POVIJEST NASELJA MLINI

POVIJEST NASELJA MLINI

Slikovito mjesto Mlini nalazi se na samom jugu Hrvatske i pripada povijesti bogatoj Župi dubrovačkoj.

Na prostoru između Duboke Ljute i Dubrovnika smjestila se Župa dubrovačka te se danas sastoji od naselja Mlini, Vrelo, Soline, Kupari, Blato, Plat, Zavrelje, Brašina, Srebreno, Krstac, Kostur, Gorica, Kantule, Klokurići i Smokovijenac. Ovo je područje za vrijeme Ilira nosilo naziv Brnum, a po dolasku Slavena – Žrnovnica. Sam naziv ovog područja usko je povezan s mlinarstvom, kao i samo naselje Mlini.

NAJSTARIJA POVIJEST ŽUPE I NASELJA MLINI

Da je riječ o području bogate povijesti, svjedoči i činjenica da su pronađeni artefakti iz starijeg neolita, od 6000-4000 godina prije nove ere. Primjer je kameni jezičasti klin koji možete razgledati u Dubrovačkom muzeju.

Ratnički ilirski narod, Ardijejci, najstariji su stanovnici za koje se zna da su živjeli na ovom području. Najizvorniji oblik iz tog doba imaju artefakti poput pretpovijesnih grobnica koje se nazivaju ilirskim gomilama. Ardijejci su bili ratnici, poznati po gusarskim pustošenjima, ali i neprestanim sukobima s Rimljanima koje su porazili 135. godine prije Krista. Sljedeći ilirski narod, doduše mnogo miroljubiviji, bili su Plereji.

Osim domicilnih Ilira, Rimljana koji su neprestano pokušavali osvojiti ovaj prostor, u povijesnu priču umiješani su vrhunski pomorci i trgovci – stari Grci. No, ipak su puno veći značaj imali Rimljani pod čiju vlast dolazi cijelo dubrovačko područje, a Epidaurum postaje grad – kolonija. Riječ je o današnjem Cavtatu. Mnogobrojni su ostaci Rimljana kao što su novčići, ostaci ili cijele amfore, šalice, posuđe, uklesani fragmenti u kamenju, zidine itd. Rimljani su zaslužni za prometnu infrastrukturu zahvaljujući kojoj je jačala trgovina. Tijekom okupacije Rimskog Carstva započinje i širenje kršćanstva na ovom području. S propašću Rimskog Carstva, 476. godine ovim prostorom vladaju Istočni Goti, a od 537.- 1205. godine vlast nad Župom Dubrovačkom preuzima moćni Bizant.

MOĆNA DUBROVAČKA REPUBLIKA

Od stoljeća 7.-og i na ovom prostoru žive Hrvati. No, u neprestanim bitkama i osvajanjima, ostala je nepoznanica je li ovo područje već tada bilo dijelom Dubrovačke Republike. S obzirom da je Župa bila granični dio prema zaleđu, bila je glavna zona obrane Dubrovnika. Župa se počinje značajno prometno razvijati pod dubrovačkom vlasti pri čemu počinje biti biti trasa prodaje ribe, soli, začina, nakita, drva i ostalih sirovina. Primarna djelatnost tijekom vladavine Dubrovačke Republike bila je poljoprivreda, no u vidu obrađivanja vlastelinske zemlje. Glavni izvršni organ Župe bio je potknez, no župa je imala i kneza.

Osim poljoprivrede, lokalno se stanovništvo kroz stoljeća bavilo ribarstvom, zidarstvom, klesarstvom, pčelarstvom, ali i proizvodnji kruha.

MOĆNA DUBROVAČKA REPUBLIKA
Izvor: https://www.dubrovnik-riviera.hr/hr/povijest

ŽIVOT NAKON PROPASTI DUBROVAČKE REPUBLIKE

1808. godine došlo je do raspada Dubrovačke Republike, no tome je prethodilo crnogorsko – rusko pustošenje mnogih gospodarstava, ali i matičnih knjiga i ostalih vrijednosti. Po propasti Dubrovačke Republike, Župa dolazi pod vlast Francuza, a 1848. godina je izuzetno značajna godina za slobodnu lokalnog stanovništva jer se ukida kmetstvo čime dotadašnji kmetovi postaju vlasnici zemlje koju su do tada obrađivali. Do završetka I. svjetskog rata Župa je pod Austro – Ugarskom vlasti. Od 1950.-ih godina započinje značajni razvoj ovih krajeva, naravno s razvojem turizma.

POVIJEST NASELJA MLINI 1
Izvor: https://www.dubrovnik-riviera.hr/hr/povijest

POVIJESNO MLINARSKO SREDIŠTE

U povijesti su se Mlini nazivali Molina. Slikovitosti ovog mjesta Župe dubrovačke svakako pridonosi rječica Zavrelje i predivna šljunčana obala te tirkizno more. Baš je iz Mlini dostavljana Dubrovniku pitka voda još dok ni vodovod nije bio izgrađen.

Iako je nekad bio pregršt mlinova, do danas je sačuvan samo jedan. Tijekom 19. stoljeća u Mline se uplovljavali brodovi koji su prevozili žito čak iz Ukrajine kako bi se samljelo u Mlinima. Mjesto je od kraja 19. stoljeća imalo čak i vlastitu proizvodnju električne energije.

POVIJEST NASELJA MLINI 2
Izvor: https://www.dubrovnik-riviera.hr/hr/mlini

POVIJESNE ZNAMENITOSTI MLINI

Najvažniji spomenik mjesta Mlini je župna crkva sv. Ilara. Kronike ju spominju 1164. godine, no vjeruje se da je puno starija. Prema legendi, palestinski pustenjak sv. Ilar je na obali kod Mlina ubio zmaja i oslobodio kraj od poganstva. Također prema legendi, on je u 4. st. pokrstio Ilire na ovom području.

Crkvica Gospe od Rozarija obnovljena je nakon što je bila izuzetno oštećena tijekom potresa 1979. godine. Uz nju raste platana još iz davne 1743. godine.

U Mlinima je nekada bio raskošni dvorac obitelji Bettera, no nažalost od tog divnog renesansnog zdanja ostale su samo ruševine i ostaci nekada raskošne okućnice.

POVIJESNE ZNAMENITOSTI MLINI
Izvor: https://www.dubrovnik-riviera.hr/hr/mlini

Ovo danas pretežno turističko mjesto nekada je obilovalo ladanjskim ljetnikovcima, a mnogobrojne vile prenamijenjene su u turističke smještajne jedinice.

Želite li istražiti svu draž i slikovitost juga Hrvatske, posjetite mjesto Mlini i istražite sve njegove tajne kroz povijest, kao i ostavštinu. Posjedujete li smještaj u Mlinima, oglasite besplatno na specijaliziranoj platformi www.privatnismjestaj.hr, a imate li dodatnih pitanja, slobodno nazovite Službu za korisnike na 01/4093-363.