Pustolovni turizam Dalmacije

PUSTOLOVNI TURIZAM DALMACIJE

Bilo da je riječ o sjevernoj, srednjoj ili južnoj Dalmaciji, svaki dio ima svoje prirodne posebnosti koje su odličan preduvjet za razvoj pustolovnog turizma.

Kada se navedenom priroda kulturna baština, temperamentni domaćini, odlična spiza, Dalmacija je idealna destinacija koja ima savršene predispozicije za razvoj svih vrsta turizma.

Prirodne ljepote Dalmacije nude mnogobrojne prilike za odličan avanturistički odmor

Dalmacija obuhvaća ne samo priobalni dio već i otočje te gorje, a riječ je o području koje pokrivaju 4 županije: Zadarska, Šibensko – kninska, Splitsko – dalmatinska i Dubrovačko neretvanska. Gravitacijsko područje sjeverne Dalmacije su gradovi Zadar i Šibenik, srednje Dalmacije je Split, a južna Dalmacija gravitira Dubrovniku, pa je tako i ponuda organiziranih avanturističkih aktivnosti najbogatija u navedenim gradovima.

U Dalmaciji se nalazi veliki broj od ukupno 8 nacionalnih parkova te 12 parkova prirode Hrvatske, a to su: Park prirode Biokovo, Park prirode Dinara, Geopark Viški arhipelag, Nacionalni park Kornati, Nacionalni park Krka, Park prirode Lastovsko otočje, Nacionalni park Mljet, Nacionalni park Paklenica, Nacionalni park Sjeverni Velebit, Park prirode Telašćica, Park prirode Vransko jezero te Park prirode Velebit samo su neke od prirodnih ljepota Dalmacije koje su postale poznate diljem svijeta, a savršena su predispozicija za razvoj pustolovnog turizma.

Predivan krajolik Dalmacije uključuje i mnogobrojne nacionalne te parkove prirode Hrvatsje

S obzirom da Dalmacija svake godina biva povezana sa sve većim brojem zemalja zračnim putem, da promociju Dalmacije diljem svijeta čine svjetski slavne ličnosti svojim posjetima i objavljivanjem fotografija na društvenim mrežama te da sve veći broj suvremenih putnika tijekom svog odmora želi potpuni odmak od rutine svakodnevice, pustolovni turizam predstavlja idealnu priliku za produljenje turističke sezone na području Dalmacije.

Teško je izdvojiti najzanimljivije aktivnosti pustolovnog turizma Dalmacije pa smo mi za vas izdvojili 3 raznovrsnih kako bismo zadovoljili što veći raspon potreba za adrenalinom:

NEBESKA ŠETNICA – SKYWALK BIOKOVO

U jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo na predjelu znanom kao Ravna vlaška izgrađen je vidikovac koji se nalazi na visini od 1228 metara iznad mora. Posebnost ovog vidikovca je da je u obliku potkove koja je odmaknuta 11 metara od litice te je prozirna čime svakako potiče veliku dozu adrenalina zbog visine. U sklopu vidikovca izgrađen je i trodimenzionalni prikaz presjeka stijena pa posjetitelji mogu usvojiti i geološka znanja o stijenama koje formiraju Biokovo. Posebnost ovog projekta je baš ono što predstavlja pustolovni turizam – promicanje održivog korištenja prirodnih ljepota za potrebe turizma i proširenja ponude.

Skywalk Biokovo - vidikovac

ZIPLINE IZNAD KANJONA CETINE

Spoj visine, brzine, kristalno čiste rijeke i predivnog krajolika zvuči kao odlična zabava za sve ljubitelje pustolovina.

Adrenalinom nabijeni zipline iznad Cetine udaljen je 3km od Omiša

Na 3 km udaljenosti od Omiša, u kanjonu predivne Cetine postavljena je adrenalinska aktivnost – zipline povrh rijeke Cetine. Prijevoz do startne pozicije te povratak organizirani su vozilima, a prije početka avanture, sudionici imaju demonstraciju na kratkoj sajli od 25 metara. Ovaj adrenalinski poligon sastoji se od osam čeličnih sajli ukupne duljine od 2100 metara pri čemu je najduža ona od 700m koja se nalazi 150m iznad tla. Za obilazak poligona potrebno je oko 2:30h.

Zip-line iznad Cetine

BUNGEE JUMPING S MOSTA MASLENICA

Maslenički most predstavlja najviše mjesto bungee skoka u Hrvatskoj. Riječ je o skoku s visine od 56 metara, a sigurnosna oprema zaustavit će skakače na 5 metara od mora. Po završetku skoka, skakače čeka čamac koji će ih odvesti do obale. Po završetku skoka moguće je kupiti snimku skoka.

Bungee jump s Masleničkog mosta

Odmor u Dalmaciji dobro isplanirajte kako biste uživali u što većem broju avanturističkih aktivnosti poput:

 • ronjenja povodnim skuterom ili bladefishom ili pak organizirano ronjenje s bocom te podvodno razgledavanje olupina borbenih zrakoplova, amfora i brodova
 • kitesurfing, windsurfing i SUP kako na moru tako i na Cetini i Neretvi
 • deep water solo penjališta koja predstavljaju penjališta iz mora po liticama ne koristeći pritom opremu
 • rafting, kanuing i kajaking na Cetini i/ili Zrmanji
 • posebno atraktivan i zabavan je river tubing koji se organizira na Cetini
 • penjanje po stijenama osiguranim klinovima i sajlama popularna je adrenalinska aktivnost pod nazivom ferata. Ferate postoje na Perunu, u Omišu, Mosoru, Kozjaku, Paklenici itd.
 • avanture na quadu ili buggyju po unutrašnjosti Dalmacije
 • paintball
 • vožnja SUP-om po Modrom jezeru
 • posjetiti Adventure park Zadar u mjestu Kožino
 • speleoturizam u špilji Vjetrenica
 • istraživanje Konavala ATV vozilima

Ovaj članak je zabavno-edukativnog sadržaja pri čemu PrivatniSmjestaj.hr ne sugerira niti jednu aktivnost. Prije bavljenja aktivnostima koje povisuju otkucaje srca i/ili potiču osjećaje straha ili pretjeranog ushićenja, posavjetujte se s doktorom.