Što razgledati u Trogiru

ŠTO RAZGLEDATI U TROGIRU?

Namjeravate li se u Trogir uputiti kao u destinaciju vaših vikend odmora ili ste već isplanirali dobar dio itinerara putovanja po srednjoj Dalmaciji, tada će vam svakako dobro doći popis atrakcija koje ne biste trebali propustiti razgledati u Trogiru.

Sama činjenica da je Trogir UNESCO-ov grad daje vam naslutiti da se u svakom kutku grada nalazi značajni dio kulturne baštine. Stoga je možda bolje vratiti se na početak članka i postaviti pitanje – što ne posjetiti u Trogiru? Odgovor je – odaberite neki drugi grad jer u Trogiru ne postoji ta kala, kaštel, kula, crkvica, kuća koja nije vrijedna pogleda.

KRATKO UPOZNAVANJE S POVIJESTI TROGIRA

Da bismo dobili pravu sliku spomenika, uvijek je dobro upoznati se s povijesti grada koji posjećujemo.

Trogir je grad čija povijest seže u prethistoriju što je vidljivo u iskopinama unutar starogradske jezgre gdje su pronađeni nalazi iz cca. 2000 g. prije nove ere. Da prodiranje mora nije otegotna okolnost, vjerojatno bi se došlo do još starijih iskopina. U pećinama u mjestu Trapljeni Doci pronađeno je sitno kremeno oružje za koje se vjeruje da je staro oko 45 000 godina. Sada znate da je na ovim prostorima bilo života koji nam je uopće teško zamisliti kako je izgledao iz današnje perspektive.

Trogir je od kopna odvojen uskim kanalom gdje se nalazi zidani most, no teško je tvrditi je li Trogir oduvijek bio otočić te je ljudskim djelovanjem spojen s kopnom ili je čovjek djelovao na njegovo odvajanje od kopna.

Trogir se nalazi na otočiću

Zbog svoje odlične pozicije koja mu osigurava prirodnu zaštićenost, pitke vode i plodne zemlje u okolici današnjeg grada, Trogir je bio idealno mjesto za podizanje naselja. U Trogiru su živjele sve poznate kulture kroz povijest; starim grčkim majstorima Trogir je bilo mjesto usavršavanja, stvaranja i življenja, jednako tako i Rimljanima, Bizantincima, ugarsko- hrvatskim vladarima, Mlečanima, Napoleonu te Habsburgovcima. Svi ti vlastodršci ostavili su svoj trag u svakom kutku Trogira, a po broju tragova, točnije isklesanih znakova u kamenu, Trogir je grad s najvećim brojem istih. Zbog brojnosti i važnosti povijesno – kulturnih spomenika, stara jezgra Trogira je 1997. godine uvrštena na UNESCO-ov Popis zaštićenih spomenika kulture.

SAKRALNI SPOMENICI

Među crkvama i samostana Trogira posebice se ističe katedrala sv. Lovre čija je izgradnja trajala čak pet stoljeća, a svakako najznačajnija vrijednost je Radovanov portal s prikazom Kristova rođenja te naknadnih događaja. Kapela blaženog Ivana izgrađena je u 15. st. Po nacrtu Nikole Firentinca, a krase ju bogati reljefi i skulpture s prikazima podzemnog svijeta.

Radovanov portal u Trogiru

Crkva sv. Ivana Krstitelja je nekada bila dijelom muškog benediktinskog samostana, a posebice se ističe skulptura Jaganjca Božjeg. Danas je u njoj moguće razgledati zbirku crkvenih skulptura velikih majstora.

U samostanu sv. Nikole žive sestre benediktinke, a u sklopu njega se nalazi i crkva. Samostan je poznat po zbirci Kairos koja sadrži reljef grčkog boga Kairosa.

O bogatstvu unutrašnjosti crkve sv. Dominika svjedoči najstariji sačuvani opis koji je 1579. godine objavio veronski biskup Agostino Valier. Crkva se nalazi u sklopu istoimenog samostana.

KUĆE, PALAČE i GRADSKE LOŽE

Na veoma izvoran način dočaravaju svu raskoš nekadašnje gradnje i života bogatih građana Trogira kroz različita razdoblja povijesti.

Gradska loža nalazi se na glavnom trgu, a sagrađena je tijekom 13. stoljeća te je njena služba u povijesti bila u vidu sudnice. U njoj se danas nalaze brojna djela Nikole Firentinca te Ivana Meštrovića.

Gradska loža unutar starogradske jezgre Trogira

Posebno su dojmljive gotička palača Cipiko, renesansna palača Lučić, barokna palača Garagnin – Fanfogna itd.

Nemojte propustiti razgledati palače u Trogiru

BEDEMI I KULE

UNESCO-ov grad opasuju antičke zidine obnovljene od strane Venecije u 15. stoljeću, a kako bi grad bio dodatno osiguran bile su izgrađeni i kaštel Kamerlengo te okrugla kula sv. Marka.

Utvrda Kamerlengo i kula sv. Marka

Kula (utvrda) Kamerlengo je izgrađena u prvoj polovici 15. stoljeća, a sastoji se se od četiri kule na uglovima utvrde. Zanimljivo je da naziv ove utvrde potječe od blagajnika koji je sklapao poslove s knezom.

Kula sv. Marka datira iz 15. stoljeća, a riječ je o okrugloj tvrđavi čija je svrha bila jačanje obrane grada.

ZABAVITE SE KROZ KULTURNA DOGAĐANJA

Kulturna događanja u Trogiru ovise o godišnjim dobima tako da svakako provjerite aktualna kulturna događanja prije posjete Trogiru.

Razgledajte Muzej grada Trogira, Muzej sakralne umjetnosti i galerijice, a u Gradskoj loži se možete susresti s izvedbom kvadrilje (nematerijalno kulturno dobro RH) od strane folklornih plesača. U sklopu utvrde Kamerlendo održavaju se brojni koncerti, kazališne predstave i ostala kulturna događanja, a posebno tijekom Trogirskog kulturnog ljeta. Neka od kulturnih događanja ili događanja koja sadrže barem pokoji element kulture u Trogiru su: Zimska adventura, Festival klapskih majstora, Kula Kula festival, Moondance festival, Opera selecta festival, Bokun festival…

Istražite galerije i suvenirnice u Trogiru

Šećući gradom svakako zavirite i u radionice suvremenih umjetnika te obrtnika čije stvaranje spaja moderno doba i kulturno nasljeđe Trogira.