Sigurnost smještaja i gostiju

SIGURNOST GOSTIJU I SMJEŠTAJA

Samo posjedovanje dodatnih smještajnih jedinica nije dovoljno za značajniju zaradu. Jedini način kojim ćete osigurati siguran dodatan izvor prihoda je ako su gosti zadovoljni.

Osim uređenja interijera i eksterijera, stavke poput sigurnosti daju dodatnu vrijednost smještajnim objektima koje ste odlučili iznajmljivati i pridonose zadovoljstvu gostiju što naposljetku predstavlja veću mogućnost povratka tih gostiju u vaše smještajne jedinice i daljnje preporuke, a svi znamo snagu marketinga „od usta do usta”.

Osim što bi iznajmljivači/ domaćini trebali dopustiti gostima da uživaju u svom odmoru ne miješajući se previše i bez pretjeranog (nepotrebnog) obilaska jedinica, iznajmljivači se trebaju prvenstveno pobrinuti da je smještaj koji iznajmljuju čist, ugodan oku, izdržljiv i siguran.

Bez obzira nalaze li se vaše jedinice privatnog smještaja u centru grada, na osami, u sigurnom mjestu ili usred turističke vreve gdje je teško pratiti što se sve događa u okolini, ako se vaši privatni smještaji mogu pohvaliti visokim razinama sigurnosti, gosti će se osjećati ugodno. Pritom bi iznajmljivači na ulaganje u sigurnost smještaja trebali gledati kao dugoročno isplativu investiciju koja ne samo da će pridonijeti većem broju gostiju u smještajima, već i osigurati nekretnine.

Kada pričamo o sigurnosti, ne mislimo samo na sigurnost gostiju, već i vas kao iznajmljivače te vaših nekretnina. Stoga vam u nastavku donosimo nekolicinu sigurnosnih mjera koje će gostima osigurati ugodniji boravak, a vama jednostavnije i bezbrižnije bavljenje kratkoročnim iznajmljivanjem.

KUĆNI RED

Ono što se nekima čini kao osnova pristojnog ponašanja, isto nije utkano u svačiju kulturu ophođenja. Stoga obavezno postavite kućni red na vidljivo mjesto unutar smještajnih jedinica. Nekim gostima kućni red neće biti drag, no time ćete zaštititi svoje smještaje i susresti se s manje problema ukoliko posjedujete više smještajnih jedinica u sklopu jedne nekretnine. U kućnom redu obavezno istaknite:

 • kada je vrijeme check-in/out-a,
 • vrijeme tijekom kojeg je zabranjeno stvaranje buke,
 • da su gosti sami odgovorni za svoje stvari,
 • da je zabranjeno uništavanje inventara,
 • koji je max. dopušten broj gostiju,
 • je li dopušteno pušenje unutar smještajne jedinice,
 • jesu li dopušteni kućni ljubimci,
 • da gosti snose troškove u iznosu protuvrijednosti uništenog, oštećenog ili nestalog inventara itd.
Kućni red dio je sigurnosti i postavite ga na jasno vidljivo mjesto

VAŽNI BROJEVI

Nije naodmet natipkati i isprintati sve važne brojeve poput:

 • 112 – jedinstvenog broja za hitne slučajeve
 • 194 – hitna medicinska služba
 • 193 – vatrogasci
 • 192 – policija
 • broj lokalne ljekarne
 • Vaš telefonski broj
Napravite listu svih važnih brojeva

DETEKTOR DIMA I UGLJIČNOG MONOKSIDA

Kuhanje, pušenje u objektu ili pak kamin, trenutak nepažnje može dovesti do neželjenih posljedica, stoga se raspitajte o postavljanju detektora dima. Također, s obzirom da ugljikov monoksid nema boje ni mirisa, izuzetno ga je teško identificirati bez detektora, a njegovo curenje može dovesti do smrti.

PROTUPOŽARNI APARAT

Na sreću, u malom broju slučajeva će zaista biti i potreba za protupožarnim aparatom, no nije naodmet kupiti i postaviti protupožarni aparat u kuhinji, blizini kamina ili prostora za roštilj. Nemojte zaboraviti priložiti upute za korištenje protupožarnog aparata.

Sigurnosne mjere smještaja uključuju i protupožarni aparat

KUTIJA PRVE POMOĆI

Mnogi gosti sa sobom nose osnove prve pomoći poput flastera, gaza itd., no svi znamo da su nezgode tijekom ljetovanja učestale. Neka kutija prve pomoći bude na vidljivom mjestu, a nakon svake izmjene gostiju provjerite je li njen sadržaj potpun.

Kutija prve pomoći neka se nalazi na lako dostupnom mjestu u smještaju

UPUTSTVA

Nemojte podrazumijevati da će gosti znati rukovati svim kućanskim aparatima, a i kako bi isti bili dugovječniji, postavite sva uputstva za korištenje u jednu ladicu/ na policu/ vidljivo mjesto te obavijestite goste gdje se ista nalaze te ukoliko im nije jasno kako određeni kućanski aparat radi, da se mogu obratiti vama.

PROTUPROVALNA VRATA i SIGURNOSNA KAMERA

Ukoliko se netko namjerio na razbojstvo, malo toga će tu osobu spriječiti u svom naumu. No, protuprovalna vrata će toj osobi otežati provalu, a sigurnosna kamera na ulazu (svim stranama nekretnine ukoliko je riječ o kući za odmor) možda i nagnaju provalnike od nauma. Također, sigurnosne kamere mogu biti veoma korisne kako ukoliko gosti krše kućni red te u privatni smještaj dovode osobe čiji boravak u istima nije prijavljen.

Sigurnosna kamera treba biti postavljena ispred ulaza u smještaj ne u samom smještaju

OSVJETLJENJE

Posebno je važno postaviti adekvatno osvjetljenje ukoliko je riječ o iznajmljivanju kuća za odmor. Danas su veoma pristupačne solarne svjetiljke ili svjetiljke na senzor pokreta. Iste će smanjiti vjerojatnost ozljede gostiju na prilazu u nekretninu te im dati dodatan osjećaj sigurnosti.

KUPAONICE

S obzirom da je riječ o vlažnim i skliskim prostorima, pobrinite se da se u podnožju tuša/ kade, kao i riskantnim dijelovima podova nalaze protuklizne prostirke. Također, nije naodmet iste postaviti na sve one dijelove smještaja za koje znate da imaju tendenciju skliskosti.

Kupaonice bi trebale biti osigurane protukliznim tepisima

Na bilo kakvo ulaganje u smještajne jedinice privatnog smještaja ne treba gledati isključivo kao na troškove, već kao na dodatnu vrijednost smještaja, stavke koje će se isplatiti i koje će vaše smještaje diferencirati od konkurencije. Sigurnost je svakako stavka koja treba uvijek biti na prvom mjestu i bez koje se ne treba ni upuštati u kratkoročni najam. Ukoliko na goste gledate iz perspektive sebe, obitelji ili dragih osoba u vidu gostiju smještaja, sigurni smo da ćete svake sezone uložiti u poneku dodatnu sigurnosnu mjeru Vašeg privatnog smještaja.