Šta obavezno posjetiti, gdje jesti i gdje se smjestiti u Dubrovniku?

Šta obavezno posjetiti, gdje jesti i gdje se smjestiti u Dubrovniku?

Kako bi određenu destinaciju što bolje upoznali, istu treba doživjeti i istražiti svim osjetilima. Dubrovnik je odlična destinacija odmora koja će pobuditi sva vaša osjetila.

Biser Jadrana obiluje kulturnim znamenitostima koje su tako impozantne da ne čudi činjenica da je kulisa brojnih filmova i serija, dom prirodnim znamenitostima koje podaruju Dubrovčane svojim brojnim plodovima, koji se očituju u mnogobrojnim vrhunskim gastro događanjima i ugostiteljskim objektima u Dubrovniku.

Ako još niste, neka se Dubrovnik svakako nađe na listi mjesta koje planirate posjetiti. Nastavite li čitati ovaj članak, mi vam donosimo mali vodič koji će vam pomoći da iskusite sinesteziju ovog spektakularnog grada na samom jugu hrvatskog Jadrana.

ŠTO POSJETITI U DUBROVNIKU?

Teško je izdvojiti pet, a kamoli samo jednu znamenitost Dubrovnika koja se ističe nad drugima. Zato i ne čudi da je cijela stara gradska jezgra stavljena na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine, 1979. godine. Vjerojatno najpoznatija slika Dubrovnika su njegove zidine, kule i tvrđave. Bedemi oko Dubrovnika počeli su se graditi već u 8. stoljeću, no tijekom 15.-16. stoljeća izgrađen je njihov najveći dio. Iako je veliki dio Dubrovnika bio iznimno oštećen u potresu koji ga je zadesio 1660. godine, zidine nisu bile previše oštećene. Dugačke su 1940 metara, a sastoje se među ostalim i od 3 tvrđava, 16 kula koje kao takve predstavljaju jedan od najvažnijih fortifikacijskih spomenika Europe.

Spomenici koji vam ne bi trebali promaknuti u Dubrovniku:

 • tvrđave: Minčeta, sv. Ivana, Bokar, Lovrijenac, Revelin
 • palače: Sponza, Velikog vijeća, Knežev dvor
 • kule: sv. Luke
 • sakralne objekte: Franjevački samostan, Dominikanski samostan, Benediktinski samostan, samostan Gospe od Milosrđa, samostan sv. Klare, crkvicu navještenja Marijina, Sigurata, Domino, sv. Marije od Kaštela, Gospe od Karmena, sv. Marije, sv. Margarite sv. Iganacija, sv. Luke, sv. Josipa, sv. Jakova, sv. Đurđa, sv. Križa, sv. Nikole od Škara, sv. Sebastijana, sv. Vlaha, sv. Jakova Piunara, sv. Nikole, Katedralu, sv. Roka,sv. Spasa, sv. Mihajla, Medžlis Islamske zajednice Dubrovnik, sinagogu, pravoslavnu crkvu sv. Blagovještenja…
 • muzeje: Kulturno-povijesni, Domovinskog rata i Spomen sobu poginulim braniteljima, Dom Marina Držića, Etnografski muzej Rupe, Pomorski muzej, Umjetničku Galeriju Dubrovnik, Muzej selfija i sjećanja, Muzej crkvene povijesti, Muzej ljubavnih priča, Muzej samostana sestra Sigurate, Muzej franjevačkog samostana, Arheološki muzej, Kulu Gornji ugao, Pravoslavne crkve
 • Orlandov stup
 • Lužu, Gradski zvonik i Zgradu glavne straže
 • Veliku i Malu Onofrijevu fontanu
 • Stradun, ulica Prijeko
 • Franjevačka apoteka
 • Lazareti
Šta obavezno posjetiti, gdje jesti i gdje se smjestiti u Dubrovniku? 1
Izvor: Pexels/ Lazar Krstić

Dubrovnik i Župa Dubrovačka obiluju prirodnim znamenitostima koje će vas zaista oduševiti:

 • otok Lokrum, Lopud, Koločep, Šipan
 • arboretum Trsteno
 • Nacionalni park Mljet
 • fjordovsku kotlinu – Rijeku dubrovačku
 • Srđ…
Šta obavezno posjetiti, gdje jesti i gdje se smjestiti u Dubrovniku? 2
Izvor: Pexels/ Nikolett Emmert

GDJE JESTI U DUBROVNIKU?

