3 stvari koje ne smijete propustiti u Istri 1

3 stvari koje ne smijete propustiti u Istri

Istra je jedna od omiljenih vikend destinacija, što zbog blizine, kao i zbog sadržaja koji će vikend učiniti ispunjenim. Koje su 3 stvari koje ne smijete propustiti u Istri, saznajte u nastavku.

STOLJETNI SPOMENICI I VIZURE GRADOVA

Svi znamo da je Istra bogata dobro očuvanim monumentima još iz doba Rimskog Carstva, pa gdje god da se okrenete imat ćete pogled na spomenike. S obzirom da su istarski gradovi na maloj udaljenosti, u 40ak minuta stići ćete iz zapadnog dijela (Umag, Novigrad, Poreč, Vrsar, Rovinj) do centralne Istre (Motovun, Roč, Hum, Grožnjan, Pazin, Gračišće), istočne Istre (Labin, Rabac) ili pak nezaobilazne Pule na jugu.

Arena u Puli

Odmor za zapadnoj obali Istre

Savjetujemo vam da svoj izlet započnete razgledavanjem Umaga i ostataka trokatne kule, cisterne, palače obitelji De Franceschi, kuće Manzutto,  ranokršćanskog sarkofaga, crkve Svetog Roka kao i one u Svetom Pelegrinu i zaokružite nezaobilaznim svjetionikom u Savudriji iz kojeg ćete imati pogled na otvoreno more. Volite li tenis, obavezno Umag posjetite u srpnju kada se održava poznati umaški ATP. Ljubitelji festivala ljetnu sezonu bi trebali otvoriti Sea Star festivalom koji se održava svake godine krajem svibnja.

Na putu od Umaga do Poreča, obavezno stanite u Novigradu. Šarmantnom, malom ribarskom gradiću čije su gradske zidine do danas očuvale spomeničku baštinu. Ljubitelji ronjenja s bocom ne bi trebali propustiti priliku vidjeti potonuli minolovac Britanske kraljevske mornarice.

U Poreču svakako razgledajte Eufrazijevu baziliku, Kuću dva sveca, Romaničku kuću te prošetajte se glavnom ulicom Decumanus i novom porečkom rivom. Popnite se na zvonik Eufrazijeve bazilike jer je pruža divan pogled na otok Sv. Nikole, krovove kuća starogradske jezgre pa sve do maslinika.

Pogled na Poreč

Vrsar ne samo da je dražestan mediteranski gradić na brdašcu, već se iz Vrsara pruža jedan od najljepših pogleda na horizont u suton uz mnoštvo otočića i hridi. Odlazite li na romantični vikend odmor u Istru, svakako nemojte propustiti zalatak sunca u Vrsaru.

Vjerujemo da o Rovinju ne trebamo previše pisati i da ste svi do sada barem jednom posjetili ovaj biser Jadrana. Što posjetiti i kako se zabaviti u Rovinju, pročitajte klikom na naš članak u nastavku – Rovinj. Na svom putu prema jugu, obavezno stanite u srednjovjekovnom gradu okruženom vinogradima i maslinicima – Balama.

3 stvari koje ne smijete propustiti u Istri 2

Od Pule prema Učki

Na samom jugu istarskog poluotoka smjestio se grad s tritisućljetnom povijesti koja izvire iz svakog kutka staroga grada Pule. No, osim svima poznate Pule, u njenoj okolici obavezno biste trebali posjetiti sladak ribarski gradić – Fažanu, nezaobilazni Nacionalni parka Brijuni, te Vodnjan čija crkva Sv. Blaža nakon Rima posjeduje najveći broj relikvija. Bez obzira u koje doba ćete se uputiti u Istru, obavezno se prošećite ili zaplivajte relativno neotkrivenim plažama Marčane. Ukoliko se u Istri nađete krajem kolovoza, ne propustite Trku na prstenac u Barbanu. Nekada malo ribarsko selo, Rabac je postao pravo turističko središte istočne obale sa jednim od najljepših šljunčanih plaža u Istri. Na brežuljku povrh Rapca smjestio se srednjovjekovni grad Labin kojeg bi posebno trebali posjetiti zaljubljenici u umjetnost jer se u njemu nalaze ateljei i suvenirnice. Od ostalih malih mjesta, obavezno se zaustavite u Raklju, Trgetu te uživajte u plažama mjesta Ravni.

Nacionalni park Brijuni

Ljepote središnje Istre

Osim poznatih destinacija uzduž istarske obale, neka se na vašoj ruti nađe pitoreskni Draguć, Svetvinčenat koji izvrstan primjer srednjovjekovne istarske arhitekture, Nezakcij – ostaci najstarijeg grada Istre, Aleja glagoljaša smještena između Huma i Roča, zanimljive crkve u mjestima Beram (neobična freska Ples mrtvaca), te nezaobilazni Oprtalj i Motovun iz kojeg se pruža nezaboravan pogled na rijeku Mirnu i motovunsku šumu.

Pogled na Motovun i motovunsku šumu

Osim razgledavanja kulturne baštine, vikend u Isti obavezno provedite i u vodenim aktivnostima ili istraživanjem Istre kroz bogate biciklističke staze, a svoj odmor zaokružite uživanjem u zalasku sunca s pogledom na vizuru omiljenog istarskog grada i uz slasne obroke.

Više detalja o Istri možete pronaći na službenim stranicama.

AKTIVNI ODMOR

Svi ljubitelji sagledavanja ljepota kroz sportske aktivnosti ili jednostavno ljubitelji rekreacije moći će kvalitetno ispuniti vrijeme tijekom boravka u Istri. Naime, u Istri postoji oko 500km biciklističkih staza. Također, postoje i trekking staze kao i mnogobrojne pješačke staze. Jedna od najpoznatijih je nekadašnjom željezničkom trasom – Parenzanom. Jednim od najljepših pogleda nakon planinarenja nagradit će vas staze po Učki i Ćićariji. Popularna planinarska staza posljednjih godina je Staza 7 slapova tijekom koje ćete prijeći s most iz doba Napoleona. Ljubitelji adrenalina neće morati čekati ljeto, već će i tijekom jeseni moći dobiti svoju dozu adrenalina u slobodnom penjanju ili pak vožnji off-roada. Za sve ljubitelje adrenalina smo pripremili članak o aktivnom odmoru u Splitu na našem portalu Privatni Smještaj.

Biciklističke staze u Istri

RAJ ZA NEPCA

Od ribe i morskih plodova, preko “jela na žlicu” pa sve do delicija s tartifima, Istra nudi bogatu gastronomsku ponudu za svačiji ukus. Ako ste jedni od onih koji kada otiđu na odmor žele jesti što i lokalci, svakako vam savjetujemo da probate: maneštru s bobići (grah varivo s kukuruzom), žvgacet s fužima, jela od boškarina, ili već provjereno dobru ponudu sireva, pršuta, maslinovog ulja i vina. Za kraj, ne zaboravite se zasladiti cukerančićima, fritulama, kroštulama ili pak istarskom supom.

Privatni smještaj u Istri

Ako ste zainteresirani za nešto južnije, pročitajte članak o ljetovanju u Zadru na našem portalu Privatni Smještaj.