Pustolovni turizam Slavonije

PUSTOLOVNI TURIZAM SLAVONIJE, BARANJE I SRIJEMA

Plodne zlatne ravnice, snažni tokovi rijeka Save, Drave, Dunava I Ilove, autohtona sela i ugodni gradovi, sačuvane prirodne ljepote, slasna eno-gastronomska ponuda i veseli domaćini bili bi sažetak opisa ovog kraja Hrvatske. No, prirodne ljepote osigurale su istočnom dijelu Hrvatske da s vremenom postane i odredište ljubitelja aktivnog i pustolovnog odmora.

PUSTOLOVNI TURIZAM SRIJEMA

Kao najistočniji dio Hrvatske, Srijem predstavlja spoj Zapada i Istoka. Nalazi se na najplodnijim hrvatskim oranicama, a područje je obgrljeno s najvećom šumom hrasta lužnjaka u ovom dijelu Europe. Slikovitost ovoga kraja dodatno naglašava čak osam rijeka: Berava, Studva, Spačva, Vuka, Bosut, Biđ, Dunav i Sava. Ravnice i brežuljci ovoga kraja najpoznatiji su po vinogradima, ali nude i adrenalinske aktivnosti te veliki potencijal za razvoj istih.

Aktivni odmor uz dravu
 • BICIKLIZAM – svi ljubitelji, kako rekreativci tako i biciklistički entuzijasti, uživat će u razgledavanju Srijemskih rijeka, sela i gradova, šuma te plodnih polja putem bicikla. Posebnost mnogih biciklističkih staza Srijema je što prolaze vinogradima čime se spaja eno i pustolovni turizam. Također, iskusniji se mogu odvažiti na vožnju koja povezuje južno i sjeveroistočno područje Vukovarsko – srijemske županije te se nadovezuje na EuroVelo 6 koja se još naziva i Dunavskom rutom. Neke od biciklističkih staza su asfaltirane dok su druge makadamske, a izdvojili bi sljedeće staze: Otočki virovi, Ruta Sava, Put Vinograda, Ruta Srijem te Ruta Dunav,
Biciklizam u Srijemu
 • JAHANJE – Ovaj kraj obiluje konjičkim klubovima te je kao takav idealan za sve zaljubljenike u konje i jahanje,
 • REKREATIVNO LETENJE – oni koji kraj žele razgledati iz ptičje perspektive i potaknuti adrenalin mogu se odvažiti na rekreativno letenje u jednom od dva zrakoplovnih klubova,
 • VESLANJE – s obzirom da je riječ o kraju bogatom rijekama, svoj sportski duh te zaljubljenost u adrenalin možete iskazati brzim veslanjem veslačkim rutama Bosut, Spačva i Virovi,
 • ADRENALINSKI PARK u Cerni nudi pustolovni poligon, paintball, viseći most, terene te vježbanje na otvorenom.

PUSTOLOVNI TURIZAM BARANJE

Kraj bogate i očuvane tradicije, vrhunskih gastronomskih specijaliteta i odlične kapljice vina, močvara s jedne strane, Drava i Dunav s druge, Baranja nisu samo prirodne ljepote već i kraj odličnih domaćina i dobre zabave.

 • KOPAČKI RIT osim što je najveće poplavno područje u srednjem dijelu Europo, nudi i pustolovine. Pa je tako moguć kanuing, promatranje ptica i životinja, foto-safari, ali i vožnja biciklističkim stazama.
Kopački rit nudi mnogobrojne avanturističke aktivnosti
 • TRI MUDRACA predstavlja etnoselo u Karancu gdje je moguće uživati u aktivnostima pustolovnog turizma poput: natjecanja u streličarstvu, paintballu, utrci kanuima, ekstremnim nagibima tijekom vožnje off road stazama u terenskom vozilu, ATV vožnjama, panoramskim letovima, biciklističkoj stazi preko baranjskog brda, preko Kopačkog rita pa sve do Dunava i mnogim drugim aktivnostima.
 • ZLATNA GREDA je naziv za eko centar u istoimenom mjestu gdje možete iskusiti odlučan spoj netaknute prirode, fantastične gastronomije i avanturističkih aktivnosti. Osim pješačkim i biciklističkih staza, moguće je potaknuti adrenalin aktivnostima poput: slobodnog penjanja na umjetnoj stijeni, veslanja, zip-linea, poligonima adrenalinskog parka i mnogim drugim aktivnostima.
 • PAINTBALL RAPTOR omogućit će vam odličnu navalu adrenalina u igru taktiziranja kroz planinu Karanac ili terene po dogovoru.
 • ADVENTURE ZONE nalazi se također u Karancu, a odličan je odabir za one koji vole osjetiti navalu adrenalina u aktivnostima poput airsofta, vožnje quadom, bacanju sjekira, streličarstvu, off road vožnjama i mnogim drugim aktivnostima.

PUSTOLOVNI TURIZAM SLAVONIJE

Papuk, ravnica, veseli gradovi, nama to zvuči kao odličan potencijal za pustolovni turizam. Osim u rajskim gurmanskim specijalitetima poput fiš-paprikaša, kulenove seke i kapljice vina, ovaj kraj je kao stvoren i za aktivni hedonizam.

 • BICIKLIZAM – Slavonske ravnice i brada posebno su zanimljive biciklistima rekreativcima, ali i onim izdržljivijima. Ukoliko volite vratolomije na biciklu, razmislite o sudjelovanju na Pannonian Challenge – festivalu ekstremnog sporta, ali i glazbe.
Ne propustite iskusiti pustolovine biciklističkim rutama Slavonije
 • JAHANJE je moguće u rekreativnom vidu na brojnim seoskim gospodarstvima ili konjičkim klubovima gdje možete dobiti i obuku jahanja.
 • PJEŠAČENJE i planinarenje posebno je poznato označenim stazama Parka prirode Papuk te – Papuk, Psunjem, Požeškom gorom i gorom Dilj.
Papuk nudi mnoštvo avantura
 • SLOBODNO PENJANJE moguće je na označenoj stijeni Papuka.
 • ADRENALINSKI PARK DUBOKA najpoznatiji je adrenalinski park ovog dijela Hrvatske, a sastoji se od 9 elemenata za djecu te 12 za odrasle, pri čemu je posebice zanimljiv zipline.

Kraj kojim se nekada protezalo Panonsko more, danas je oaza zlatnih ravnica, gustih šuma, planina i riječnih rukavaca. Slavonija, Baranja i Srijem dijelovi su istočne Hrvatske koji i dalje njeguju tradiciju i nasljeđe, bogatu i slasnu tradicionalnu kuhinju, vrhunske kapljice vina i rakije, ali prije svega, riječ je o dijelu Hrvatske gdje su domaćini uvijek veseli, zabavni i optimistični. Spojite li sve to s daškom adrenalina, istočna Hrvatska je idealan kraj za psihički odmor uz zabavne aktivnosti koje nudi pustolovni turizam ovoga kraja!