PRIVATNI SMJEŠTAJI U STARIM GRADOVIMA HRVATSKE

PRIVATNI SMJEŠTAJI U STARIM GRADOVIMA HRVATSKE

Nema ništa čarobnije ljeti nego kada boravimo u privatnom smještaju u srcu starog grada i doživimo povijest i kulturu na najautohtoniji način.

Imati smještaj što bliže plaži i pogledu na more je prekrasno i potpuno je jasno zašto posjetitelji rado biraju apartmane u blizini mora, ipak, apartmani smješteni u samom centru grada odišu drugačijim doživljajem koji ljetovanje može učiniti nezaboravnim. Zašto je idealno boraviti na godišnjem odmoru u privatnim smještajima u starim gradovima Hrvatske i koje stare gradove Hrvatske predlažemo da posjetite, doznajte u nastavku.

U SRCU KULTURE

Stari gradovi u Hrvatskoj imaju najčešće uske uličice s puno kuća u autohtonom stilu i svaka od njih predstavlja spomenik povijesti i kulture svog vremena. Osim toga, u centru starih gradova većinom se nalaze povijesne zgrade s velikim kulturnim značenjem kao što su crkve, palače i samostani. Mnogi stari gradovi ili njihovi dijelovi u Hrvatskoj su toliko kulturno i povijesno važni da su na popisu UNESCO-ve zaštićene baštine. Često su u starim gradovima smještene i poznate galerije, muzeji i kazališta koja su kulturna središta grada. Ipak, boravak u staroj gradskoj jezgri treba biti ispunjen oprezom. Stare gradske jezgre hrvatskih gradova važni su spomenici kulture, iako nisu svi dijelovi uvijek zaštićeni, svi jesu velika važnost za nacionalnu kulturu i povijest, stoga ako ljetujete i boravite u privatnom smještaju koji se nalazi u nekom divnom starom gradu, pripazite na urednost ulica i njihovo očuvanje. Sve je to s ciljem da bismo svi zajedno što duže mogli uživati u čarima prošlosti.

PRIVATNI SMJEŠTAJI U STARIM GRADOVIMA HRVATSKE 1
Izvor: Unsplash/ Ilse

U CENTRU SVIH DOGAĐANJA

Često se na starogradskim trgovima održavaju različite kulturne ili glazbene manifestacije, a njihov broj je veći svakog ljeta kako bi se turisti što bolje zabavili u gradu. Na raznim manifestacijama mogu se gledati filmovi ili predstave, a nerijetko se održavaju glazbeni festivali. Ponekad se radi o festivalima tradicionalne glazbe kroz koje grad želi upoznati posjetitelje sa svojom glazbenom kulturom. U hrvatskom primorju česti su festivali klapske glazbe na kojima se ovaj specifičan način pjevanja predstavlja onima koji za njega nisu čuli, a ljubitelji klapa uživaju na trgovima starih gradova u izvrsnoj glazbi. Poznati hrvatski i strani glazbenici znaju imati koncerte upravo na mjestima u središtu grada, a ako imate privatni smještaj u starom dijelu grada, pješice možete do njih. Tko ne bi želio boraviti u privatnom smještaju koji je tako blizu svim najvažnijim događanjima!

PRIVATNI SMJEŠTAJI U STARIM GRADOVIMA HRVATSKE 2
Izvor: Unsplash/ Josh Couch

U GASTRONOMSKOM KVARTU

Stari grad nekog hrvatskog grada uvijek je obavezno odredište za svakog turista, ali i lokalci nerijetko vole šetati tim ulicama. To znaju i vlasnici ugostiteljskih objekata i trude se da budu prisutni u samom centru. Stoga, ako boravite u privatnom smještaju starim gradovima Hrvatske, neizbježno je da ćete u svojoj bliskoj okolini imati najuspješnije i najpoznatije restorane, kafiće i slastičarne tog grada. Osim što će vas oduševiti gastronomska ponuda, moći ćete u toplim ljetnim noćima jesti na otvorenim terasama starog grada što je svakako poseban doživljaj. Također, moći ćete i kušati brojna autohtona vina bez straha da ćete morati taksijem do apartmana, već ćete moći prošetati do smještaja nakon večere. Ni do jutarnje kave sljedeći dan neće vam trebati dugo, jer najvjerojatnije da će već i vaša ulica u kojoj ste smješteni imati brojne kafiće na kojima ćete se moći okrijepiti prije odlaska na plažu.

PRIVATNI SMJEŠTAJI U STARIM GRADOVIMA HRVATSKE 3
Izvor: Unsplash/ Anastasia Klimovskaya

PRIJEDLOZI STARIH GRADOVA

Svjetski poznat Stari grad Dubrovnik zaštićena je baština UNESCO-a, a svijetu se najšire predstavio kao set za snimanje serije Igre prijestolja, kao što je set za tu mega popularnu seriju bio i dio starog grada Splita. Cijeli stari dubrovački grad opasuju zidine iz 13. stoljeća. Obavezno je prošetati glavnom ulicom Starog grada – Stradunom i posjetiti Knežev dvor, crkvu sv. Vlaha, Vijećnicu i Katedralu. Jezgra grada Dubrovnika sadrži spomenike brojnih razdoblja povijesti grada, pa tako postoje građevine iz gotike, renesanse i baroka. Stara jezgra već spomenutog grada Splita zajedno s Dioklecijanovom palačom spomenik je rimskoga doba koji se također nalazi na popisu zaštite UNESCO-a. Ljubiteljima umjetnosti, kulture i povijesti jezgra Splita bit će zanimljiva jer svjedoči brojnim slojevima arhitekture, a svim posjetiteljima sigurno će se svidjeti zbog posebnog doživljaja koji pruža. Stari grad u Trogiru zanimljiv je zbog toga što je cijeli smješten na otoku, iako se ne zna je li stari grad od kopna odvojila priroda ili ljudska ruka. Ovaj svjedok povijesti Trogira također je upisan na popis UNESCO-ove zaštićene baštine. Najpoznatiji detalj grada je katedrala sv. Lovre čiji se zvonik uzdiže iznad grada, a portal crkve kreirao je poznati majstor Radovan i tako učinio ulaz specifičnim. U Zadru i Šibeniku nalaze se ostatci obrambenih sustava Republike Venecije iz 16. i 17. st. koji su također dio popisa UNESCO-ove zaštićene baštine. U Zadarskom starom gradu, u čijim ćete šarmantnim ulicama sigurno uživati, nalazi se Rimski forum koji je najveći rimski forum na istočnoj obali Jadranskog mora. U starom dijelu Šibenika oduševit će vas poznata katedrala sv. Jakova koja je važan kulturni spomenik, a također je dio zaštićene baštine UNESCO-a. Potom u starom gradu možete vidjeti tvrđavu sv. Mihovila, vodoopskrbne sustave 4 bunara iz 15. stoljeća i još na desetke crkava, palača i detalja iz baroka i renesanse.

PRIVATNI SMJEŠTAJI U STARIM GRADOVIMA HRVATSKE 4
Izvor: Unsplash/ Kiwihug

Ako smo vas uvjerili koliko je čarobno pronaći smještaj u starim jezgrama hrvatskih gradova, smještaje možete pronaći na našem portalu. Bilo da želite ljetovati u Dubrovniku, Splitu, Trogiru, Zadru, Šibeniku ili bilo gdje drugdje u Hrvatskoj.

Ako iznajmljujete jedinice privatnog smještaja u Hrvatskoj, možete ih besplatno oglasiti na našem portalu.