Idemo u Motovun

IDEMO U MOTOVUN

Mjesto legendi i mitova poput Velog Jože,  Jasona i mornara Argonauta, ali i istinskih ljepota koje ovo mjesto čine ljepšim i od zelene Toscane, samo su neki od razloga zašto biste barem jedanput trebali posjetiti ovo slikovito istarsko mjesto.

Ova najbolje očuvana i mnogima najljepša srednjovjekovna utvrda u Istri nalazi se na 277 metara visokom brdašcu koje se izdiže iznad zelenih livada i najduže rijeke u Istri – Mirne. Motovun je danas veoma popularna, slikovita turistička destinacija, mjesto filmskog festivala, no povijest Motovuna bila je isprepletena različitim vladavinama, a životi stanovnika Motovuna bili mnogo teži od idiličnih života tadašnjih plemićkih obitelji.

Motovun je srednjovjekovna utvrda

MALO MJESTO VELIKIH UTISAKA

Iako je riječ o malom mjestašcu, različite vladavine ostavile su Motovunu, njegovim stanovnicima i svim posjetiteljima brojne spomenike. Istražite:

 • gradske zidine iz 11. i 12. stoljeća
 • kulu – „Nova vrata” kroz koja prolazite prilikom dolaska u Motovun, a nakon Novih vrata nalazi se Trg Hosefa Ressela
 • lođu koja se nalazi na Trgu Josefa Ressela, a u njoj su se svojedobno obznanjivale glavne odluke građanima, a danas je jedan od najljepših vidikovaca Motovuna
 • Glavna vrata koja su izgrađena u 16. stoljeću, a vode s „donjeg” trga na „gornji” trg
 • Gradizol je dio Motovuna gdje se nalazi groblje i crkva sv. Margarete
 • crkvu sv. Ivana Krstitelja i Blažene Djevice Marije od Vrata iz 16. stoljeća
Crkva sv. Ivana Krstitelja
 • crkvu Blažene Djevice Marije od Servita predstavlja dio samostana izgrađenog u 16. stoljeću
 • crkvu Sv. Stjepana koja je građena od 1580. – 1614. godine
 • crkvu sv. Antuna Padovanskog i sv. Ciprijana iz 15. stoljeća
 • zvonik iz 13. stoljeća, 27 metara
Zvonik u Motovunu
 • hospicij koji datira iz srednjeg vijeka
 • Komunalnu palaču izgrađenu u 13. stoljeću
 • Palaču Polesini iz 18. stoljeća koja je bila samo dijelom imetka bogate plemićke istarske obitelji
 • „predgrađe” Borgo koje je nekada bilo opasano zidinama, a ostaci su vidljivi u gotičkim vratima i ponekim drugim fragmentima bedema
Predgrađe Borgo

DOGAĐANJA KOJA BI VAS MOGLA INTERESIRATI

Motovun i okolna mjesta poprište su čestih eno-gastronomskih festivala kroz koje možete upoznati baštinu ovoga kraja te tradicionalnu kuhinju.

Neki od festivala koji se temelje na baštini Motovuna su:

 • festival Veli Jože kojim se na zabavan način želi uprizoriti život divova
 • Kaldirski Kolejani su povorka čestitara koji obilaze kuće Kaldirštine ususret Sveta tri kralja
 • Motovun film festival je višednevni filmski maraton tijekom kojeg se prikazuju filmovi nastali u nezavisnim produkcijama i malim kinematografijama
 • Igra na rog predstavlja zabavnu baštinu pri čemu jedan natjecatelj baci volovski rog, a drugi natjecatelji pokušavaju što bliže dobaciti svoje palice. Igra na rog održava se na Čistu srijedu.
 • Na dan sv. Stjepana koji je zaštitnik Motovuna održava se utrka vozila koja su ručno izražena, a utrka se odvija po padini dugoj jedan kilometar.

LEGENDE I MITOVI

Prema jednoj od najstarijih legendi o Motovunu koja je ovjekovječena u djelu Vladimira Nazora – Veli Jože, u podnožju Motovuna, pored rijeke Mirne živjeli su divovi koji su gradili gradove na okolnim brežuljcima. Kada su se u mjestašca počeli naseljavati ljudi, divovi su iščeznuli. Veli Jože bio je primjer jednog takvog diva iz doba vladavine Mlećana koji je žudio za slobodom duha i ne mareći za materijalno, a bio je toliko snažan da je mogao zatresti i zvonik u Motovunu.

