PUSTOLOVNI TURIZAM ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

PUSTOLOVNI TURIZAM ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Koliko puta tijekom godine pomislite kako bi vam dobro došao vikend odmor i odmak od svakodnevice i dašak avanturizma? Zagreb i Zagrebačka županija idealne su destinacije za uživanje u pustolovnim aktivnostima.

Krajolik, dobra prometna povezanost, značaj područja Zagreba za Hrvatsku, sve veća potražnja za nesvakidašnjim adrenalinskim aktivnostima, ponuda koja ne ovisi o sezonalnosti samo su neke od prednosti Zagreba i okolice za pustolovni turizam.

Pustolovni turizam Zagreba i Zagrebačke županije

Sport je sastavni dio avanturističkih aktivnosti, no ponuda se sastoji od puno više aktivnosti nego isključivo sportskih. Riječ je o aktivnostima koje nude dašak adrenalina i nezaboravno iskustvo. Ovisno o vašim fizičkim spremama, ali i željenih razina iskustva pustolovnog turizma, Zagreb i okolica nude možda i najraznovrsniju ponudu aktivnosti u cijeloj Hrvatskoj. Na području Zagreba i Zagrebačke županije postoje mnogobrojne aktivnosti kako soft tako i hard avanturističkog turizma koji su sebi sadrži višu razinu rizika nego soft. Ono što je potrebno dodatno implementirati je kulturni sadržaj kako bi iskustvo pustolovnog turizma bilo cjelovitije.

Neke od soft i hard pustolovnih aktivnosti koje možete doživjeti na području Zagreba i Zagrebačke županije su:

 • pješačenje, planinarenje, treking
 • kampiranje
 • vožnju kajakom i kanuom
 • istraživačke ekspedicije
 • SUP
 • lov i ribolov
 • penjanje
 • jahanje
 • biciklizam
 • promatranje ptica
 • aktivnosti adrenalinskih i adventure centara
 • vožnja quadovima i buggyjima, SUV safari i brojne druge aktivnosti
Vožnja qadovima i buggyjima moguća je diljem Zagreba i okolice

Neke od najpopularnijih pustolovnih aktivnosti područja Zagrebačke županije i Zagreba su

BICIKLIZAM

Iako pripada zasebnom vidu turizma – cikloturizmu, ovisno o zahtjevnosti staza te brzini vožnje, biciklizam pripada i pustolovnom turizmu. Biciklizam na ovom području je posebice zanimljiv jer se tijekom vožnje može uživati i u razgledavanju 32 zaštićena prirodna područja, 2 parka prirode, 7 rijeka, jezerima, ravnicama i brežuljcima itd. Infrastruktura je poprilično dobra, postoje čak i punionice za električne bicikle te 4 biciklistička odredišta. U biciklističke avanture možete se upustiti samostalno ili u organiziranim grupama te tijekom cijele godine možete sudjelovati u biciklističkim manifestacijama. Također, ono što je veliki plus je da ne trebate posjedovati ili prevoziti vlastiti bicikl, već je željenu vrstu bicikla moguće unajmiti u nekom od brojnih „rent a bike-ova”. Također, za područje Zagrebačke županije osmišljen je i digitalni lokator, tj. Interaktivni prikaz biciklističkih staza diljem ovog područja.

Biciklizam je razvijen i popularan u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji

Neke od biciklističkih ruta Zagreba i Zagrebačke županije su:

 • Marija Gorica – Brdovec – Pušča – Marija Gorica – Brdovec – Pušća
 • Krašić – Ozalj
 • Klinča Sela – Goli Vrh – Repišće – Gornji Desinec – Vlaškovec – Novo Selo Okićko – Sveti Martin pod Okićem – Klinča Sela i mnogobrojne druge staze različitih zahtjevnosti.

ADRENALINSKI I AVANTURISTIČKI CENTRI

Na području Zagreba najveća je koncentracija adrenalinskih centara od kojih poneki nude aktivnosti koje će zadovoljiti i najveće pustolove. U nastavku vam donosimo samo dio ponude, a na vama je da proučite cjenike i rezervirate svoje termine na vrijeme:

VERTIKALNI ZRAČNI TUNELI osigurat će vam iskustva jednaka onima kao kod slobodnog pada, no bez leta i visina.

PAINTBALL i AIRSOFT TERENI I POLIGONI gdje ćete bez obzira na zaštitnu opremu osjetiti veliku navalu adrenalina sakrivajući se od protivnika. Određeni paintball poligoni su tematski, a određeni nude i poligone te municiju prilagođenu djeci.

Paintball tereni na području Zagreba i Zagrebačke županije

SPORTSKO PENJANJE po umjetnim stijenama koje se razlikuju po visini te kompleksnosti.

ESCAPE ROOM su najčešće zatvoreni prostori koji predstavljaju svojevrsnu avanturu rješavanja zagonetki u timu, na određenu tematiku i u određenom vremenskom periodu.

Escape rooms Zagreb

LASER TAG poligoni veoma su slični oni paintball terenima, no najčešće je riječ o zatvorenim prostorima, a umjesto municije s bojom u metu se „gađa” zrakama infracrvenog lasera.

Od ostalih adrenalinskih aktivnosti tu su i: go-kart staze, trampolinski parkovi, „ljudski nogomet”, soba za razbijanje, VR sobe i parkovi i mnogobrojne druge indoor i outdoor aktivnosti koje isprepliću osjećaje zabave i rizika i tako predstavljaju idealne adrenalinske aktivnosti.

Go kart arena

PJEŠAČENJE, PLANINARENJE, TRAIL

Najčešće su i najpopularnije aktivnosti aktivnog odmora, a na području Zagreba i okolice najpopularnije planine i brežuljci su oni Medvednicde, Samoborskog i Žuberačkog gorja. Ovisno o težini staze, tj. Uspona, prepreka, postoje li vodene prepreke, tako raste i stupanj pustolovnosti ove aktivnosti pa ista nije samo uživanje u svježem zraku i okrjepa u prvom planinarskom domu. Neke od staza su: Stublov zdenac (kreće se od Trga Ante Starčevića u Svetoj Nedjelji šumom do Stublovog zdenca), Planinarska staza 31 na istočnom dijelu Medvednice (od Planine donje do Planinarskog doma „Lipa-Rog”, osvajanje Japetića i mnogobrojne druge staze.

Ne propustite osvojiti omiljenu planinarsku stazi na Medvednici, Žumberačkom ili Samobirskom gorju.

Bilo da ste ljubitelji planina, rijeka ili možda špilja visina ili dubina, individualnih ili grupnih aktivnosti adrenalina srednjeg ili jakog intenziteta, područje Zagreba i Zagrebačke županije osigurat će vam pustolovni odmor koji ćete dugo pamtiti.