PUSTOLOVNI TURIZAM MEĐIMURJA I ZAGORJA

PUSTOLOVNI TURIZAM MEĐIMURJA I ZAGORJA

Ove dvije županije nude svjež zrak, rijeke, zelenilo brežuljaka, obrađenih polja i vinograda, uređene okućnice, kulturnu baštinu, tradicionalnu hranu kontinentalne Hrvatske i predstavljaju idealnu destinaciju pustolovnog turizma sjevernog dijela Hrvatske.

MEĐIMURJE

Gdje god da se u Međimurju okrenete, ostat ćete uređenosti ove županije. Planinski obronci, krošnje bogatih šuma, vinogradi, rijeke, termalne vode, očuvana baština i slasna kontinentalna kuhinja glavni su sinonimi Međimurja. Priroda Međimurju daje izvrsne predispozicije za razvoj avanturističkog turizma.

Pustolovni turizam Međimurja

AKTIVNOSTI PUSTOLOVNOG TURIZMA U MEĐIMURJU

ADRENALINSKI PARKOVI nude vožnje quadovima, utrke u berg-go kartovima i formulama na pedale, paintball, airsoft, ali i paintball za djecu – splatmaster, ljudski stolni nogomet, steričarstvo, pistol duele, bacanje sjekira, poligone s preprekama, zipline i divovsku ljuljačku. Jedan adrenalinski park nalazi se nedaleko od Čakovca, u blizini mjesta Zasadbreg, a drugi u mjestu Mali Mihaljec.

JAHANJE – U Međimurju postoji nekolicina konjičkih klubova i rančeva koji nude rekreacijsko, profesionalno, ali i terapijsko jahanje.

PJEŠAČENJE I TRAIL – mogući su u gotovo svim dijelovima Međimurja, a postoje mnoge uređene staze sa zanimljivim popratnim sadržajima te se također održavaju i pješačke manifestacije. Neke od pješačkih staza Međimurja su Veliki Murai, Mali Muraj, Školski Muraj, Matulova staza, Eko poučna pješačko turistička staza Sv. Martin, Vincekov pohod Sv. Marin na Muri, Staza od 3 mosta – Nedelišće, Šetnica Slakovec, Sv. Juraj na bregu – Frkanovec – Školski put, Rudarsko – murski put, Vincekov pohod PD Bundek.

Pješačenje i trail Međimurjem

SPEEDWAY – Iako je riječ o manje poznatoj grani moto sporta, svakako je riječ o adrenalinom nabijenoj aktivnosti. U donjem Kraljevcu nalazi se speedway stadion Millenium gdje se održalo i svjetsko natjecanje Grand Prix Challenge.

SPEEDWAY

RAFTING i KAYAKING – cca. 2000 hektara površine Međimurja predstavljaju vodene površine. Pravu avanturu ovog kraja predstavlja kajaking i rafting na brzacima rijeka Mure i Drave.

Rafting u Međimurju

PADOBRANSTVO I LETOVI – U Čakovcu djeluje aeroklub gdje je moguće, uz nadoplatu, uživati u panoramskim letovima zrakoplovom, savladati osnove te skočiti iz aviona padobranom, a entuzijasti adrenalina u zraku mogu čak i proći obuku za jedriličara, pilota zmaja i/ili lakih zrakoplova.

RIBOLOV I LOV – Međimurje sa sjevera omeđuje Mura, a na jugu Draga te postoje još brojni potoci i šljunčare čime predstavlja odličnu destinaciju za sportski ribolov. Lovačka društva Međimurja posebnu pažnju daju poštivanju hranidbenog lanca i sprečavanju izlova. U lovištima su najzastupljenije srneće divljači, ali i sitna divljač poput fazana, prepelica, jarebica, zeca i dr.

BICIKLIZAM – S obzirom na brežuljke biciklizam u Međimurju predstavlja odličnu rekreaciju, a nepristupačniji tereni mogu pridodati određenu dozu adrenalina. Postoje dvije službene biciklističke staze; prva je gradska staza Čakovca te druga dužine cca. 90km s ciljem u Murskom Središću. Dvije trase koje se nalaze uz rijeke Dravu i muru dijelom su dionica internacionalnih staza Murradweg i Drauradweg.

TERME Sveti Martin nude opuštanje, ali i svojevrsne vodene avanturističke aktivnosti. Izaberite između vodenih tobogana, vodenih staza i uživajte u vodenim radostima.

ZAGORJE

Bajkoviti brežuljci, dvorci i bogata povijest, ali i termalni izvori, gastro delicije koje će zadovoljiti i najistančanija nepca, kapljice vina beline bez koje je bi postojala današnja enološka scena, ali i regija odlične ponude aktivnosti koje će vas (pozitivno) umoriti, donijeti dašak adrenalina i resetirati od svega što svakodnevica nameće. S relativno malu površinu ove regije, Zagorje nudi mnoštvo adrenalinskih aktivnosti i sportova, pa tako potražite svoju dozu adrenalina u nekoj od željenih aktivnosti:

VOŽNJA QUADOM moguće je vođenim turama s ciljem u Pregradi, Zlataru i Zaboku.

LJUBITELJI PAINTBALL POLIGONA doći će na svoje na poligonu u Oroslavju, Konjščini, Svetom Križu Začretje i Tuheljskim toplicama.

AEROKLUB u Zaboku omogućava tandemske skokove padobranom, uvodne letove i grupne ture, ali održavaju i školu letenja.

TREKING – Osim označenih staza u Zagorju se održava i natjecanje Zagorje Trekk pa ukoliko imate dovoljno fizičke spreme i natjecateljskog duha, sudjelujte.

SKATE PARK u Zaboku idealan je za sve ljubitelje vratolomija na skejtu, biciklu ili rolama, a sastoji se od big transition, speedbump, roof top, manual pad, funbox, small transition bank rampi.

Skate park u Međimurju

SPORTSKO PENJANJE na umjetnoj stijeni moguće je u Donjoj Stubici.

Sportsko penjanje u Međimurju

BICIKLIZAM – uživanje na dva kotača moguće je na označenim asfaltiranim putevima ili makadamu. Staze su svih tipova pa tako postoje prikladne za rekreativce, one malo zahtjevnije, ali i obitelji s djecom. Istražite kartu biciklističkih staza te pronađite idealnu za sebe.

Biciklizam u Međimurju

LET BALONOM iznad Zagorja svakako spada među neobične aktivnosti nabijene adrenalinom, posebice ukoliko vas muči strah od visine.

Padobranstvo u Zagorju

HELI CENTAR TOPLICE U KRAPINSKIM TOPLICAMA daje svakako novu dimenziju adrenalinskim aktivnostima jer na jedan dan možete postati ekipa pilotske kabine helikoptera.

Iako je riječ o kontinentalnom dijelu Hrvatske, odlučite li se avanturistički odmor provesti u Zagorju i/ili Međimurju moći ćete birati između mnogobrojnih vodenih aktivnosti, adrenalinskih parkova pa sve do leta balonom ili u simulatoru helikoptera. Pritom ne zaboravite razgledati, okusiti i iskusiti ostale sfere turizma ovog dijela Hrvatske.