SPLIT ZA LJUBITELJE ADRENALINA 1

SPLIT ZA LJUBITELJE ADRENALINA

Split je puno više od ispijanja kave i sunčanja na rivi, razgledavanja spomenika i uživanja u smirenijem načinu života. Možda mislite da vam je najdraži godišnji odmor kada samo upijate sunce, gledate horizont, razgledavate grad i uživate u lokalnim specijalitetima. Ali ako je tomu razlog pretpostavka da je svaki aktivan odmor samo za one koji su u odličnoj fizičkoj spremi ili sportski entuzijasti, razmislite ponovno! Svakako, boraviti u Splitu i ne uživati u lokalnoj “spizi”, opuštenom načinu života “bez priše” i predivnim spomenicima nedopustivo je, ali za sve one koji u svoj odmor žele uključiti dozu adrenalina i provesti odmor aktivno, Split i okolica zaista su odličan izbor.

Jedna od prednosti aktivnog odmora je činjenica da se nalazite u prirodi i sagledavate novo okruženje iz perspektive koju većina gostiju ne doživi. A najbolja stvar je da se relativno puno se krećete čime sagorijevate kalorije pa s manje grižnje savjesti možete uživati u svim gurmanskom spektru odmora. 

Više o Splitu možete pogledati na službenim stranicama TZ Split.

AKTIVAN ODMOR PO VAŠOJ MJERI

Ideja aktivnog odmora za neke znači rano buđenje i započinjanje dana trčanjem po Marjanu. Za drugog putnika je to pak poludnevno ležerno hodanje s pauzama koje uključuju duga uživanja u objedu u kakvom tradicionalnom restoranu i kulturne ture. Ono što je svakako preporuka, odmor je za uživanje, stoga izaberite putovanje prema vašoj definiciji aktivnog.

Ako ste ljubitelji visina, brzina, avantura, sporta ili to sve tek želite postati, u nastavku vam donosimo pregled aktivnosti koje će upotpuniti Vaš odmor u Splitu ili njegovoj okolici!

ZIPLINE

Brzina i vjetar u kosi dok se istodobno pred vama mijenjaju prizori prirode idealan je oblik adrenalinskog uživanja u aktivnom odmoru. Zipline je rekreativna aktivnost koja uključuje vožnju čeličnom sajlom uz pokretne koloture i sustav kočenja na zaštitnom sjedalu ili remenu između dvaju točaka i općenito na dolini koja prikazuje spektakularne krajolike.

Visina kojoj se pridoda i brzina mnogima predstavlja nelagodu. No, svi koji su iskusili vožnju ziplineom reći će vam da je to iskustvo za pamćenje. U okolici Splita u ponudi je više zipline avantura. Na vama je samo da odaberete željenu dužinu trase, visinu i pogled (na Split, obližnje otoke, kanjon Cetine…) i pripremite se za nezaboravnu avanturu.

SPLIT ZA LJUBITELJE ADRENALINA 2

VOŽNJE QUADOM I BUGGYJEM

Moramo priznati da vjetar u kosi s primjesom vožnje kroz vodu, blato i različite vrste terena zvuče poprilično zabavno. Bilo da prvi put vozite quad/ buggy ili ste već eksperti, ove aktivnosti zasigurno će potaknuti onu „divlju stranu” u vama. Istraživanje okolice, piknik u netaknutoj prirodi i završetak avanture s pogledima vrijednih objavom na svim društvenim mrežama, zvuči kao veoma zabavan dan!

Niste sigurni koju vožnju izabrati i koje su razlike između quada i buggyja? Svojom veličinom (nisu toliko široki) quadom se možete voziti po većini staza, uključujući i „divlje puteve”. Vozilo je brže i okretnije, a to znači da se lakše penje uz brda i manevrira kroz prepreke. S druge strane buggy vozila su više nalik automobilu, imaju volan i pedale slične automobilu. Svi oni koji još nisu sigurni u odvažnost svog adrenalinskog duha, buggy ima sigurnosni okvir te sigurnosne pojaseve, a u njemu se može voziti najmanje 2 pa i do 6 osoba, ovisno o modelu.

