Pustolovni turizam Kvarnera

PUSTOLOVNI TURIZAM KVARNERA

Svi oni koji tijekom odmora imaju potrebu stalno biti u pokretu i stalno imati navale adrenalina, trebali bi razmisliti o Kvarneru kao sljedećoj destinaciji pustolovnog odmora.

Kvarner se sastoji od primorskog i gorskog dijela

Kvarner se diči bogatim iskustvom i tradicijom u turizmu koja seže još u prvu polovicu 19. stoljeća kada je izgrađena Villa Angiollina koja je predstavlja početak razvoja turizma u ovom dijelu Hrvatske. U istom stoljeću gradi se i prvo drveno kupalište u Novom Vinodolsku, otvara se hotel Kvarner u Opatiji, a potkraj stoljeća Opatija biva proglašena lječilištem.

Kvarner, točnije Primorsko – goranska županija sastoji se od goranskog i primorskog područja.

Više o avanturističkom odmoru u Gorskom kotru saznajte u našem članku Pustolovni turizam Like i Gorskog kotra.

Raznolikost krajolika Kvarnera izvrsna je predispozicija za razvoj pustolovnog turizma. Na Kvarneru se nalazi Nacionalni park Risnjak s najvišim planinskim vrhom visokim 1528m, Snježnik – 1506 metara, Viševica – 1428 metara te Park prirode Učka – 1396 metara. Najveće jezero Kvarnera je Vransko jezero površine 5,5 km2, a najveći otoci su Krk i Cres. Zbog relativno slabe naseljenosti te pomanjkanja industrije, kvaliteta mora je bolja nego u mnogim drugim dijelovima Jadrana, a odlična klima i mikroklima kao primjerice na području Crikvenice u spoju s morem, suncem i samoniklim raslinjem osigurava ovom području mnogobrojne blagotvorne učinke na zdravlje. Što zbog duge turističke tradicije, prirodnih i kulturnih znamenitosti, ali i ponude, Kvarner je područje Hrvatske koje nudi mogućnosti za zanimljiv i sadržajima bogat odmor, tijekom svih godišnjih doba. Od dočeka Nove godine, karnevala, različitih festivala hrane kojima se želi produljiti sezona poput festivala šparoga i marunijade, regata, biciklističkih utrka, ljetovanja, ali i wellness programa, ponuda turističkih sadržaja Kvarnera je zaista raznolika.

Opatija je postavila temelje hrvatskog turizma

AKTIVNOSTI PUSTOLOVNOG TURIZMA NA KVARNERU

Raznolikost krajolika, kulturna baština, infrastruktura potrebna za aktivni odmor, ali i popratni turistički sadržaji u koje se ulaže diljem Kvarnera izvrstan su temelj za pustolovnog turizma.

Neke od aktivnosti koje Kvarner nudi svim ljubiteljima pustolovina i adrenalina su:

  • lov i ribolov
  • auto moto
  • promatranje ptica i drugih životinja
  • regate
  • ronjenje
  • morske aktivnosti
  • biciklizam
  • adrenalinski sportovi te
  • planinarenje i pješačenje.

U nastavku ćemo istaknuti par aktivnosti uz koje ćete dobiti najveću navalu adrenalina.

AUTO MOTO

Automotodrom koji se nalazi na Grobniku izgrađen je 1978. godine, no auto i moto sportovi imaju tradiciju na ovim područjima koja seže u početke 20.-og stoljeća. Automotodrom Grobnik je svakodnevno u funkciji testiranja, treninga i/ili natjecanja. Iako je prvenstveno namijenjen profesionalcima, postoje i „open days-i” tijekom kojih je staza otvorena i za amaterske vozače. Staza je duga 4.168,75 metara, sastoji se od 18 zavoja te u sklopu nje ima 10 velikih i 12 malih bokseva, a od popratnih, ali i neophodnih sadržaja tu je i medicinska služba, stanica za tehnički pregled, vulkanizer, 3 restorana i tribina namijenjena za navijače.

Automotodrom Grobnik

ADRENALINSKE AKTIVNOSTI

Diljem Kvarnera adrenalinske aktivnosti kako za profesionalce, tako i rekreativce, ponajprije su vezane za vodu, vjetar i zrak.

ZIPLINE Edison na otoku Krku sastoji se od 8 linija ukupne duljine preko 2 km, a mana brzina koju možete postići je 80km/h pri čemu trajanje cijelog iskustva traje oko 2 sata. Smješten na prijevoju Treskavac, osim brzine, zabave, naleta adrenalina i novog iskustva, nudi i predivan pogled na Bašku i otok Prvić.

PADOBRANSTVO pruža osjećaj slobode, ali i osigurava odličnu avanturu. Na Grobniku možete dobiti obuku ukoliko ste početnici, a na Cresu, Rabu i Krku možete se otisnuti zmajem u visine sagledavati prirodne ljepote i spomenike iz ptičje perspektive leteći PARAGLIDEROM (padobranskom jedrilicom).

Uživajte u paraglidingu Kvarnerom

Jedrenje, podvodni ribolov, ronjenje s bocom, vožnja jet-skijem, lov na velike ribe, morski ski-lift, vožnje na „banani” ili u tubama svakako su zabavne morske aktivnosti, ali ni približno ne ubrzavaju otkucaje srca kao wakeboarding i kitesurfing.

Ne propustite kitesurfing na Kvarneru

PROMATRANJE ŽIVOTINJA – Iako se na prvu čini kao mirnija aktivnost, ljubitelji životinja osjetit će ushićenje i navalu adrenalina prilikom promatranja ili susreta s određenom životinjom s područja Kvarnera. Na Cresu i Lošinju postoji više od 200 vrsta ptica, a na Cresu je moguće promatrati najneobičnije stanovnike – bjeloglave supove. U priobalnom i otočnom dijelu Kvarnera moguće je i promatrati dupine, a divljač je posebno zastupljena u Nacionalnom parku Risnjak.

Ne propustite upustiti se u promatranje životinja koje nemate priliku vidjeti svaki dan

Odlučite li se na pustolovni odmor na Kvarneru, najraznovrsnija ponuda smještaja je na otocima, ali i u Crikvenici, Opatiji, Moščeničkoj dragi, Lovranu, Rijeci, Senju i Rijeci. Čiste plaže, brda, zelenilo prirode ili kamenjar idealni su uvjeti za uživanje u adrenalinskim sportovima. Kvarner nudi mnoštvo prilika za uživanje u pustolovnom turizmu kako na otvorenom tako i na sportskim terenima i u sportskim dvoranama. Posjetite Kvarner i doživite nalet adrenalina koji će umanjiti svakodnevni stres.

Uživajte u adrenalinskim aktivnostima na otvorenom i zatvorenom