Geološka istraživanja ovog područja pokazuju da je u Motovunsku šumu tijekom srednjeg vijeka dopirala morska voda, a Mirna tada nije bila plovna sve do Motovuna. Usmena predaja kaže da je novigradski biskup naložio da se prokopa plovno korito tijekom čijeg prekopavanja su mnogi stradali, a navodno su pronađeni i ljudski kosturi.

Rijeka Mirna teče dolinom podno Motovuna

Još jedna od legendi je ona da su Mirnom do Motovuna plovili Jason i njegovi Argonauti. Jason je bio predvodnik junaka koji su plovili na brodu pod nazivom Argo pa su zato i nazvani Argonautima. Oni su bili u potrazi za mitskim Zlatnim pijeskom za koji su vjerovali da će pomoći Jasonu kako bi vratio prijestolje u Iolcos.

KAKO SE MOTOVUN RAZVIJAO KROZ POVIJEST?

Područje današnjeg Motovuna bilo je nastanjeno još u doba prapovijesti čemu svjedoče artefakti koji datiraju iz cca. 1500 godina pr. Kr. pronađeni u dolini podno motovunskog brda. Ovo područje naseljavali su Kelti, točnije pleme Sekusi koji su i nadjenuli ime Motovunu. Naziv Motovuna potječe od keltske riječi Montona koja predstavlja grad u gori. Među ostalim, natpisi uz venecijansku heraldiku i leonidiku u prizemlju renesanse kule svjedoče o naseljenosti Motovunštine tijekom antike.

Nakon 177. god. pr. Kr.  Započinje rimska vladavina u Istri pa tako i nad Motovunom, a fokus Rimljana bilo je iskorištavanje lokacija za promet i trgovinu. Srednji vijek dao je Motovunu poseban značaj jer je zbog svoje lokacije razvijan kao strateški važno naselje.

Motovun kroz povijest

Montona je bio naziv za Motovun koji se pojavio u Rižanskom placitu 804. godine. Tijekom Bizanta Motovun je u carsku blagajnu donosio desetinu ukupnih poreznih davanja stanovništva cijele Istre, to se točnije zbilo 929. godine kada je kralj Hugo dao pravo ubiranja porečkom biskupu,  a 983. godine to potvrđuje rimsko – njemački car Oton II. 1209. god. akvilejski patrijarh Volfger dolazi na čelo Istarske markgrofovije. 1278. godine građani su se pobunili protiv akvilejskih patrijarha te se vlast predaje Mlecima u čijem sastavu područje Motovunštine ostaje do 1797. godine te je bio važan izvor drva za Veneciju. Tijekom vladavine Mletačke Republike započinje razvoj infrastrukture Motovunu te se grade najvažnija zdanja koja danas predstavljaju glavne spomenike Motovuna.

Nakon pada Mletačke Republike 1809. godine Motovun pripada dijelu Napoleonovih Ilirskih pokrajina, tzv. Istarske intendance, a 1813. Motovunom je zavladala Austro-Ugarska Monarhija kojoj je Motovun bio važno područje za uzgoj drva za brodogradnju. 1918. godina označava početak vladavine Kraljevine Italije nad Motovunom koja je trajala sve do 1943. godine kada je Motovun sukladno odlukama ZAVNOH-a pripojen Hrvatskoj. 1945. godine Motovun pripada Jugoslaviji, a od 1991. Republici Hrvatskoj.

VJEROJATNO NISTE ZNALI…

 • Motovun je daleke 1331. godine dobio prvog liječnika i ljekarnu
 • 1819. godine osniva se katastar
 • pošta se otvara 1826. godine
 • 1852. godine osnuje se voćarsko društvo
 • prvi telegraf stigao je u Motovun 1877. godine
 • 1898. godine u Motovunu s radom započinje prvi fotograf
 • prvi telefon zazvonio je 1922. godine, a radio stiže u mjesto i prije same električne struje 1928. godine
 • neizostavan dio motovunske gastronomske ponude – tartufi – bivaju otkriveni 1929. godine
 • prvi televizor stigao je u Motovun 1957. godine, a od 1999. godine filmovi se u velikom broju gledaju na filmskom platnu – započinje najvažnije kulturno događanje u Motovunu – Motovun Film festival

Motovun je odlična destinacija za jednodnevna ili vikend putovanja tijekom kojih ćete moći uživati u pričama ovog utvrđenog istarskog mjestašca kroz njegove spomenike te čašici istarskog vina dok vam pogledi sežu na slikovita zelena brdašca i dolinu kojom teče rijeka Mirna.