SPLIT ZA LJUBITELJE ADRENALINA 3

PLANINARENJE, SLOBODNO PENJANJE I TREKKING

Bilo da ste rekreativci ili profesionalci, individualci, ljubitelji grupnih sportskih aktivnosti ili pak vođenih, Split i šire područje nude zaista pregršt mogućnosti. Marjan, Mosor, Kozjak pa sve do Omiša, na vama je da odaberete težinu staze i ponesete adekvatnu odjeću, obuću, sendvič i boce vode. S obzirom da je teren pretežno kamenit, a tijekom ljeta i na visinama bude relativno vruće, ukoliko ste početnik u bilo kojoj od navedenih aktivnosti, svakako savjetujemo da odaberete vođene aktivnosti, kako ne biste HGSS-u zadali dodatan posao. Svi oni koji preferiraju šetnje nad planinarenjem, Marjan je odličan odabir sa svojim brojnim šumskim stazama od kojih će vas poneke dovesti i do plaža! Također, dok šećete Park – šumom Marjan, obratite pažnju na mnogobrojne zanimljive vrste flore i faune – od ružmarina i rogača, preko agave i divljih ruža pa sve do kuna i patuljastvih rovki. Šetnja kroz prirodu uz prizore suhozida, kao i 7 crkvi omogućit će vam idealan spoj uživanja u baštini kroz pješačenje.

Nasuprot Marjanu, vrh Kozjaka je 779 metara nadmorske visine, a nakon planinarenja, moći ćete odmoriti i okrijepiti se u nekom od tri planinarskih doma.

Za iskusnije planinare, tu je Mosor s usponima na vrhove poput Velikog Kabla (1339 metara) ili Vickovog stupa (1325 metara). Iako se ne čine kao pretjerano visoki vrhovi, Mosor je planina koju treba poštivati. S obzirom na popularnost Mosora, sve su staze markirane pa sve što trebate je slijediti rute. Nemojte propustiti planinarski dom koji slovi kao jedan od najposjećenijih u Hrvatskoj, što zbog odlične hrane, toliko i zbog vesele atmosfere!

SPLIT ZA LJUBITELJE ADRENALINA 4

NE PROPUSTITE

Od ostalih adrenalinsko – avanturističkih sadržaja, tijekom svog boravka u Splitu nemojte propustiti paintball, karting, rafting ili canyoning na rijeci Cetini, a u toplijim mjesecima svakako i vožnju kajakom, wakeboarding, surfanje na dasci ili vožnju hydrospeedom na Cetini. Ako Vas zanimaju koje 3 stvari ne smijete propustiti za aktivan odmor u Istri svakako istražite na našem portalu Privatni Smještaj.

SPLIT ZA LJUBITELJE ADRENALINA 5

… A GDJE ODSJESTI?

Među najtraženijim smještajima u Splitu svakako su sobe, studija i jednosobni te dvosobni apartmani. No, u Splitu je bogata ponuda smještajnih jedinica, tako da i oni željni vlastitog mira, u ponudi Privatnog Smještaja mogu pronaći i kuće za odmor s bazenom, pogledom na more ili pak okružene zelenilom. Sve što trebati je označiti željene specifikacije smještaja, broj gostiju i period. Izlistane jedinice možete filtrirati prema popularnosti, cijeni ili pak zumiranjem na karti kako biste pronašli idealnu lokaciju. Potom, pošaljite upit  i stupite u direktan kontakt s oglašivačem privatnog smještaja!

Zaljubljenik ste u aktivni odmor, saznajte više o aktivnom odmoru u Hrvatskoj na našem portalu Privatni Smještaj.

Tražite li smještaj, svakako pogledajte ponudu na www.privatnismjestaj.hr, a iznajmljujete li smještajne jedinice, oglasite ih jednostavno i brzo za period oglašavanja od godine dana!

Pogledajte najzanimljivije informacije o aktivnom odmoru u Lici i Gorskom Kotaru.