prevencije, a pripada i vidu zdravstvenog turizma. Kemijski, biološki i fizikalni učinci ne samo mora, već i morskih klima s naglaskom na izuzetno povoljne mikrolokacije svrstali su talasoterapiju u primjenu u mnogim specijaliziranim ustanovama diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Vitamini, aminokiseline, mineralne soli i elementi u tragovima samo su neki od ljekovitih elemenata i spojeva koji potiču samozacjeljivanje tijela. Prilikom susreta s morskom vodom, otvaraju se pore te se tako ljekoviti elementi iz morskog svijeta apsorbiraju u ljudsko tijelo. No, zanimljivost procesa je da dok se ljekovita svojstva apsorbiraju u tijelo, istodobno toksini izlaze iz tijela. Morska voda, sol, sunčane zrake, toplinske zrake, vlaga, morski peloid, mulj, sol, pijesak, alge, planktoni, klima, zrak, ali i primorska hrana, sve su to sastavnice talasoterapije. Elementi talasoterapije imaju analgetska, umirujuća, regenerativna svojstva, poboljšavaju cirkulaciju smanjuju razinu stresa, pomažu kod dišnih bolesti, smanjuju ekceme na koži, povećavaju pokretljivost, umanjuju ženske tegobe, ali i djeluju kao tretmani ljepote kako kože lica tako i tijela.

Talasoterapija pridonosi umanjenju mnogobrojnih zdravstvenih teškoća

SASTAVNICE TALASOTERAPIJE

Morska klimoterapija je tretman koji koristi svojstva morske klime koja je bogata jodom, a djelovanjem vode, minerala i sunčevih zrakama ima blagotvorno djelovanje i na dišni sustav te kožu.

Kupka u morskoj vodi bilo da je riječ o hladnoj ili toploj, pozitivno utječe na funkcionalnost dišnog sustava i tonus mišića. Kupke u vrućoj morskoj vodi rade se u kadama temperature 37°C i traju oko 20 minuta, a kupke u hladnoj vodi mogu biti u kadi ili direktno u moru. Dodatni pozitivni učinci su ako se kupkama u morskoj vodi dodaju tretmani s algama.

Kupka u morskoj vodi

PSAMOTERAPIJA ili terapija pijeskom izvodi se korištenjem toplog pijeska za pokrivanje tijela, što je korisno za mišiće, skeletnu strukturu zbog prisutnosti minerala u tragovima i morskih soli u pijesku. Također, topli pijesak izvlači toksine iz tijela te ima analgetsko, ali i umirujuće djelovanje.

MORSKE GLJIVE su vrste gljivica koje se mogu nanositi po cijelom tijelu ili na određenim područjima, a imaju tonizirajuće i protuupalno djelovanje zbog prisutnosti minerala i soli u tragovima.

ALGE Sadrže minerale i vitamine koji imaju antioksidativno, revitalizirajuće i antibakterijsko djelovanje te pomažu u toniranju mišića i drenaži tekućine, a dobre su i za dišni sustav.

TRETMANI TALASOTERAPIJE

Ovisno o problemu, neki od tretmana talasoterapije su:

 • oblozi i kupke s algama
 • oblozi od pijeska
 • umatanje u morske trave
 • oblozi od morskog blata
 • vruće ili hladne kupke u morskoj vodi
 • inhalacija morskog zraka
 • hidromasaže morskom vodom
 • šetnje u krajevima gdje je prepoznata povoljna mikroklima
 • plivanje i vježbanje u moru
 • zračne kupke
 • sunčanje
 • bioaktivno ozračivanje ultraljubičastim, infracrvenim i vidljivim zrakama Sunčeva spektra itd.
 • mnogi centri za talasoterapiju sadrže i tretmane masaže, aromaterapije, ayurvedske tretmane, refleksologiju te mnogobrojne druge preglede i tretmane
Mnogi centri talasoterapije nude i popratne tretmane

PREDNOSTI TALASOTERAPIJE

 • poboljšanje cirkulacije
 • stimulacija endokrinih funkcija
 • pojačano znojenje te izlučivanje toksina
 • pridonosi opuštanju kako tijela tako i uma
 • poboljšava tonus mišića
 • pomaže kod kože sklone aknama, psorijazi i ekcemima
 • olakšava bolove
 • pridonosi jačanju imunološkog sustava
 • poboljšava kvalitetu sna
 • pospješuje detoksikaciju i bilježi se pomoć talasoterapije pri mršavljenju
 • povećanje crvenih i bijelih krvnih stanica
 • bolja funkcionalnost respiratornog sustava zbog prirodnog aerosola itd.
Talasoferapija pomaže i kod bolje funkcionalnosti respiratornog sustava

TALASOTERAPIJA U HRVATSKOJ

Danas se talasoterapija dijeli na usluge u bolnicama čije troškove pokriva zdravstveno osiguranje te talasoterapija u vidu zdravstvenog turizma gdje je riječ o centrima koji nude usluge talasoterapije uz plaćanje istih.

Čistoća hrvatskog dijela Jadrana pri čemu je razina saliniteta i do cca. 30% viša no u drugim morima, više od 80 minerala i elemenata koji imaju blagotvorno djelovanje po ljudski organizam te obilje mineralnih soli, planktona i algama samo su jedna, ali ključna sastavnica talasoterapije u Hrvatskoj. Druge su veliki broj sunčanih sati, visoka kvaliteta zraka, borove šume, ali i tradicija koju Hrvatska ima u vidu talasoterapije. Primjerice, u Opatiji djeluje Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma od 1957. godine. Poznati su i centri talasoterapije u Crikvenici, Velom Lošinju, Šibeniku, Rovinju i ponekim drugim gradovima uz Jadran.

U Crikvenici se nalazi ustanova za talasoterapiju

Liječi li more sve, najbolje je da provjerite sami.