Iako u Dubrovniku možete uživati i u ugostiteljskim objektima koji nude indijsku, meksičku, japansku, peruansku, tajlandsku, talijansku ili pak popularne fuzijske kuhinje, mi uvijek prednost dajemo lokalnim delicijama kako bi se što bolje upoznali s baštinom i kulinarskim nasljeđem određene destinacije.

Tijekom svog odmora u Dubrovniku, zasladite nepca barem ponekom od sljedećih dubrovačkih delicija:

 • slastice: arancini (ušećerena kora naranči izrezana na male trakice), mantalu (slatko od grožđa), suhe smokve, bruštulane mjendule (ušećerene bademe), kanjolatu (slasticu od dunja na posteljici od lovorovog lišća), rozatu (dubrovački flan), Stonske makarule, fritule…
 • pića: ružin liker, liker od višnji, liker od zelenih oraha, nespule (japanske mušmule) te ostale voćne i cvjetne likere, travarice, postup, dingač, plavac, pošip
 • tradicionalna jela kao: juhu od kamenica, zelenu manestru, marinirau tunjevinu, šporke makarule itd.
Šta obavezno posjetiti, gdje jesti i gdje se smjestiti u Dubrovniku? 3
Izvor: Azra Tuba Demir

GDJE SE SMJESTITI U DUBROVNIKU?

S obzirom da je Dubrovnik ne samo najpopularnija destinacija u Hrvatskoj, već postaje i jednom od popularnijih destinacija Europe, ključno je rezervirati smještaj na vrijeme. Kao što Dubrovnik nudi različitost u svim svojim spektrima, jednako je tako različita ponuda smještaja. Bilo da želite odsjesti u all-inclusive hotelu, vili koja je nekada bila dom dubrovačkim plemićkim obiteljima, apartmanu daleko od gradske vreve ili pak studiju u samom srcu stare jezgre, Dubrovnik ima ponudu smještaja za sve gušte, ali i financijske mogućnosti. Oni koji žele boraviti okruženi zelenilom i ljubitelji su auto kampova, Dubrovnik nudi par manjih kampova. Iako hosteli više nisu nužno pojam za izuzetno financijski pristupačan smještaj, mladima je i dalje boravak u hostelima drag jer je to način da upoznaju mnoge druge posjetitelje Dubrovnika.

Šta obavezno posjetiti, gdje jesti i gdje se smjestiti u Dubrovniku? 4
Izvor: Pexels/ Diego F. Parra

Najpopularniji smještaji, ne samo na području Dubrovnika, već i cijele Hrvatske su sobe, studija te apartmani, a raznoliku ponudu navedenih smještaja možete potražiti na našoj specijaliziranoj platformi. Kako biste što brže pronašli smještaj sukladno vlastitim preferencijama, filtrirajte smještaje prema željenim karakteristikama i periodu boravka. Kada ste našli željeni smještaj, ispunite podatke koji se traže unutar rezervacijskog formulara, a kako biste rezervirali smještaj potrebno je i platiti određeni dio rezervacije. Po rezerviranju željenog smještaja, na vašu e mail adresu stići će potvrda o rezervaciji te kontakt podaci o iznajmljivaču kako biste mogli biti u međusobnom kontaktu. Ako vam je potrebna dodatna pomoć, tu su uvijek naši agenti koji su dostupni na 01/4093-363.