Pustolovni turizam Istre

PUSTOLOVNI TURIZAM ISTRE

Istra je naš najveći poluotok koji se diči zelenilom, razvedenom obalom, mnoštvom otočića i hridi te spojem plavetnila obale i zelenila unutrašnjosti Istre.

Istra je jedna od najrazvijenijih županija što se tiče turizma pa tako gosti koji borave u Istri mogu uživati u gastro i eno turizmu, odmoru koji se bazira isključivo na opuštanju i wellnessu tijela i uma, sportskom turizmu, kulturnom turizmu, ali i bogatoj ponudi aktivnog odmor i pustolovnog turizma.

Geografski i pejzažno razlikujemo zapadnu obalu Istre, istočnu te unutrašnjost Istre. No, također Istra je podijeljena i na regije pa se tako razlikuju regije: Sjeverna Istra koja obuhvaća Novigrad, Brtoniglu, Umag i Buje, regija Poreč, regija Umag, regija Pula/ Medulin, istočna Istra gdje dominiraju Labin i Rabac te središnja Istra koja se diči bajkovitim krajobrazom. Podjednako tako razlikuje se ne samo gastro ponuda, već i ponuda aktivnosti kojima se može upotpuniti godišnji odmor u svakoj od navedenih regija Istre.

PUSTOLOVNI TURIZAM ISTRE 1

PREDNOSTI ISTRE U VIDU PUSTOLOVNOG TURIZMA

S obzirom da se turizam u Istri počeo razvijati veoma rano, te kako se isključivo ne bi bazirao na masivnom turizmu pri čemu će gosti uživati isključivo u stoljetnim spomenicima, moru, suncu i hrani, Istra je veoma rano počela uvoditi različitu ponudu dodatnih sadržaja i iskorištavati potencijale za što bolji razvoj svih segmenata i grana turizma.

Jedna od prednosti Istre je ta što je smještena na dobroj lokaciji te je dobro povezana ne samo s ostatkom Hrvatske, već i Europom.

Također, fizički aspekti Istre – očuvan okoliš, briga o krajobrazu i uređenju gradova, kao i socijalni aspekti poput ljubaznosti i profesionalnosti turističkih djelatnika svakako doprinose kvaliteti usluge, a sve to naposljetku čini Istru dragim odredištem odmora svake godine sve većeg broja gostiju.

Raznolikost prirode – od obale, preko brežuljaka unutrašnjosti pa sve do Nacionalnog parka Brijuni te Parka prirode Učka svakako su odličan temelj dobrom razvoju pustolovnog turizma Istre.

Prednosti Istre

AKTIVNOSTI PUSTOLOVNOG TURIZMA U ISTRI

MORSKE AKTIVNOSTI

Istra je dokazala da ljetovanje ne znači kupanje, sunčanje i traženje osvježenja u beach barovima, već da može predstavljati zabavne adrenalinske aktivnosti. Koji god da grad obalnog dijela Istre posjetite moći ćete uživati u sljedećim pustolovinama na vodi:

  • vožnja jet skijem
  • kajaking koji je posebno zanimljiv na području Golubovih stijena u Puli
  • vožnja na “banani” ili u tubi
  • windsurfing
  • parasailing
  • vožnja skija na vodi – vuča brodicom ili na ski liftovima (Poreč, Pula)
  • istraživanje podmorja i potopljenih brodova te aviona ronjenjem s bocom
  • vodeni parkovi (Aquacolors Poreč i Aquapark Istralandia)
  • vožnja speed boatom.
Adrenalinske aktivnosti na moru

ADRENALINSKI PARKOVI U ISTRI

U Istri postoji čak 8 zabavnih i adrenalinskih parkova koji su elementima prilagođeni i djeci i odraslima te daju različite doze adrenalina. Istražite Adventure park Jangalooz u Umagu ili Fažani, Adrenalinski park Sky Fox kod Poreča, Adventure park Pula, Galvani park u Barbanu, Adrenalinski park Medulin, Adrenalinski park Kringa te se spustite zip-lineom iznad Pazinske jame.

OSTALE AVANTURISTIČKE AKTIVNOSTI OBALNOG DIJELA I UNUTRAŠNJOSTI ISTRE

Unutrašnjost Istre prožeta je maslinicima, svjetski poznatim vinogradima, rijekom Mirnom, zelenim brdima i šumama te slikovitim mjestima na obroncima.

ZIP – LINE u Pazinu daje posebnu dozu adrenalina budući da je riječ o dvije različite trase iznad Pazinske jame,

BICIKLIZAM, PJEŠAČENJE I TRAILS – Istra je odavno uložila u infrastrukturu i označavanje biciklističkih, pješačkih i planinarskih staza. Teško je uopće izdvojiti sve pješačke staze diljem Istre no istaknut ćemo par nama najzanimljivijih: staza 7 slapova, Parenzana, Sveti Zenon i Grdoselo – Zelengrad. Zanimljive, ali i ponešto zahtjevnije su biciklističke staze poput: Po obroncima Ćićarije, Bičikleton v Roč, Dolinom Mirne i Bračane. Želite li istražiti Istru biciklom, imajte na umu da postoji pregršt biciklističkih straza i da bi bilo poželjno da iste proučite prije no što krenete put Istre. Trails staze postoje kako obalnim tako i dijelom središnje Istre. Istaknut ćemo trails staze: Toplice – Oprtalj – Toplice, Minjera, Motovun – Zamask te Putem mlina. Planinarenje je posebno zanimljivo po Ćićariji i planini Učka gdje, ukoliko je lijep dan, možete oživati u pogledu koji se pruža na cijelu Istru, Kvarner pa sve to Tršćanskog zaljeva.

U Istri ima pregršt pješačkih staza

SPELEOAVANTURE su moguće u jami Baredine kod Poreča, no posebno je zanimljiva ona unutar Pazinske jame gdje se nalaze i dva kraća zip-linea. Istražite također sljedeće jame i špilje u Istri: Šandalja,Vergotinova,Romualdova pećina,Trogrla, špilja Mramornica,Feštinsko Kraljevstvo te ponor Krkuž i Gragorinčići.

SLOBODNO PENJANJE – svi ljubitelji “osvajanja” visina svoju dozu avanture mogu dobiti i penjanjem po umjetnim zidovima u Puli, Rovinju, Pazinu i Buzetu ili na nekom od 25 sportskih penjališta diljem istre poput: Vele Drage, Ponte Portona, na Limskom kanalu i posebno poznatom penjalištu u Dvigradu.

PUSTOLOVNI TURIZAM ISTRE 2

LJUBITELJI VISINA posebice će uživati u Istri jer moći letjeti sportskim avionom iz Vrsara, osjetiti slobodu skokom padobranom iznad Poreča ili dominirati vjetrom vožnjom paragliderom.

Istražite ljepote Istre adrenalinskim aktivnostima iz zraka

TEREN ISTRE posebno je zabavno isztraživati putem vožnje quadom, buggyjem ili jeep safarijima. Neravni tereni, uzbrdice – nizbrdice i brzina, zvuči idealno za sve ljubitelje pustolovina.

Istra ima pregršt prirodnih resursa koji pogoduju pustolovnom turizmu. Na vama je da istražite omiljene aktivnosti pustolovnog turizma koje vam se nude u Istri, rezervirate svoj smještaj u omiljenom mjestu i uživate u navali adrenalina.