Shopping u Zadru

SHOPPING U ZADRU

Bilo da po završetku odmora želite želite doma ponijeti suvenire, upotpuniti vinsku kolekciju, ponijeti doma one slasne smokve koje ste kupili na tržnici, kupiti baš onaj unikatni nakit koji ste gledali svaki dan tijekom razgledavanja grada ili jednostavno dodati postojećoj garderobi još pokoju krpicu, Zadar nudi mogućnosti za potrošiti onaj (ne)planirani dio budžeta.

Kao i u svakoj ostaloj destinaciji i u Zadru se ponuda razlikuje ovisno o lokaciji. Pored spomenika, ponuda proizvoda koje možete kupiti najčešće se odnosi na suvenire pri čemu je njihova cijena kudikamo veća, no što je ona istih ili veoma sličnih proizvoda samo dvije ulice dalje. Želite li kupiti pokoji odjevni komad, cipele ili modni dodatak, na zadarskom poluotoku možete pronaći trgovine, premda isto možete učiniti i u shopping centrima ukoliko vam je draža opcija kada se svi dućani nalaze na istom mjestu.

Ako ste u mogućnosti, uvijek tijekom odmora pokušajte kupovati proizvode hrvatskih proizvođača. Bilo da su to namirnice lokalnih uzgajivača koje ćete kupiti na tržnici, med, vino, marmelade, maslinova ulja koja ćete kupiti u specijaliziranim trgovinama, djela lokalnih umjetnika ili pak odjevni komad dizajnera koji djeluje ili potječe iz destinacije u kojoj provodite odmor. Time podržavate rad lokalnih proizvođača, a ne kojekakvih suvenira proizvedenih u Kini i robe koju u svakom trenutku možete kupiti i putem webshopa iz udobnosti vlastitog kauča te na taj način ne trošiti dragocjeno vrijeme odmora na generičke kupovine.

Suvenirnice u Zadru

No, da vidimo kakve se mogućnosti nude za shopping u Zadru…

PREHRAMBENI PROIZVODI

Na poluotoku se nalaze mnogobrojne suvenirnice koje osim magnetića, razglednica, eteričnih ulja itd. sadrže i autohtone prehrambene proizvode koji mogu biti odličan odabir za suvenir ili vlastito guštanje po povratku s odmora. U takvim se trgovinama najčešće mogu naći proizvodi poput vina, rakija od smokvi, Maraschina, maslinovog ulja, marmelada, smokvenjaka, mješavine začina itd. Postoje i specijalizirane suvenirnice koje sadrže isključivo prehrambene proizvode pa je tamo izbor kudikamo bogatiji – od pršuta lokalnog proizvođača, Paškog sira, kuhinjsku sol koja je aromatizirana različitim lokalnim začinima, ocat na bazi smokve, med itd.

Suvenirnice u Zadru

Ukoliko do sada niste imali naviku obilaziti tržnice gradova u kojima provodite svoje godišnje odmore, svakako odsada to uvrstite u svoje itinerare. Na tržnicama osim što ćete moći kupiti svježe namirnice, uvijek postoji kakav štand s proizvodima lokalnih OPG-ovaca gdje cijene najčešće budu znatno povoljnije no u specijaliziranim dućanima, a i u sklopu mnogih tržnica diljem Hrvatske moći ćete i pojesti kakav tradicionalni obrok tog kraja i to po povoljnim cijenama također. U Zadru postoji pet tržnica te bogata ribarnica.

Također, veoma često prehrambene proizvode lokalnih proizvođača (posebice ukoliko je riječ o velikim i dobro znanim) možete kupiti i u velikim trgovačkim lancima gdje će cijene biti najpovoljnije.

SUVENIRI

Bilo da tražite magnete u obliku kakvog simbola Zadra poput primjerice crkve Sv. Donata, razglednice, majce na kojima su aplicirani simboli Zadra, ili ste u potrazi za aromatičnim uljima, ručno rađenim sapunima i ostalim kozmetičkim proizvodima, akvarelom ili skulpturom lokalnog umjetnika najbolja ponuda navedenih proizvoda nalazi se na zadarskom poluotoku.

U Zadru kupite kakvo djelo omiljenih zadarskih umjetnika

Osim suvenirnica, „gift shopova”, još pokoje zanatske radnje koja se može naći u starogradskoj jezgri, odličnu ponudu različitih replika arheoloških artefakata pronađenih na području Zadra ili umjetničkih suvenira možete pronaći i u muzejskim suvenirnicama koje se nalaze u sklopu muzeja kao što je to u Arheološkom muzeju Zadar, Muzeju Iluzija, Muzeju antičkog stakla Zadar itd.

Također, buvaljci u Zadru znaju imati zanimljivu ponudu različitih antikviteta, second hand odjeće i obuće te kojekakve predmete koje možete nekome pokloniti kao suvenir.

U Zadru ne propustite razgledati ponudu na sajmovima antikviteta i buvljacima

ODJEĆA I OBUĆA

Na samom poluotoku nalazi se mnoštvo trgovina u kojima možete kupiti odjeću, obuću i dodatke dizajnera visoke mode te onih manje ili više poznatih. Ti su dućani najčešće veoma maleni, no u njima se uvijek krije kojekakvi povoljni dragulj. Također, ukoliko se u Zadru nađete tijekom sezona popusta (ljetni, zimski itd.) takvi dućani doista znaju imati odlične popuste! Želite li obaviti veći shopping, možda ne bi bilo loše da razmislite o odlasku u neki od tri zadarskih shopping centra gdje ćete manje vremena utrošiti na shoppingiranje te će vam više vremena ostati za uživanje u ljepotama Zadra.

U Kalelargi se može pronaći veliki broj trgovina i suvenirnica

U pravilu je zadarski poluotok idealno područje ukoliko želite obaviti shopping bilo da je riječ o suvenirima ili odjeći, obući, nakitu ili pak kakvom specijaliziranom proizvodu poput dijelova potrebnih nautičarima. U najpoznatijoj zadarskoj ulici Kalelargi moći ćete kupiti što god poželite – od ultimativnih odjevnih kombinacija poznatih brendova, kozmetiku, autohtone prehrambene proizvode, skupocjeni nakit pa sve do generičkih suvenira proizvedenih u Kini. Male uličice zadarskog poluotoka nude pak prave male autentične zadarske dućančiće i radnje u kojima je vrlo vjerojatno da ćete „ostaviti” i koju više no što ste planirali. Ne zaboravite da vam shopping bude popratna aktivnost, a da vam istraživanje svakog kutka Zadra i upijanje ljepota ovog grada bude primarna jer će vas to oplemeniti, a shopping ionako možete obaviti i u vlastitom gradu ili pak online.