Zašto trebate posjetiti Šibenik?

Postoje gradovi i mjesta koja će vas očarati svojom ljepotom i poviješću, bogatstvom sadržaja i dobrodošlicom domaćina. Jedan od takvih gradova je i Šibenik, a zašto biste ga trebali posjetiti, saznajte u nastavku ovog blog teksta.

Zašto trebate posjetiti Šibenik? 1

Šibenik kao idealna ljetna destinacija

Bilo da ste u potrazi za ljetnom oazom i skloništem od užurbanosti i stresa današnjeg načina života ili ste u potrazi za urbanom ljetnom destinacijom prepunom događanja, u Šibeniku ćete pronaći oboje. Ogromna gastronomska ponuda, bogat noćni život ali i raznolike sportske aktivnosti za ljubitelje adrenalina i aktivnog odmora neke su od odlika koje će u Šibenik privući zaljubljenike u aktivni odmor, dok su prekrasne šetnice, uređene i čiste plaže te prirodne ljepote Šibenika i okolice biti zanimljive onima koji svoj odmor zamišljaju kao spoj tišine i harmonije svojstvene okruženosti prirodom.

Kulturno-povijesne znamenitosti Šibenika

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku

Naravno, zaljubljenici u povijest i kulturnu baštinu imat će i te kako što vidjeti i posjetiti u Šibeniku, a kako i ne bi kad se Šibenik smatra jednim od najstarijih hrvatskih gradova. Šibenik se spominjao još u 11. stoljeću u darovnici kralja Petra Krešimira IV te od tuda dolazi i nadimak Krešimirov grad.

Čak dvije šibenske znamenitosti uvrštene su na popis UNESCO-ve kulturne baštine.

Jedna je katedrala sv. Jakova, koju su tijekom 15. i 16. stoljeća gradili Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac, a druga je tvrđava sv. Nikole iz 16. stoljeća koja se smatra jedinstvenom građevinom venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva.

Uz već spomenutu Katedralu, u Šibeniku možete razgledati na desetke sakralnih objekata koji će vas očarati svojom neprolaznošću u vremenu, postojanošću i izuzetnom unutrašnjošću, a mnoge crkve danas su galerije ili muzeji.

Jedna od njih je i Crkva sv. Grgura koja spada u najstarije sakralne objekte u Šibeniku te se odlikuje mješovitim romaničko-gotičkim stilom 14. stoljeća. Unutar ove crkve možete razgledati umjetničku izložbu te ostati osupnuti i zadivljeni raskošnom unutrašnjošću.

U crkvi sv. Barbare, koja je građena kroz 15. stoljeće, možete pak razgledati bogat fundus Muzeja crkvene umjetnosti koji čuva vrijedna umjetnička djela nastala još u 14. st. i kroz razne stilove, od romanike pa do baroka.

Zaljubljenici u fortifikacije i utvrde, osim tvrđave sv. Nikole, u Šibeniku mogu obići i tvrđavu sv. Mihovila (poznatu i kao tvrđavu svete Ane)iz 16. stoljeća, tvrđavu sv. Ivana iz 17. stoljeća te tvrđavu Šubićevac (ili tvrđavu Baron Degenfeld), također iz 17. stoljeća.

Uz mnogobrojne utvrde i tvrđave u Šibeniku možete obići i gradske bedeme koji su se gradili kroz povijest, a mnoge povijesne izloške možete razgledati u Muzeju grada Šibenika koji je smješten u bivšoj Kneževoj palači, u neposrednoj blizini katedrale sv. Jakova.

Prirodne ljepote Šibenika i okolice

Vizura Šibenika

Kada poželite sažeti dojmove koje ste prikupili tijekom obilaska šibenskih kulturno-povijesnih znamenitosti, odmor potražite u prirodi, na šibenskim plažama i uređenim šetnicama.

Obavezno prošetajte Perivojem Roberta Visianija koji slovi za jedan od najljepših dalmatinskih parkova te se odlikuje raznolikošću mediteranske flore i obilježjima europskih botaničkih vrtova.

Čak dva nacionalna parka nalaze se u neposrednoj blizini Šibenika, NP Krka i NP Kornati što ljubiteljima prirodnih ljepota pruža dodatan razlog zašto posjetiti i odsjesti u Šibeniku.

A gdje potražiti smještaj u Šibeniku?

Gdje odsjesti u Šibeniku?

Smještaj najlakše možete pronaći na stranicama Privatnog smještaja, pod kategorijom Apartmani u Šibeniku.

Na raspolaganju su vam apartmani u užem centru Šibenika, apartmani s pogledom na more, kuće za odmor s ogromnim terasama, itd.

S vlasnicima smještaja možete stupiti u kontakt preko naznačenog broja telefona koji se nalazi u sklopu oglasa ili preko kontakt forme u kojoj možete odmah potražiti i informaciju je li traženi smještaj dostupan u željenim datumima.

Iskoristite priliku, rezervirajte smještaj i krenite u upoznavanje Šibenika, bisera hrvatske obale.